Två män häktade efter attack vid Israels ambassad i Belgrad

TERRORISM. Två män har häktats efter attacken vid Israels ambassad i Belgrad, rapporterar BBC med flera. De och flera andra misstänkta har kopplingar till den ultrakonservativa muslimska wahhabiströrelsen och flera av dem är kända av underrättelsetjänsten, uppger polisen. En av de gripna ska ha haft kontakt med gärningsmannen inför dådet.

Milos Zujovic

Mannen som på lördagen sköt en polis som vaktade ambassaden i halsen med ett armborst sköts ihjäl på platsen av polisen. Han ska först ha tagit sig till en synagoga, men avskräckts av den höga polisnärvaron där och fortsatt till ambassaden.

Den skadade polismannen har opererats och hans tillstånd är stabilt.

Serbiska myndigheter namngav angriparen som Milos Zujovic, som föddes 1999 i staden Mladenovac, cirka 48 km från huvudstaden, innan han flyttade till Novi Pazar – det kulturella centrumet för den bosniakiska muslimska minoriteten. De sa att efter att ha konverterat till islam gick han under det ”religiösa namnet” Salahudin.

Igor Despotovic, också född 1999, från Belgrad, har arresterats efter att ha konstaterats ha haft ”daglig kommunikation” med Zujovic. Den sade också att Despotovic greps för två år sedan för att ha drivit extremistgrupper online, i ett pågående ärende. Serbiska myndigheter sa att polisen fortfarande letar efter en annan person som tros hysa samma åsikter som Zujovic, som kan ta flera dagar att lokalisera och arrestera.

-Pettersson noterar att den serbiska imamen, Senad Halitovic, ljuger och fördömer attacken ”Sådana brott strider mot alla religiösa läror, särskilt islams läror. Dagens brott är ett verk av en sinneslös individ.”

De flesta serber är ortodoxt kristna, men det finns stora grupper katoliker och muslimer också.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Två män häktade efter attack vid Israels ambassad i Belgrad

  1. Lundström, det kanske räcker med två men det finns runt 250.000 muslimer i Serbien. Här rörde det sig dessutom om en konvertit.

KommenteraAvbryt svar