Avgå ÖB

Vi har här på Petterson haft en hel del diskussioner rörande det svenska försvaret.
Det är framför allt ÖB:s uttalanden om försvarets uthållighet och krav på mera pengar som föranlett diskussionerna.
Nu har ÖB ånyo gått ut och krävt mera pengar. Om han inte får det så hotar han med att lägga ner en av försvarsgrenarna. Ett minst sagt drastiskt beslut.

Jag har tidigare hållit med ÖB när det gäller hans krav på mera pengar till Försvarsmakten, men jag har ändrat uppfattning.
Det som fått mig att ändra uppfattning är den jämförelse med finska försvarsmakten som jag tidigare redovisat här på Pettersson.

Den finska försvarsmakten kommer efter de senaste nedskärningarna att kunna ställa 230.000 man på krigsfot efter mobilisering. Den svenska försvarsmakten kan idag ställa ca 40.000 på krigsfot efter mobilisering inklusive hemvärnet. En siffra som man de närmaste åren avser öka till 50.000.
Finlands försvarsmakt kostar bara hälften av den svenska och kan i dagsläget sätta 6 gånger så många personer på krigsfot. Någon kvalitativ skillnad föreligger egentligen inte, utom möjligen för flygvapnet där Finland har amerikanska F18 Hornet som huvudstridsplan och Sverige snart kommer att ha nya JAS. I övrigt är länderna lika, utom i vissa fall där Finland tom är bättre, tex vad gäller artilleri och UAV.

Den svenska försvarsmakten är idag inte en försvarsmakt för Sverige. Den är uppbyggd för och verkar i andra länder, men saknar, till skillnad från Finlands försvarsmakt,  förmåga att skydda Sverige i händelse av krig

Så vad svenska försvarsmakten behöver är inte mera pengar. Den behöver en kompetent ledning och kompetenta försvarspolitiker som kan hushålla med resurserna på samma sätt som i Finland.
ÖB:s oförmåga att uppnå resultat i jämförelse med vårt grannland talar sitt tydliga språk. ÖB och försvarsmaktens ledning är inte kompetenta för sin uppgift därför borde de avgå tillsammans med Försvarsutskottet. (Och den förste att sparkas där borde vara Abidirisak Waberi. Vilken kompetens har han i de här frågorna ??).

 

Och för övrigt anser jag att svensk invandringspolitik i grunden behöver förändras och antalet arbetskrafts- och anhöriginvandrare kraftigt reduceras.

10 thoughts on “Avgå ÖB

  1. Förutom att det svenska försvaret har en för stor administration och för många höga officerare så har vi också en en stödorganisation som numera är helt civil och tar ut marknadsmässig betalning för sina tjänster (politiskt beslut), därför rinner enorma summor rakt igenom FM och in i statskassan igen. Detta är vad som gör skillnad i vad man får för pengarna jämfört med Finland.

  2. Du borde skämmas! Tror du att det är försvarsmakten som beslutar vilka missioner vi skall genomföras och vilken inriktning försvaret ska ha? Det är regeringen som beslutat att Sverige inte behöver försvaras, att vi ska lägga förskräckliga pengar på inköp av nya JAS, att övergå till ett dyrare anställt försvar, att lägga onödiga pengar på tex eu:s beredskapsstyrka osv osv….

    ÖB vågar stå upp för försvarsmakten som ingen tidigare gjort! Välkommen ner att besöka ett av våra förband och se hur officerarna skramlar ur sina egna byxfickor, sliter i sitt hår för att få arbetstimmarna att gå ihop mot uppgifterna! ÖB ska ingenstans, då tappar vi som sliter varje dag för att försöka göra allt av ingenting allt det hopp vi har.

    Kicka ÖB och du kan lika gärna åka till Finland och rekrytera en ny officerskår!

  3. Jaha, det är egentligen Waberi som är ÖB. Det förklarar saken. Men han har väl gammal, om och lite ringrostig, erfarenhet, från terrorism. Det är väl dom meriterna som gjort att ”ledaren” Reinfeldt, satt honom i den position han sitter.

  4. Försvarsmakten är sannerligen inte den enda gren
    i landet som sitter med en inkompetent ledning.
    Det vimlar av statliga verk som bara kostar mer och
    mer med sämre samhällsservice som resultat.
    Ta det gigantiska trafikverket till exempel, en myrstack
    full av byråkrater, vad åstadkommer dessa egentligen,
    vi har tågtrafik som fungerar sämre än på 60 talet,
    inställda tåg , försenade tåg, tåg som inte går när det
    fallit 5 cm snö. Ett vägnät som bara förfaller,och idag
    på många många ställen är i nivå med det gamla
    Östtyskland. Där kunde man ju i allafall skylla på att
    det var kommunister som styrde, här är vi på god väg
    att styras av kommunister och redan innan dom kommit
    till makten så syns förfallet. Skrämmande!

    • Ett sanningens ord i rätta tiden Tony..
      Inte enbart de större vägarna utan även tätorternas försämras, i en takt som du så riktigt skriver likt DDR`s…
      Där skyllde de ansvariga efter dess fall på,att det var ”ryssarna” som var orsaken.Vet inte vad man skall ha för löjliga argument för förfallet i Sverige ??

  5. Anledningen till att vårt försvar är svindyrt är pga det massiva industristödet, som är indirekt via FMs upphandlingar av materiell. Där Finland kan pruta och välja mellan olika vapenleverantörer, sitter sverige i en situation då FM måste ta stor inrikespolitisk hänsyn vid sina vapenköp.
    Självklart finns det ett slösande inom organisationen men att det helt ligger på ÖB är inte riktigt rättvist.

    • Sanning med modifikation då Finland också tillverkar en hel del av sin militära mtrl själva.

    • Toppolitiker är extremt kompetenta. På att överleva och ta sig fram i partiorganisationer. Och på att vinna val.

Kommentera