Nya lagar från i morgon

INRIKES. I morgon är det den 1 juli 2024, då träder många nya regel- och lagändringar i kraft.

Morfar kan bli föräldraledig: Småbarnsföräldrar kan överlåta en del av sina dagar med föräldrapenning till exempelvis anhöriga. Men den man överlåter dagar till får inte arbeta, söka arbete eller studera under tiden som föräldrapenning tas ut.

Pressbild

Papperskvitton kan slängas: Bokföringslagen ändras så att det inte längre är nödvändigt att spara kvitton och fakturor i pappersform, om de har skannats eller fotograferats. Men överföringen till digital form måste ske på ett korrekt sätt.

Lättare att vräka kriminella: En hyresgäst som har begått ett brott som försämrar närmiljön för övriga boende kan sägas upp, även om brottet skett på ett längre avstånd från lägenheten. Detta gäller också om hyresgästen begår brott som kan utlösa hämndaktioner.

Pengar tillbaka till årgång -57: Personer som är födda 1957 kan ha rätt till kompensation på grund av höjningen av åldersgränsen för förhöjt grundavdrag. Storleken på kompensationen beräknas utifrån fastställd förvärvsinkomst och den kommunala skattesatsen för 2023.

Plastkapsyler ska sitta fast: Efter den 2 juli måste dryckesbehållare vara utformade så att platslocket sitter fast under hela användningen. Det gäller för flaskor och kartonger under tre liter, men inte för plastkorkar som sitter på glas- eller metallflaskor.

Spelskatten höjs: Punktskatten på spel höjs från 18 till 22 procent. Det är spelbolagens behållning som beskattas, det vill säga skillnaden mellan de sammanlagda insatserna och de sammanlagda utbetalningarna.

Förintelseförnekande kriminaliseras: Den som förnekar, ursäktar eller förringar Förintelsen kan dömas för hets mot folkgrupp när brottsbalken ändras den 1 juli. Tryckfrihetsförordningen ska ändras på samma sätt, men det dröjer till den 1 januari 2027.

Mer hemlig avlyssning: Polisen ska få använda hemlig avlyssning och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation i förebyggande syfte för att komma åt många fler brottstyper än tidigare. Det gäller bland annat grovt skattebrott, grov stöld, grov smuggling och grovt penningtvättsbrott, men bara om brottsligheten antas ske systematiskt eller i organiserad form.

Bättre information vid bilköp: Vid försäljning av nya personbilar måste information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp finnas väl synlig på eller i närheten av försäljningsstället. Även reklam för nya bilar ska innehålla sådan information.

Mer information på Riksdagen…

-Pettersson anser att vi behöver inte fler lagar, vi behöver färre kriminella och tillämpa de lagar som finns bättre. Domstolarna borde lägga sig i överkant på straffskalan betydligt oftare.

De senaste 50 åren har vi fått mängder med organisationer som värnar barns rättigheter, vi har fått FN:s barnkonvention, vi har fått EU, vi har fått ungdomsgårdar, socionomer, psykologer, fritidspedagoger, genustramsare, rasifierare och en massa svamlade journalister samt dito politiker men har barnen och vi fått det bättre?

Det går åt pipan för några ungar i varje generation och de har inte blivit färre med alla dessa som värnar deras rättigheter, tvärtom. Det är för mycket svammel och för lite klara regler och inga konsekvenser när man bryter dessa regler.

Det är märkligt att trots att vi haft skriftliga lagar i 900 år och muntliga betydligt längre har lagar som inte fungerar bra eller kan utnyttjas av samvetslösa individer.

Originalet till Alsnö stadga finns inte bevarat, utan är känt tack vare två avskrifter från 1300-talets första hälft vilka båda utgjort bilagor till Västgötalagen. Den äldre av dessa som är från omkring år 1325 skall ha tillhört och kanske också kopierats av den västgötske Vidhemsprästen.

Dokumentet är daterat på alnu æptir wars hærræ føzllo ðagh. þusæn arum. oc tu hundræð. oc attatighi. oc fæm arum (Alnö efter vår herres födelses dag, tusen år och tvåhundra och åttio och fem år).

Stadgan innebar bl.a. att den som ställde en tungt beväpnad ryttare i kungens tjänst erhöll skattefrihet, ursprunget till adeln. Av de namngiva undertecknarna kan man se att flera av dem redan benämndes som riddare -ridðærær. Notiser om riddarslag, dubbning till riddare, förekommer från 1285.

  • 1. Förbud mot våldgästning samt föreskrift att det i varje by skulle tillsättas en rättare vilken mot betalning skulle anskaffa kost och husrum åt de resande.
  • 2. Förnyelse av Birger Jarls stadgar om hemfrid, kvinnofrid, kyrkofrid och tingsfrid samt förbud mot våldsverkan efter given frid och ingången förlikning. Den brottsliges lösegendom skulle delas lika emellan konungen, häradet och målsägaren; brottslingen själv skulle dömas fredlös, vilket skulle räcka till dess att den förorättade bad om nåd för honom och till dess han betalade 40 markers böter.
  • 3. Frihet från skatt till kronan (frälse – frälst från skatt) lämnas åt konungens och hans broders män samt dessas brytar (förvaltare) och landboar (arrendatorer), åt ärkebiskopens och biskoparnas svenner samt åt ”alla de män, som tjäna med häst, vem helst de än tjäna”, dvs en kungens krigarklass att kunna användas mot de oregerliga stormännen.
  • 4. Förbud för ämbetsmän att lägga olaga skatt på bönderna och att utkräva gengärd (underhåll å resor) eller skjuts av dem.

-Pettersson undrar var dessa gamla lagar har tagit vägen, det som gällde för drygt 700 år sedan borde gälla än idag eller har någon mig ovetande avskaffat förbudet mot våldgästning av främmande och att dessa främmande ska betala för kost och husrum.

När avskaffades kvinnofriden och förbudet mot våldsverkan?

Birger Jarl lade grunden för Sverige, hans son Magnus Ladulås fortsatte och nu håller andra på att riva ned, vem har gett dem rätt till det?

Vi hade Edsöreslagarna som kan spåras tillbaka till 1100-talets slut och fanns i muntlig form tidigare, och i stället för att ta tillvara på och förbättra tusenårig erfarenhet slår vi sönder och river ned ett fungerande samhälle.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Nya lagar från i morgon

  1. Varför krångla till det? Dom tio budorden räcker långt och vårt västerländska samhälle var från början uppbyggda på dessa budord.

    10
    1
  2. När du inte tar kvittot i butiken märker du först när du är hemma att fläskfilén som du inte köpt kostade dig 99 kr/kg. Det finns naturligtvis en orsak till att de inte vill visa dig kvittot.

    10
  3. Brännvin i plastflaska är ett helgerån. Vi brukade slänga kapsylen när vi öppnat buteljen. Nu måste slänga i oss brännvinet och slänga hela flaskan. Korkat.

    27
    1
  4. Betr. de korkade plastkorkarna ; Tror lagvrängarna verkligen att konsumenten annars druckit ur sin flaska, stoppat korken i fickan och sen gått ut i skogen för att slänga den där ???
    Men om man på allvar vill minska på dessa plastkorkar, så se till att Arla och andra slutar med att sätta fast dessa korkar på sina förpackningar. De är ju fullständigt onödiga. Föregående tetra-modell utan plast fungerade alldeles utmärkt. Man bara klämde fram pipen ur behållaren och efteråt klämde tillbaka den. Varför krångla till saker i onödan ?

    41
    • centurion, korken var irriterande i början, men nu vrider jag den rakt uppåt och då är det inga problem. Dessutom slipper man leta efter den.

      3
      6
      • Nu var det ju inte funktionen som irriterade utan det motsägelsefulla påhittet att införa en onödig plastkomponent som egentligen inte behövs. Om nu plasten skall motarbetas, så är det väl korkat att införa plast som inte behövs. Skapar ju bara ett extra moment när kartongen ska återvinnas.

  5. Pappers kvitto sparar jag helst, men en del skicka ju direkt till kivra. Går lika bra för min del.
    Plast korken som sitter fast är ett helvete, särskilt som jag som använder den som vatten flaska. Men det går ju vrida av.
    Håller med dig där Pettersson. Tycker vi har tillräckligt med lagar.
    Vräka kriminella. Gäller det hela familjen då

    36

KommenteraAvbryt svar