Japan och USA rustar upp i Kinas skugga

UTRIKES. Japan och USA planerar den största uppgraderingen av sitt militära säkerhetsavtal på över 60 år i syfte att möta hotet från Kina, uppger fem källor med insyn för Financial Times, bakom betalvägg.

President Joe Biden och premiärminister Fumio Kishida väntaas offentliggöra planen när Kishida besöker Vita huset den 10 april, enligt uppgifterna.

Exakta detaljer framgår inte, men ländernas mål uppges bland annat vara att samarbeta ännu mer inom operativ planering och trappa upp de gemensamma militärövningarna.

1960 skrev Japan och USA under ett bilateralt säkerhetsavtal, även då för att möta det kinesiska hotet. Japan har ökat försvarsutgifterna betydligt de senaste åren.

-Pettersson säger att det finns flera allianser i Fjärran Östern. En är AUKUS mellan Australien, Storbritannien och USA. ASEAN är en annan med Brunei, Kambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam som medlemmar.

Det finns många samarbeten som har en sak gemensamt. De bottnar i oron för Kina som har för vana att använda hot och våld i tvister och inte bry sig om internationella överenskommelser.

Kina har gränskonflikter med Indien, Taiwan, Bhutan, Vietnam, Filippinerna, Japan, Malaysia och kanske fler. Dessutom ockuperar Kina det jättelika Tibet från 1951.

Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet. Internationella domstolen har bestämt att Kinas krav är felaktiga och orimliga men det struntar Kina i.
Tibet är ockuperat av Kina. De gula tvistar Indien och Kina om.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Japan och USA rustar upp i Kinas skugga

  1. Sen ockuperar Kina provinsen Sinkiang-Uiguristan som tillhör folkgruppen Uigurerna som blir utsatt för förtryck,förföljese,trackasserier och hot och våld,och en separatistgrupp som kämpar för ett självständigt Uiguristan har börjat resa sig,och samma sak i Tibet att en grupp som vill att Tibet blir fritt och självständig har börjat resa sig mot de Kinesiska ockupanterna för tibetanerna utsätts för samma olagliga behandlingar som Uigurerna blir i Sinkiang-Uiguristan .

    8
    1

KommenteraAvbryt svar