Grön satsning i Eskilstuna, får släppa ut 900 ton förbjudet gift

DEN GRÖNA INDUSTRIN. 900 ton per år av en förbjuden och hälsofarlig kemikalie ska få släppas ut i luften. Grannarna runtomkring är ovetande. Samtidigt har både lokala och regionala myndigheter försökt stoppa etableringen. Anställda vittnar nu om dålig säkerhetskultur och chefer som plötsligt slutat, rapporterar Dagens Arbete.

Seniors fabrik i Eskilstuna

Det kinesiska företaget Shenzhen Senior Material ska inom något år framställa 700 miljoner kvadratmeter separatorfilm till Northvolt och andra europeiska tillverkare av elbilsbatterier.

Nyheten om att det kinesiska företaget valt Eskilstuna för sin europasatsning kom i mars 2021. Investeringar på två och en halv miljard kronor och 600 nya jobb utlovades. – En industriell revansch för Eskilstuna! jublade kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S) i lokaltidningen.

Det är den största industrisatsningen i stadens historia och Seniors första anläggning utanför Kina. Enligt kommunen är det en framtidsindustri. Eskilstuna har klivit på det gröna tåget.

Men det finns en hake. Företagets separatorfilm framställs med hjälp av en mycket giftig kemikalie, metylenklorid. Ämnet kan vara direkt dödligt vid inandning. Det är även skadligt på sikt och kan leda till flera cancerformer, fosterskador, missfall, nervskador och demens.

Metylenklorid är förbjudet i Sverige sedan 1996 – men det går att ansöka om dispens från Kemikalieinspektionen. Dispenser har bara getts för två år i taget och kopplats till krav på att ämnet fasas ut.

Senior har fått dispens att använda 2.770 ton metylenklorid under två år – det är alltså 267 gånger mer än vad som användes i Sverige året innan. Kemikalieinspektionen gick, för ovanlighetens skull, ut med ett pressmeddelande där de motiverade beslutet. Det fanns inte några alternativ vid tillverkning av separatorfilm.

-Pettersson säger att det finns visst alternativ till separatorfilm och farliga batterier. Har Kemikalieinspektionen inte hört talas om bensin- och dieselbilar?

-Petterssons gamla dieselbil behöver ingen separatorfilm vad jag vet. Här hade försäkringsbolaget tur. En kraftig gren från körsbärsträdet gick av över bilen som klarade sig utan en skråma.

11 thoughts on “Grön satsning i Eskilstuna, får släppa ut 900 ton förbjudet gift

  1. Jag jobbade på en arbetsplats med 4600 anställda spridda på flera kontor , dom som dog var dom som slutade och gått i pension. En fick iofs ALS.och dog men ingen dog i arbetsför ålder vad minns , dom som dog var flera män som fick prostata cancer. Tydligen vanligt vid stillasittande jobb.

  2. Den som skrivit under den dispensen borde visas upp i media och där tvingas förklara varför det var nödvändigt att ta denna risk. Vem är nu ansvarig om någon kommer till skada eller avlider?

    10
  3. Kanske gröntstållobyn borde börja med att visa att en sådan central komponent i elindustrin går att tillverka grönt istället?
    Men, nä det är klart. Det är bara den ogiftiga substansen co2 man behöver bry sig om. Riktiga gifter är ingen fara.

    26
    1
    • Wikipedia:
      ” Mer än 70 % av inandad diklormetan tas direkt upp av blodet och sprids i kroppen. En del bryts ned till kolmonoxid som förstör de röda blodkropparna. Diklormetan har visat sig ge cancer i lungor, lever och bukspottkörtel hos försöksdjur. Vidare har den visats vara mutagen och fosterskadande. I likhet med flera andra klorerade kolväten är den inte brandfarlig. Diklormetan är en växthusgas, om dock ej så kraftfull (GWP 9).”

      20
      • folksam. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik dör 1,5 person per 1000 i förtid av saker som hjärtfel och upptäckta och icke-upptäckta sjukdomar.

        Northvolt är en arbetsplats där 5000 personer arbetar så tre döda på ett halvår känns inte som något konstigt men måste naturligtvis undersökas.

        2
        4

KommenteraAvbryt svar