Chefer negativa till religiös klädsel

Kantar Sifo har på uppdrag av Järvaveckan Research frågat chefer på ett antal svenska företag hur de ser på religiös klädsel på betald arbetstid. Resultatet var väntat och borde vara självklart för alla

Bara två procent av de tillfrågade arbetsgivarna tycker att religiös klädsel är något positivt. En viss procent bryr sig inte, men en majoritet säger sig vara negativa till att deras anställda bär religiös klädsel på arbetstid. Vilka arbetsgivare som tillfrågats och hur deras etniska sammansättning ser ut får vi inte veta.

Ahmed Abdirahman, med rötter i Somalia och grundare av Järvaveckan, säger att chefernas fördomar mot religiös klädsel motarbetar samhällsintresset och tillväxten i landet.

Här ses ett exempel på religiös klädsel. Nu tror jag inte att kvinnor som dessa arbetar, men vore så fallet ska denna klädsel accepteras och inkluderas i mångfaldens namn.

 

Märk väl att undersökningen handlar om religiösa attribut, inte om religion som sådan. På väldigt många arbetsplatser finns klädkoder. Dels av säkerhetsskäl, dels av hygieniska skäl och dels för att visa en gemensam fasad mot sina kunder. Accepterar man inte dessa klädkoder, så får man helt enkelt inte jobbet.

Adam Cwejman tog upp detta i GP 2017 och nämnde bl.a. exemplet med den muslimska kvinna som grät ut i media för att hon inte fick bära slöja på jobbet vid incheckningsdisken hos SAS. SAS har som många företag en klädkod som förbjuder både politiska, ideologiska och religiösa attribut på arbetstid, men för kvinnan i fråga ”var det inget alternativ” att ta av sig den religiösa slöjan på arbetstid. Hon valde istället att kontakta DO och media och ville med det belysa hur diskriminerad hon var.

De flesta av er som är anställda av arbetsgivare som infört klädkoder, oavsett orsak, vet att alla respekterar dessa vare sig man vill eller ej, vare sig det gäller politiska, ideologiska eller religiösa attribut. I debatten som sådan har jag sällan sett röster höjas från kristna, judar, hinduer eller buddister. Klagoropen kommer nästan uteslutande från muslimer och då i synnerhet kvinnor som vägrar ta av sig slöjan.

Det talas om integration i dagens Sverige. Religion integrerar inte, religion segregerar. Så också på arbetsmarknaden.

10 thoughts on “Chefer negativa till religiös klädsel

  1. Vi har kollektivavtal i Sverige och där finns regler för klädseln på arbetsplatsen MEN det gäller naturligtvis inte dessa avarter med egna regler! UT med dessa och se till att de aldrig kommer tillbaka!

    12
  2. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    I västvärlden kräver ”Islam” att få skylta med sin religion via kläder och annat.

    Vet ni att just sådant är tvärförbjudet för kvinnor i bl a Pakistan, Malaysia, Indonesien. Där gäller uniform (många företag har uniform) och i regel en skärmmössa. Slöja eller burka etc leder till omedelbart avskedande.

    33
  3. Jag jämställer, i sammanhanget kulturellt kontrasterande, religiös klädsel med uniform.
    Varje år, onsdag vecka 16, genomförs ”Uniform på jobbet-dagen” för att väcka intresse för Hemvärnet. Det är onekligen snålt om man jämför och till Hemvärnet söker man sig dessutom helt frivilligt.

    14
  4. Byter omedelbart affär när hucklemänniskor dyker upp bakom disken. Även när PK-reklam används. Blir spyfärdig.
    Senast lämnade jag Apoteksgruppen, efter att stött på ett hucklepaket, som inte behärskade språket.
    Bojkotta! Vi är i Sverige!

    57
  5. Hur gör tullen vid incheckning på en flygplats när man ser ut som spökplumpen, lika banken?

    Pass/ID, ett hål bara för ögonen?

    Kanske skulle prova banken och se, eller ta ett passfoto hos polisen?
    Finns ju svarta sopsäckar som man kan köpa?

    Om jag hade företag så skulle de inte ens komma in på intervju, bara ut samma väg, samma med fullsmetat ansikte med ringar i näsan/tatueringar eller inte sköter om sin kropp, personen ska ju vara ett föredöme för företaget, inte en synlig belastning för kund/annat.

    69
    1
    • Själva skolorna och arbetsplatserna, borde vara opolitiska, icke-kulturella, ickeideologiska och ickereligiösa i sin form!

      Sen skulle det vara fritt fram för dem som kommer dit, att ha vilka åsikter, kulturell hemvist eller trosuppfattning som helst, så länge det inte stör omgivningen!

      NEUTRALITET OCH OBJEKTIVITET, SKA GÄLLA!!!

      41
  6. Klart att Somaliern tycker så, är man för kvinnoförtryck som ju Muslimer är , men om
    deras klädsel inverkar negativt och som kan bidraga till olyckstillbud, så ska det inte
    va tillåtet oavsett vad han och andra tycker! För om något händer där en viss klädsel
    är inblandad så läggs skulden på arbetsgivaren.

    57

KommenteraAvbryt svar