Baltops 24

FÖRSVARSMAKTEN. Mellan den 5-20 juni genomförs den årligen återkommande marinövningen Baltic Operations (Baltops). Årets upplaga av övningen kommer att äga rum i Östersjön, Gotska sjön, Rigabukten och Bottenhavet samt på markområden i Sverige, Polen, Tyskland och Litauen. Baltops 24 blir den första med Sverige som Natoallierad.

Svenska och utländska fartyg och flyg i Östersjön. Arkivbild från Baltops 22. Bild US Navy

I årets Baltops (Baltic Operations) deltar 19 nationer och Nato. Övningen leds av den amerikanska flottan. Baltops 24 kommer ha fokus på marina stridsdomäner så som minröjning, ytstrid och amfibieoperationer. I Sverige ingår även markmoment på Gotland. Ett 50-tal fartyg, cirka 25 stridsflygplan, 60 helikoptrar och totalt omkring 12000 personer är med i övningen.

Sedan mitten av 1990-talet har Sverige varit en aktiv deltagare i övningsserien Baltops som genomförs varje år i Östersjöområdet. Ett svenskt deltagande i Baltops syftar till att öka försvarsgrenarnas förmåga att genomföra integrerade marina operationer tillsammans med våra allierade i Nato. På Gotland övar utländska amfibieförband tillsammans med svenska arméförband.

Tillsammans skapar alliansen säkerhet och stabilitet i Östersjöregionen. Övningen gör det möjligt för svenska enheter att träna tillsammans i multinationella sammanhang och nu även för första gången som allierad.
Försvarsmaktens deltagande syftar främst till att vidareutveckla försvarsgrenarnas möjlighet att delta i Natos insatsstyrkor men också att utveckla förmågan till värdlandsstöd. Skarpskjutningar kommer att genomföras under övningen, bland annat på Gotland och i Stockholms skärgård.

Fakta Baltops 24

Sveriges deltagande:

1 500 soldater och sjömän
3 Visbykorvetter
1 Gävlekorvett
3 minröjningsfartyg
3 sonarspaningsbåtar
2 stödfartyg (HMS Trossö, HMS Carlskrona)
Stridsflyg
Helikoptrar
Stridsvagn 122
Stridsfordon 90

Deltagande förband: Tredje sjöstridsflottiljen, Fjärde sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Sjöstridsskolan, Marinstaben, Stockholms amfibieregemente, Älvsborgs amfibieregemente, Gotlands regemente (inklusive Gotlands hemvärnsbataljon), Skaraborgs flygflottilj, Helikopterflottiljen samt Totalförsvarets skyddscentrum, Mellersta och Södra militärregionen.

Baltops 24 i siffror:

12 000 medarbetare
19 länder
50-60 fartyg
25 stridsflygplan
60 helikoptrar

Deltagande nationer: Belgien, Finland, Kanada, Nederländerna, Portugal, Sverige, USA, Danmark, Frankrike, Lettland, Norge, Rumänien, Storbritannien, Estland, Italien, Litauen, Polen, Spanien, Tyskland och Nato.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

KommenteraAvbryt svar