Miljöpartiet vill se fyra dagars arbetsvecka

ARBETSMARKNAD. Miljöpartiet vill se en utredning för att hitta förslag om fyra dagars arbetsvecka i Sverige. Det säger språkrören Amanda Lind och Daniel Helldén i en intervju med Dagens Nyheter, bakom betalvägg.

Amanda Lind och Daniel Helldén. Bild: Miljöpartiet

Svenska folket vill ha sänkt arbetstid, säger Amanda Lind till tidningen.

I intervjun lyfter språkrören fram Belgien som exempel, där det efter en reform finns möjlighet att arbeta fyra dagar i veckan i stället för fem.

-Petterson tror att Amanda Lind har rätt. De flesta vill troligen ha sänkt arbetstid om de slipper sänkt lön, men jag gissar att Miljöpartiet vill sänka arbetstiden utan att sänka lönerna och då blir läget ett annat.

Vem ska betala och hur? Möjligen står det i Dagens Nyheters artikel men den kan jag inte läsa.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Miljöpartiet vill se fyra dagars arbetsvecka

  1. Bara för att ni gubbjävlar inte har några andra intressen än att jobba betyder inte det att alla älskar att jobba.

    Om vi använde teknik skulle knappt någon behöva jobba idag. Vi kunde turas om med att övervaka lite automatiska system.

    Sen kunde människan ägna sig åt sådant människan är bra på, dvs kreativitet och uppfinningsrikedom. Snarare än att trycka in siffror i ett Excel-ark och ha möten och låtsas som att det vi gör är så jävla viktigt.

    Om vi bara ville skulle 75% av jobben i Sverige vara totalt onödiga. Frågan är väl mest hur alla överflödiga skulle försörjas.

    9
    3
    • Jag förstår om det är supertufft att ta in att ditt jobb är helt överflödigt, men chansen är rätt stor att du är helt värdelös om vi bara ordnade samhället lite smartare.

      10
      1
  2. Helld’en är en skum typ. Det kom in hel del elsparkcykel bolag som leverantörer till Stockholm Stad under en period. Kan det tänkas att han fått lite deg insatt på obskyra banker i skatteparadis?

    18
  3. Jobbade skift 3 dagars vecka, bästa som jag haft innan nedläggning av fabriken på 90 talet, 12 timmars, och ingen kunde jobba övertid heller…
    06 på morgonen till 18:00 på kvällen, och 18:00 kväll till 06 morgon, start söndag kväll till onsdag morgon, två skiftlag bara..
    När man ändå är på jobbet kan man ta 4 timmar till än att åka dit 2 ggr. extra i veckan.
    Men passar inte alla arbetsplatser självklart?

    6 timmar fungerar ju bra delat med 24 timmar, men då tillkomer mer folk också och dyrare för a-givaren, rasten får tas löpande där det går?

  4. Sjlvklart kan man skära bort en dag med motsvarande löneavdrag. MP ser ju
    alltid efter möjlighet att göra vårt folk fattiagare så detta ligger helt i linje
    med MP-politiken. Fattigare folk men kanske lyckligare eller?

    29
  5. Miljöpartiet: ”det inte är lönearbetet som ger oss vårt värde som individer”.
    MP har som enda riksdagsparti tagit den lätt anarkistiska idén om medborgarlön på så stort allvar, att den föreslagits i MP:s partiprogram. Att driva en asyl och invandringspolitik, präglad av öppenhet mot omvärlden med vision om fri rörlighet, och samtidigt ha medborgarlön blir svårt att kombinera. Har Miljöpartiet verkligen släppt förslaget på medborgarlön? Eller har man bara slopat begreppet och beskrivit fenomenet med andra ord?
    https://timbro.se/arbetsmarknad/medborgarlon-for-miljopartister/

    24
  6. Arbete skapar välstånd. De som kommer hit och inte förmår eller förstår detta, kan kontakta sin ambassad för sin försörjning. Papperslösa släpps överhuvudtaget inte in i vårt fosterland. Bort med allt d—-a dalt.

    37
    • Så rätt, Rufus. Eller för att citera Karl-Bertil Jonsson : ” Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredställelse och är på den grund samhället vilar”.

      32
  7. Kortare arbetstid ger ökad stress. Eftersom alla arbetsuppgifter ändå måste utföras, fast på kortare tid. På gubbens gamla arbetsplats fick vi gå hem några timmar tidigare dan före röd dag. Men jäklar vad stressigt det blev för att hinna med allt på kortare tid.
    Men ser däremot fram mot att drabbas av mupparnas falska tryne bara 4 dar i veckan i stället för 5. Alltid något…

    32
    1
  8. Dom flesta vill nog ha kortare arbetstid men med bibehållen lön men hur det ska gå ihop schemamässigt för alla som jobbar skifttid och inte har kontorstid skulle man ju vilja veta.Den enda lösningen i så fall är att fler måste anställas för att täcka upp bortfallen.Är arbetsgivare villiga till det ? Svaret är nog givet skulle jag nog gissa.En annan aspekt är ju den framtida pensionen som lär bli tämligen mager när den ska beräknas….

    33
  9. Det går bra när andra betalar.
    4 dagars arbetsvecka = betalt för 4 dagar självklart.
    Vilka företag eller institutioner har råd att höja lönen 20 % på ett bräde ?
    Ta en kurs i företagsekonomi så kanske även en miljöpartist fattar vad det handlar om.
    Det här är lika jävla dumt som om en företagare skulle säga jobba 5 dagar och få betalt för 4 dagar.
    Undra hur det skulle låta på anställda och fack då ?
    Ni miljöpartister tycker jag ska ställa er den frågan innan ni gapar som bortskämda ungar.
    Tack för ordet !!

    40
  10. Jag tror mer på att folk skall kunna välja, det vill säga man bör kunna välja en 4 dagars tjänst om man vill, men måste då acceptera en motsvarande mindre lön.

    Däremot tror jag att det är dags för en revision av föräldraförsäkringen. Dagens system reflekterar en verklighet när mammor ofta var hemma länge med barnen. Med flera barn i lagom avstånd kunde man pussla ihop till flera års mammaledighet. Dagens standard är att män och kvinnor hjälps åt som föräldrar. Därför borde föräldraledigheten reserveras till mamman och kortas till det minsta som krävs för hennes och barnets hälsa. Kortningen av föräldraledigheten kan kompenseras av stöd till familjer som går ned i arbetspensum per vecka på 8-dagar fördelat på mamma och pappa. Förkortningen av arbetstiden kan gälla tills alla barn börjat skolan.

    15
    1
  11. Arbete befryndar hälsa och välstånd samt stoppar tillfällen till synd sade alltid min pappa. Det ligger kanske något i detta?
    Att arbeta är lustfyllt (för det mesta). Har haft turen att alltid tyckt det varit roligt att gå till mitt arbete.

    17
  12. Jag jobbade lång tid bara 3 dagar i veckan. Det var många som var lite avundsjuka på det, men när jag sa att det är inga problem, tänk bara bort 40% av lönen. Då var det inte lika roligt längre.

    32
    1
  13. Det bästa för Sverige och dess trofasta innevånare är om Miljöpartiets språkrör helt slopar sin egen arbetstid.

    49
  14. Det är bra med betalväggar. Då slipper man läsa en massa skit . Det är bara fritt när Jonas Gardell eller någon annan tomte skriver . Annars skulle ingen läsa det . Miljöpartiet är desperata nu en vecka före EU valet . Hoppas de inte får ett enda mandat .

    48

KommenteraAvbryt svar