Forskare följer Gazas förstörelse via rymden

GAZA. Med hjälp av nytagna satellitbilder över Gaza analyserar Lina Eklund, forskare vid Lunds universitet, varje vecka förstörelsen i spåren av kriget i Gaza, skriver Aftonbladet.

Eklund ingår i den internationella forskargruppen Decentralized damage mapping group (DDMG). Enligt forskarna har 60 procent av Gaza förstörts i bombningarna sedan oktober förra året – 170 000 byggnader. Det är på en ”helt annan nivå” jämfört med tidigare upptrappningar i konflikten, säger Eklund och jämför med hur 1 700 byggnader förstördes 2021.

Vi kan inte visa allt som går att visa om man är på plats. Men det vi kan ge stöd, eller gå emot, de rapporter som kommer inifrån Gaza eller från Israel, säger Eklund, forskare i naturgeografi och ekovetenskap.

-Pettersson menar att det bara finns en skyldig till det senaste kriget. Hamas mördade och våldtog 1200 israaeler samt kidnappade c:a 250 den 7 oktober 2023. Sedan gömde sig Hamas bland civila i Gaza och Hamas likt övriga världen verkar förvånade över att Israelerna är förbannade. Lägger Hamas ned vapnen och friger den Israeliska gisslan blir det lugnt.

Långsiktigt så finns tvåstatslösningen från 1922 färdig och godkänd från FN. Det finns en palestinsk stat och arabvärlden är tillräckligt stor för att ta hand om de araber som inte accepterar den lösningen. Ni vet väl att så kallade ”palestinier” inte får bli medborgare i de länder där de bott i 75 år. ”Palestinierna” hålls som gisslan av arabvärlden för att hålla konflikten vid liv.

Under åren efter första världskriget fick dåvarande FN, Nationernas förbund (NF), mandat att upprätta ett 20-tal nationalstater, bland andra Libanon, Syrien, Irak och Israel. Nationernas förbund åtog sig den 24 juli 1922 att upprätta Israel, en judisk stat skulle återupprättas på dess historiska plats i Judéen och Samarien, som sedan romartiden kallades Palestina.

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat.

Alla andra nya nationalstater som Nationernas förbund hade beslutat om kom att upprättas under mellankrigstiden – men inte Israel. Under mellankrigstiden tillkom flera utredningar och förslag om hur man skulle dela upp Palestina i två stater, men inget kunde godkännas innan andra världskriget bröt ut i september 1939 och sedan känner vi historien krig på krig.

– Pettersson säger att uppdelningen i de olika länderna inte blev speciellt lyckad, flera folkgrupper blev utan eget land och andra blandades i samma land där de inte ens idag kan hålla sams men gjort är gjort.

Men den lilla del som är Israel borde jämföras med ytan på hela området som tillföll muslimer och araber. Idag finns det 22 arabiska stater och en del vill han en 23:e men de kan inte acceptera en judisk pytteliten stat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Forskare följer Gazas förstörelse via rymden

  1. Ja forskning i vad då
    Man kan konstatera att hamss attakerade Israel och mördade över tusen ynglingar på en musik festival .Och det självklara utfallet av detta är ju att Gaza kommer att utplånas. Behöver man verkligen konstatera det faktum med sattelit foton.
    Och ja man kan ju anta att när Gaza är en brinnande livlös öken . Så kommer värden att söka upp övriga muslimskt mördar band oavsett var dom gömmer sig . Det intressanta i dett är just Putin inställning till jihadister . Särskilt efter fadäser i Moskva ett besvärande svaghet tecken att köpa krigs Maria från Iran och nordkorea.

    8
    1
    • Iran lär inte bomba Israel med kärnvapen. Israel lär ha haft kärnvapen sedan många åt. De var för hundra gubbar deras anförvanter som både förutsåg dem och också bidrog till att ta fram den första atombomben.

      6
      1

KommenteraAvbryt svar