6300 hektar oskyddad naturskog har avverkats enligt Sveriges Radio

NATUR. Sveriges Radio Ekot har granskat alla avverkningar som gjorts i det naturskogsområde längs fjällkedjan som den senaste Skogsutredningen ville skydda. Ekots granskning har visat att minst 6300 hektar oskyddad naturskog avverkats sedan utredningens förslag kom.

Den stora majoriteten – nästan 4500 hektar – har huggits i Jämtlands län, alltså 70 procent av allt som avverkats inom det här naturskogsområdet, rapporterar Radion.

Fjällnära skog

Totalt finns cirka 2,5 miljoner fjällnära hektar skog, vilket motsvarar närmare 10 procent av all svensk skogsmark. Naturvårdsverket har redovisat att arealen med oskyddade skogar med höga naturvärden uppgår till drygt 700.000 hektar nedan gränsen för fjällnära skog.

-Pettersson kan inte något om skogsbruk, förutom att jag då och då röjer sly som växer alldeles för fort runt torpet. Men jag tror inte 6300 hektar märks mer än en piss i Mississippi även om det kan vara otrevligt för den enskilde på nära håll. Det är runt 0,25 procent av den fjällnära skogen. Jag tror att skogsägarna i de flesta fall klarar skogsbruket själva som de gjort i hundratals år. Radioinslaget verkar vara en partsinlaga för Miljöpartiet.

1 hektar är 100 x 100 m vilket motsvarar ungefär två fotbollsplaner.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “6300 hektar oskyddad naturskog har avverkats enligt Sveriges Radio

  1. Vad då oskyddad? Är det SR som på något sätt har makt över den skogen? Nej, det är väl en småbonde som lever på det sätt som miljöpartisterna tycker är det enda rätta. Där är hans lilla skogsyta en del av hans levebröd. Något som reportrarna på Gärdet i Stockholm och än mindre byråkraterna i Bryssel inte begriper.

  2. 6300 hektar är inget. Tittar man på ett satellitfoto över Sverige skulle det inte ens märkas.

  3. Misstänkte något då det inte någon gång nämndes procentsatsen eller hur stor yta naturskogen utgör
    Undrar varför man gör på detta viset gång efter gång.

    12
  4. Invånarna i Bullerbyn (Stockholm) vill ha vackra vyer på sin årliga skidsemester. Därför försöker de göra ett Skansen av de nordliga närande delarna av Sverige. En stor del av de nordliga länen består redan av diverse skyddade områden. Till lokalbefolkningens förtret.

    10
    1
  5. Är det de stora skogsbolagen som gjord sådana lagbrott borde de få totalt averkningsförbud under ett par år på alla sina ägor !!
    De små privata skogsägarna jagas för att averkat en julgran på egen mark.
    Lagar är till för alla eller så skiter man i lagen och gör som man vill ??

    19
    1

Kommentera