Skanskas USA-chef hyllar Bidens paket

UTRIKES. Byggföretaget Skanskas USA-chef Richard Kennedy beskriver den amerikanska marknaden som avvaktande efter ”en vägg av räntehöjningar” som fryst investeringsmarknaden. Skanska har på två år ökat intäkterna i USA med 30 procent. USA-chefen Richard Kennedy slår fast att president Joe Bidens infrastrukturpaket innebär nya potentiella affärer för motsvarande 1.200 miljarder kronor 2022–2026, rapporterar Dagens Industri. ”Det har gett industrin en betydande skjuts”, säger han.

Skanskas amerikanska huvudkontor ligger i den anrika Empire State-skyskrapan på centrala Manhattan, New York. På bilden entrén som Skanska byggt.

Enligt Kennedy kan 45 procent av bolagets tillväxtökning tillskrivas Biden-regeringens stora infrastrukturpaket som klubbades igenom 2021. – Det har gett industrin en betydande skjuts.

För Skanskas marknader i nordöst och på västkusten räknar man med potentiella intäkter på 120 miljarder kopplat till federala medel.

I New York syns Skanskas logga på många platser. På La Guardia-flygplatsen har bolaget byggt en terminal för miljarder, och fram tills nyligen var Skanska också delägare i den. På Manhattan byggs flera tunnelbanestationer om och i Harlem nybyggs ett sjukhus på tio våningar m.m.

Skanska USA…

Klubbades 2021 och består i själva verket av flera delar på totalt 1.200 miljarder dollar – motsvarande 12.400 miljarder kronor, däromkring hälften går till direkta infrastrukturinvesteringar.

President Bidens Infrastrukturpaket

Ett urval av allokeringen:

  • Broar och bilvägar: 110 miljarder dollar
  • Kraft- och elnät: 79 miljarder dollar
  • Järnvägar: 66 miljarder dollar
  • Bredband: 65 miljarder dollar
  • Kollektivtrafik: 39 miljarder dollar
  • Flygplatser: 25 miljarder dollar
  • Hamnar: 17 miljarder dollar
  • Elfordon och -bussar: 15 miljarder dollar

Källa: BBC/EY 

-Pettersson tycker det verkar som Joe Biden har fått en hel del gjort som president. USA styrs sedan januari 2021 av president Joe Biden. Demokraterna kontrollerade under första hälften av hans mandatperiod kongressens båda kamrar, men sedan början av 2023 är Republikanerna störst i representanthuset vilket försvårar för presidenten att driva sin politik.

När det blev klart att Donald Trump förlorat presidentvalet i november 2020 uppstod en karnevalsstämning i hela New York. Glädjen handlade mer om att Trump förlorat valet än om att just Joe Biden hade vunnit. Men det var ingen liten bedrift att Biden ändå fick det högsta antalet röster någonsin för en president i USA: 81 miljoner.

USA lider som alltid av en mängd små och stora problem, inrikes och utrikes. Många är missnöjda men mycket av missnöjet bygger på grovt felaktiga uppfattningar om vad som händer i USA. Två uppenbara frågor inför presidentvalet är ekonomin och brottsligheten.

I början av 2023 var stora delar av Wall Street och USA:s ledande ekonomer överens om att USA var på väg mot en djup ekonomisk kris. Biden beskylldes för att ha slösat med federala resurser och orsakat en skenande inflation, som nu skulle leda till en djup lågkonjunktur.

Wall Street hade fel. USA:s tillväxt ökade i stället så kraftigt att landet för första gången på två decennier växte snabbare än Kina. Arbetslösheten fortsatte också att minska och har nu varit rekordlåg, under fyra procent i över ett år. Det viktigaste av allt var att lönerna ökade mer än inflationen. Det är inte bara de rikaste som blivit rikare, utan låginkomsttagare och medelklassen har sett de största löneökningarna.

Ekonomer pekar på de konkreta reformer som genomfördes av Bidens administration: enorma stimulansåtgärder efter pandemin, följt av gigantiska infrastrukturpaket och hållbar stadsplanering.

Historikern Heather Cox Richardson sa nyligen att Joe Biden hade åstadkommit den mest omfattande ideologiska förändringen i USA sedan Ronald Reagan – vilket är något mer än vad Barack Obama åstadkom under sina åtta år som president.

Trots Bidens ekonomiska framgångar är en klar majoritet av amerikanerna övertygade om att USA faktiskt hamnat i en djup kris. Bland republikaner minskade antalet som anser att ekonomin i USA går bra från ungefär 90 procent under Donald Trump till bara drygt 10 procent så fort Biden tillträdde. Sedan Trump avgick har ekonomin stadigt förbättrats, men antalet republikaner som säger att de är nöjda med ekonomin har ändå aldrig varit högre än 15 procent. En blind partilojalitet har börjat överträffa verkligheten själv.

Det är särskilt avslöjande att 63 procent av amerikanerna faktiskt säger att de är nöjda med den egna ekonomin, enligt en mätning som Washington Post gjort. Men lika många är samtidigt missnöjda med den amerikanska ekonomin. 

-Pettersson inser att Donald Trump till stora delar har lyckats med att framställa Biden som oduglig, nu känner jag inte Joe Biden men det finns många människor som har skröpliga kroppar, svårt att prata men ändå ett skarp intellekt.

Donald Trump har en historia av att försumma allt, om du pratar med inredningsarkitekter, arkitekter, byggnadsarbetare, VVS-folk, betalar han inte sina räkningar, han har alltid varit så. Du kan inte ge honom pengar om du inte har 100 procents säkerhet, det går inte att lita på Trump.

Mitt Romney om Trump (2016): ”Han är otvivelaktigt mentalt instabil, och han är rasist, trångsynt, kvinnofientlig, främlingsfientlig, vulgär och utsatt för våld. Det finns helt enkelt inget rationellt argument som skulle kunna få mig att rösta på någon med de egenskaperna.”

Republicans against Trump

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Skanskas USA-chef hyllar Bidens paket

  1. Ja man får ta allt med en nypa salt när gammel gubbarna kör på i USA.
    Intressant att se om Trump betalar in sina miljardböter idag.
    Kanske inte det lättaste att fråga någon polare om lån i denna storlek.
    Verkar som flera och flera hoppar av i Trumps administration nu.

    3
    2

KommenteraAvbryt svar