Säkerhetsläget fortsatt allvarligt

SÄKERHET. Säkerhetsläget i Sverige är fortsatt allvarligt och under senare tid bedöms hotet mot Sveriges militära stöd till Ukraina ha ökat. Det visar Säkerhetspolisens lägesbild som presenteras av säkerhetspolischefen i Almedalen under fredagen.

Säkerhetspolisens bedömning av säkerhetsläget i Sverige utgår från en samlad lägesbild av dels hot och aktiviteter från främmande makt, dels hotet från våldsbejakande extremism och terrorism. Enligt Säkerhetspolisens bedömning är Sverige inte längre i samma fokus för våldsbejakande extremisters propaganda. Terrorhotnivån ligger dock fortsatt kvar på ett högt hot, en fyra på en femgradig skala.

Samtidigt har Säkerhetspolisen nyligen konstaterat att Iran använder kriminella nätverk i Sverige för att angripa upplevda hot. Sedan en längre tid tillbaka finns indikationer på förändringar i den ryska säkerhetshotande verksamhet som riktas mot Sverige. Det finns en ökad riskbenägenhet vad gäller påverkan och sabotage mot mål i västvärlden, och därmed även mot Sverige.

Säkerhetspolisen kan konstatera att det finns ett hot mot militärt stöd till Ukraina, och sedan en tid tillbaka finns det en ökad risk mot det även i Sverige.

Säkerhetspolisen arbetar målmedvetet och långsiktigt för att förhindra angrepp och aktiviteter från främmande makt. Genom att ha en helhetsbild och därmed kunna kunna se en eskalering av hotet i tid kan vi, och andra, vidta åtgärder för att stärka motståndskraften. Vi behöver alla ta situationen på allvar och agera, säger Charlotte von Essen.

I samband med Rysslands anfallskrig i februari 2022 identifierade Säkerhetspolisen tre sektorer där det finns skäl att vara vaksam för att motverka spionage och sabotage. Det rör sig om energiförsörjningen, telekomsektorn och transporter av kritiska leveranser.

Den säkerhetshotande verksamheten mot Sverige bedrivs brett. Allt från teknikanskaffning och cyberangrepp för att stjäla information och kunskap till kartläggning av dissidenter, påverkansförsök och planering av attentat.

Sverige ingår numera i försvarsalliansen Nato vilket innebär att Sverige är säkrare, men även att den underrättelseverksamhet som riktas mot oss kan förändras. Sverige befinner sig i ett allvarligt omvärldsläge som sannolikt kommer att bestå under en längre tid. Vi behöver därför lära oss att leva med det försämrade säkerhetsläget, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Säkerhetsläget fortsatt allvarligt

  1. Apropå säkerhet, tänkvärd artikel om hur obeskrivligt idiotisk chat control är och hur det visar att EU inte borde ha makt att fatta beslut om sådana här frågor:

    ”Anledningen till att arbetet med ”Chat control 2.0” fortskrider misstänker Karl Emil Nikka beror på att de politiker som beslutar i frågan helt enkelt inte förstår sig på tekniken, eller orkar sätta sig in i förslaget.
    – Politikerna har läst rubriken som säger att det handlar om att skydda barn, tror han och tillägger senare:
    – Alla är väl överens om att vi bör skydda barn, och så tar det slut där. För vem orkar traggla igenom hundratals sidor? Väldigt få!
    – För det andra tror jag våra politiker har blivit grundlurade. I intervju efter intervju efter intervju har Ylva Johansson fått sitta och häva ur sig en massa falska påståenden om hur förslaget är tänkt att fungera.
    Nikka påpekar hur EU-kommissionen förra året lanserade en videokampanj på Twitter syftandes till att öka allmänhetens stöd för den nya lagen.
    – EU-kommissionen lade våra skattepengar på en sannolikt illegalt riktad desinformationskampanj på Twitter, för att mot specifikt utvalda målgrupper skicka falsk information om förslaget, säger han.
    – Det är egentligen helt vansinnigt att vi ska behöva ifrågasätta det som vår egen EU-kommission säger.”
    Mer i artikeln: https://samnytt.se/it-sakerhetsexperten-om-chat-control-vara-politiker-har-blivit-grundlurade

    Man kan också fundera på följande lilla observation. I USA har vi två mer eller mindre stolliga presidentkandidater och vi sitter i TV-sofforna och ojar oss om hur korkade de är på andra sidan Atlanten. Men det är på den här sidan Atlanten, med ”anständiga politiker”, som vi har en Europaregim som tycker chat control är en bra idé.

    • Karl Emil Nikka verkar veta vad han talar om men jag ser inget förslag av honom om hur säkerheten på internet ska lösas. Ska pedofiler, bedragare och andra kriminella få härja fritt.

      Problemet är svårt och jag har ingen lösning.

      4
      2

KommenteraAvbryt svar