Slovakiens premiärminister Robert Fico skjuten

UTRIKES. Slovakiens premiärminister Robert Fico har skjutits och förts till sjukhus, rapporterar BBC med flera medier. Lokala medier som var på plats beskriver hur Fico hälsade på en grupp människor som samlats utanför en kulturcenter i staden Handlova. Fyra skott ska då ha avlossat och ett av dessa träffade Fico i magen, som då föll till marken. En misstänkt gärningsperson uppges ha gripits i samband med händelsen.

Robert Fico

Presidenten Zuzana Caputova fördömer den ”brutala och hänsynslösa attacken”.

”Jag är i chock. Jag önskar Robert styrka så han kan återhämta sig från den här allvarliga händelsen”, skriver hon på Facebook.

Fico blev Slovakiens premiärminister efter valet i höstas och beskrevs då som en populist. Han har därefter stoppat stödet till Ukraina och meddelade under förra månaden att han vill stänga ner public service-kanalen RTVS. Motivet bakom attacken är ännu oklar.

Skadeläget är livshotande och Fico har flugits från det lokala sjukhuset till ett större.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Slovakiens premiärminister Robert Fico skjuten

  1. Okej, första mordförsöket på en västlig regerings högste företrädare sedan Olof Palme och vad tycker TV4 är dagens viktigaste nyhet? Ledtråd: Finns i andra inlägg i den här bloggen idag.

    11
    • Stenungsund: ”vad tycker TV4 är dagens viktigaste nyhet?”
      Ja, inte var det att Slovakiens premiärminister blivit skjuten, nyheten om det kom först efter ett 12 minuter långt inledande inslag om SD, vilket TV4 tydligen tycker är viktigare, och som avslöjar deras prioritering.

  2. Mänskligheten hade vunnit på om Mao, Kim, Stalin, Lenin, Putin, Hitler m.fl. hade avskaffats i god tid, innan de hunnit döda miljontals oskyldiga. Svårigheten är att i förväg veta vilka som måste stoppas i tid.

    Kanske är det säkrast att offra en och annan politiker som visar sig sig alltför diktaturvänlig innan det har gått för långt?

    Konstigt nog blir det uppståndelse över en skjuten ryssvänlig president, men ingen höjer längre ett ögonbryn över en rysk president som dödar 500-1.000 unga ryska män – per dag.

    32
    18

KommenteraAvbryt svar