Naval Aviators tog examen i USA

FÖRSVARSMAKTEN. Tre nya transportpiloter från flygvapnet har tagit examen på U.S. Navy Advanced Multi-Engine Multi-Service Pilot Training i USA.

I klassen fanns, förutom svenska elever, en italiensk elev samt ett flertal elever från amerikanska flottan, marinkåren och kustbevakningen. Foto: Luftstridsskolan.

Eleverna går i Grundläggande flygutbildning (GFU Tp 221) och är den andra utbildningsomgången som genomför sin utbildning i USA. Utbildningsskedet i Texas har pågått i cirka 6 månader och var det avslutande skedet i den totalt 17 månader långa utbildningen i USA.

I klassen fanns, förutom våra tre svenska elever, en italiensk elev samt ett flertal elever från amerikanska flottan, marinkåren och kustbevakningen. De examinerade eleverna tilldelades utbildningstecknet U.S. Navy Wings of Gold och kan därmed titulera sig Naval Aviators.

– Äntligen har dagen då vi fick våra Wings of Gold kommit! En fin och värdig ceremoni fick utgöra en avrundning på detta kapitel av våra liv. För mig var dock dagen innan vingceremonin än mer minnesvärd. Den dagen hade vi alla tre vår sista flygning i T-44:an och den flygningen var minnesvärd på flera sätt, säger en av eleverna.

Det var med mycket känslor som anhöriga, familjer, vänner och representanter från flygvapnet tog emot eleverna efter sista flygpasset och deltog i examensceremonin.

Dagen innan examen landade de för sista gången på Naval Air Station Corpus Christi i Texas i sina T-44C efter väl genomfört avslutningspass i det som kallas Marine Corps C-130 Top-Off. Det är ett avslutande skede som kombinerar flygning i förband och navigering med ett taktiskt scenario där lasten ska fram till målet på utsatt tid med fientligt luftvärn i närheten. Allt med sikte på kommande uppdrag på flygvapnets transport och specialflygdivisioner där eleverna ska tjänstgöra efter kompletterande utbildning i Sverige.

Sverige har 6 st Lockheed Martin C-130, TP 84 Hercules. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

– Vädret var inte på vår sida men alla inblandade gjorde sitt bästa för att kunna genomföra flygningen som till slut blev riktigt bra och avslutades med en brytning i formation över fältet, där alla våra anhöriga stod och väntade på oss. Att taxa in flygplanet och se folkmassan som stod vid sidan av plattan, att kliva ur flygplanet och motta kramar och gratulationer, att få dela vår glädje med alla anhöriga och instruktörer som närvarade vid vår sista flygning, det är en obeskrivlig känsla och en dag jag aldrig kommer att glömma, säger en av eleverna.

– Utbildningen har varit tuff men jag känner att jag nu har gjort mig förtjänt av dessa vingar och jag känner mig mer än redo att gå vidare till nästa steg inom utbildningen.

Som sig bör avslutades firandet med en riktig Texas Barbecue hos en Texas-familj som stöttar de svenska och danska eleverna som utbildas i Corpus Christi.

– När resan mot Wings of Gold startade för snart två år sedan kändes det som en avlägsen dröm. Den dagliga pressen att hålla ”briefar” och bli graderad samt aldrig veta mer vad som händer i ens liv och utbildning mer än 24 timmar framåt har varit påfrestande. Att få Wings of Gold placerade på bröstet, av familjen, var en obeskrivlig känsla och lättnad. Att utbildas i ett annat land, med många olika nationaliteter har breddat både mig som person, officer och pilot.

Innan skedet i Texas genomför eleverna NIFE (Naval Introductory Flight Evaluation) på Naval Air Station Pensacola, Navy-flygets vagga i USA. Därefter fortsätter utbildningen på Naval Air Station Whiting Field med Joint Primary Pilot Training och flygning med T-6B. Under båda skedena på NAS Pensacola och NAS Whiting Field bor eleverna i Pensacola och får känna på den amerikanska söderns klimat och kultur.

– Det är en sådan lättnad och glädje samtidigt som man inser att vi ska lämna detta fantastiska äventyr. Vi har lärt oss så mycket och skaffat vänner för livet från flera olika nationer. Jag kan inte säga annat än att vi är otroligt stolt över vad vi åstadkommit och jag känner mig verkligen redo för nya utmaningar på hemmaplan.

Nu väntar en kort ledighet för att avsluta USA-äventyret innan eleverna åter inställer sig på Flygskolan på Malmen för att delta i den svenska vingexamen i juni. I höst fortsätter utbildningen på TFHS i Ljungbyhed. Inövade procedurer baserade på amerikanska flottans regelverk behöver anpassas till flygvapnets regelverk i ett europeiskt perspektiv innan eleverna fortsätter till sina divisioner i flygvapnet.

Med sina nyligen tilldelade call signs är det stolta ”Naval Aviators” som återvänder till Sverige, dels med förväntan men även en viss hemlängtan. Vad deras call signs är hoppas vi ni får höra mer om under deras fortsatta karriär i flygvapnet.

Sverige har inga egna C-17 Globemaster, men är delägare i de tre plan som utgör den europeiska flygflottiljen Heavy Airlift Wing, ett samarbete mellan Sverige, Finland och tio Natoländer. Sverige har, efter USA, flest flygtimmar på C-17. Foto: US Air Force

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Naval Aviators tog examen i USA

  1. Det var i juni, året var 196O under Kalla Krigets dagar, vi fick våra vingar.

    2
    1

Kommentera