Buller och fågeldöd. Vindkraftspark stängs i Frankrike

ENERGIPOLITIK. En vindkraftspark i södra Frankrike har beordrats att stänga på grund av klagomål från invånare och effekten den har på fåglar. Det är den första stängningen av sitt slag i landet.

Vindkraftverk dödar mängder med fåglar, fladdermöss och insekter samt stör människor och djur.

Förvaltningsbolaget för anläggningen – Énergie Renouvelable du Languedoc (ERL), ett dotterbolag till den tyska koncernen EnW – har nu 15 månader på sig att demontera turbinerna och stänga Bernargues vindkraftspark i Lunas (Hérault, Occitanie), fastslog Nîmes appellationsdomstol. fredagen den 8 december.

Företaget måste återställa marken till sitt ursprungliga skick. Om den missar tidsfristen kommer den att bli föremål för böter på 3.000 € per dag i 180 dagar, för varje dag det är försenat.

En domstol i Montpellier hade redan beordrat att vindkraftverken skulle demonteras i februari 2021, men hovrätten i Montpellier upphävde den domen i juni samma år.

Fågel- och djurskyddsföreningar tog fallet till kassationsdomstolen och i januari 2023 upphävde det beslutet och återförvisade fallet till Nîmes appellationsdomstol.

Ärendet handlade om flera klagomål från fågel- och djurskyddsföreningar om den negativa effekt vindkraftsparken hade på skyddade fåglar i området, och boende som har klagat på bullerstörningar från gården sedan den öppnades 2016. Två ansökningar om bygglov hade också avslagits för platsen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.Du kan även SWISHA till 0760 858 480 IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Buller och fågeldöd. Vindkraftspark stängs i Frankrike

  1. Jag läste att något liknande hänt i Härnösand. Fågelarter försvinner och boende får huvudvärk och svårt att sova .
    Det sägs att det är en s.k konstnär som sitter på nätterna och tjoar i en urholkad trädstam .

    17

KommenteraAvbryt svar