Det har skett skandaler förr, men Trumps lögner tar priset

USAVALET. För att en rättsstat ska fungera krävs det att de som bryter mot rättsstatens principer ska straffas, oberoende av vilken position de har. Det är därför fallet med Trump är så oerhört viktigt, säger USA-kännaren Oscar Winberg enligt Svenska Yle.

Skandaler förekommer i Vita huset. Presidenter bedrar sina fruar, lurar skattebetalarna och missbrukar både sin makt och allmänhetens förtroende. Men ingen president som förlorat ett val har tidigare försökt klamra sig fast vid makten via ett system av bedrägeri och hot som till slut lett till våld i kongressens salar.

Kan en sittande eller f.d. president sprida lögner om ett val och använda sin makt till att strunta i väljarnas vilja, utan att det får konsekvenser? Frågan skulle ha varit otänkbar för bara några år sedan, och Trumps agerande pekar på något som är mer bekant i länder där statskupper, juntor och diktatorer avlöser varandra,

Bakom scenen har Trump gång på gång blivit informerad om att det han påstår är falskt. Hans rådgivare gjorde det klart och tydligt för honom att det han sa inte var sant, säger Oscar Winberg.

Trumps rådgivare hade förklarat för honom att hans påståenden inte var hälsosamma för demokratin och att de delvis kunde utgöra brott mot lagen. Man kan nog utgå ifrån att Trump visste exakt vad som pågick.

Åklagarna påpekar att Trump otaliga gånger fick höra av sina egna rådgivare, allierade och förvaltningstjänstemän att hans anklagelser inte var sanna. Ändå fortsatte han att offentligt framföra dem, ibland bara några timmar senare.

Trump fick alltså höra att hans uttalanden inte var sanna – inte bara av en utan av två riksåklagare, av flera andra tjänstemän inom justitieministeriet och av regeringens valsäkerhetschef, personer som han själv hade utsett.

Trump fick också höra det av sin egen vicepresident, av kampanjtjänstemän och av en rad utredare som de anlitat. Han fick höra det av republikanska guvernörer, statssekreterare och parlamentsledamöter. En långvarig kampanjrådgivare uttryckte det hela som att det bara handlade om ”konspirationsskräp som strålade ner från moderskeppet”.

Och trots att alla Trumps påståenden oräkneliga gånger har avfärdats som osanna har han själv aldrig backat under de tre år som gått sedan attacken mot Kapitolium.

Trump åtalas för ett av de mest sensationella bedrägerierna i USA:s historia, ett bedrägeri som drivits av lögner och törsten efter makt. Trump visste att hans påståenden var falska men han lyckades ändå skapa en intensiv nationell atmosfär av misstro och ilska och urholka allmänhetens tro på valorganisationen.

Presidenten försökte på alla tänkbara sätt stoppa överlämnandet av presidentmakten till Joe Biden, det vill säga den utmanare som slog honom.

Trump misslyckades med det, men han har underminerat trovärdigheten i USA:s val. Han har lyckats övertyga tre av tio amerikaner om att valet 2020 på något sätt stals från honom – trots att det inte är sant, vilket också hans egna rådgivare och familjemedlemmar vet.

Inte en enda oberoende myndighet som inte var allierad med eller betald av Trump – ingen domare, ingen åklagare, ingen valbyrå, ingen guvernör – har kunnat påvisa något väsentligt valfusk som kunde ha varit nära att vända valresultaten i någon delstat.

Den som försökte lura USA – det var Trump själv. Trumps falska påståenden, som han visste eller hade all anledning att veta att var falska, gjordes enbart i ett försök att få makten, men Trump själv kommer att hävda att allt detta är politik och att han bör återföras till ämbetet i nästa års val.

Och hittills har alltså miljontals amerikaner tagit hans parti.

-Pettersson säger att det är inte bara amerikaner som tagit Trumps parti och tror på hans sagor…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Det har skett skandaler förr, men Trumps lögner tar priset

  1. Kan någon nämna vilka var dom tre värsta sakerna som han orsakade?
    1)
    2)
    3)

    Vad ja kommer ihåg var att han byggde en mur för att stoppa oväkommen migration till USA. Han förbjöd resor till USA för människor från 7 muslim länder. Och han satte strafftullar mot Kina och fick indistrin att åter börja investera för fabriker i USA istället. Och han har stod hela tiden för yttrandefriheten och började inga nya krig.

    Eller kanske kan du nämna tre viktigaste saker som gör att var världen sämre under hans tid som en president?
    1)
    2)
    3)

    Ja, det tänkte jag med 🤦🏿‍♀️ Att tala om Trumps lögner är bara GLOBALISTERNAS (inkl. Pettersson) dagliga sätt att kasta skit på Trump. Trots GLOBALISTERNAS propaganda blir trump säkert en jättebra president 👍🏿 Och ja, visst kommer han att snabbt få slut på ukraina-kriget 🕊️

    26
    59
    • Granne, läs inlägget så ser du vad det värsta Trump har gjort är.

      Du tjatar på om dina globalister, jag vet inte hur ni har det där bort i öster men i min värld är globalism i huvudsak något bra.

      Globalism förespråkar handel, kunskap och att människor inte ska behöva begränsas av de nationella landgränserna. I allmänt språkbruk har globalisering kommit att i första hand syfta på den ekonomiska integrationen mellan olika nationella ekonomier.

      Termen globalist är en person som tror på meritokrati, universella värden och att människan är fri att skapa sig själv och sin egen kulturella tillhörighet.

      Att du påstår något annat kan inte jag hjälpa. Att globalismen har nackdelar som allt annat förtar inte att den är bättre än alternativet.

      Som exempel är du en globalist, du sitter i ett annat land och utbyter idéer med människor över gränsen, skäms du inte.

      27
      15
      • Tack för din ärlighet/äkthet,

        Ja, vi har olika uppfattningar om globalism och globalister.

        Också jag brukade tänka att globalism var något bra. Detta synsätt ändrades dock när jag insåg att mer och mer av dessa goda globala ändamål användes för att underminera demokratin, välfärden och tryggheten i väst. Du vet själv hur mycket bättre Sverige hade varit om dom som kom till Sverige och stannada kvar i Sverige för att deras närvaro gynnade Sveriges befolkning… svenskarna.

        Till exempel i dag har EU parlamentet beslutat att alla nya hus ska år 2030 vara CO2 – neutrala, vilket betyder… mögel, kostnader och ohälsa. Samtidigt ska inte energieffektiva byggnader tvingas till dyra renoveringar (eller rivning). Och tidigare har detta EU-mostret beslutat att tvinga alla att byta bensin/dieselbilar till e-bilar, som är dubbelt så dyra och varar kanske bara hälften så son som bensin/dieselbilar.

        Och det handlar inte bara om inköp… Två dagar sedan finska tidningen Helsingin Sanomat rapporterade att träd i finska skogar planteras nuförtiden av uzbekistanier och ukrainare som kanske bara tjänar 4 euro per timme. Så, om GLOBALISTERNA fick som de ville, skulle varenda svenne/finne behöva lönekonkurrera mot varenda en en människa här på jorden. En sådan frihandels konkurrens skulle också skada dom U-länder som har betalat dyrt för utbildning av några som skulle genast sticka till bättre betalande västländer.

        En månad sedan rapporterade finska YLE att 26% av dom som graduerar från finska yrkesskolors tekniska linjer är utan arbete ett år efter graduerande och ny under flera års tid har arbetsgivare klagat att det inte finns lämplig arbetskraft i Finland och därför måste de importera vanliga arbetare från till exempel filipinerna, Indien, Central Asien och Sydamerika. Visst på det här GLOBALA sättet kan finska arbetsgivare kan få för samma pris en ingenjör med 5 års yrkeserfarenhet från Uzbekistan, än de kan få en nyligen färdigutbildat 18-åring från finska yrkesskolor. Problemet är att också dessa finska 18-åringar har enligt samhällskontraktet rätt till live, hälsa, egendom och lycklighet. Och att unga finnar får arbete de har utbildat sig för är en del av deras lycklighet och deras rätt att skaffa sig egendom.

        Jag har nämnt flera gånger att jag är liberal och därför har jag till slut varit tvungen att konstatera att våra makthavarna i väst bryter mot samhällskontraktet, när de importerar farliga människor och låter icke-nationella organisationer diktera att vi måste slänga våra pengar till Molok, till exempel p.g.a. klimatinsatser.

        https://sv.wikipedia.org/wiki/Molok

        > Som exempel är du en globalist, du sitter i ett annat land och utbyter idéer med
        > människor över gränsen, skäms du inte.

        Vet du Pettersson, genom detta skrivande hos ditt blogg har jag äntligen lärt mig att skriva svenska – Tack för det 🙂 För det andra jag har faktiskt tänkt många gånger att börja donera lite pengar till dig och dom svenska alternativ medier – som jag har ibland donerat till dom finska alternativ medier och vissa nationalister. Ändå har jag beslutat att endast donera tre gånger till svenska individer – inte medier, eftersom jag anser att det är fel om utländska aktörer påverkar den politiska opinionsbildning genom att finansiera medier. Att diskutera går väl bra, internet var ju tänk att vara ett internationellt marknadsplats för idéer.

        7
        5
    • Granne från östrasidan
      När du skriver om globalisterna menar du då World Economic Forum (WEF) som är världens mest inflytelserika lobbyorganisation som leds av Klaus Schwab. En av styrelsemedlemmarna är EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som med det kan ifrågasättas om var hon har sin lojalitet. Det finns även multinationella företag inom framför allt finansmarknaden som är knutna till WEF. Den här organisationen kallas av en del för `globalisterna `andra kallar dem för `finanseliten`. WEF bedriver påtryckning direkt mot regeringar i främst västvärlden samt att man även driver opinionsbildning genom medier. Förnärvarande är det främst narrativen om Klimathotet som används i opinionsbildningen. Vidare så finansierar man olika grupper av miljöaktivister. Jag ställer enbart den här frågan för att undvika missförstånd. Det är alltid bra att reda ut eventuella missförstånd.

      19
      • Tack Jan,
        Jag anser att globalisterna är en större grupp än bara WEF – finanseliten.

        Globalisterna är alla dom som medverkar i
        a) (netto)utförandet av pengar och politisk makt ut ur nationalstater eller
        b) införandet av besvär och kostnader in i nationalstater

        Dessa grupper innefattar åtminstone finanseliten, MSM-bolag, storföretag, islamister, kommunister, banker och en stor antal nyttiga idioter 🙂

        4
        5
      • Då får Finland använda hästar till dagliga transporter, elda med ved, räkna med kulramar, spela på kantele och koka soppa på rovor. Grattis! 👍 Har du tur så fixar Trump så att ni får ryska rubel och utedass… Nordkorea låter annars som ett paradis för dig, juche!

        Att gå till ytterligheter blir aldrig bra. Viss frihandel behövs för att uppmuntra den inhemska konkurrensen och förse landet med varor och tjänster som landet inte kan producera på egen hand. Särskilt viktigt är detta för små länder.

        Demokratin måste också värnas. Då gäller det att ta avstånd från despoter som Orbán, Kim, Trump, Xi och Putin! Och Islam!

        3
        1
      • Granne från östrasidan
        Jag har en mer snäv definition av uttrycket `globalisterna `där det finns en tydlig koppling till en organisation. Det är därför jag och tydligen även andra här på bloggen inte alltid förstår vad du menar.

      • Jan,

        Min bredare definition av GLOBALISTERNA, grundas till den ohelige alliansen som existerar mellan GLOBALISTERNA. Till exempel kommunisterna har alltid haft ”stateless communism” som sitt mål och eftersom kommunism kan inte samexisyera med kapitalism i ett och samma land är kommunisternas ultimata mål att ta över världens alla länder. Islamisterna vill också ta över världen och de gärna massemigrerar till väst med finanselitens, MSM-mediernas, kommunisternas och bankernas stöd. WEF eliten vill ta allas all egendom och göra oss deras slavar. Bankerna gärna skuldsätter alla världens länder och människor så att alla stater och människor förblir för evigt deras skuldslavar. Och MSM-medierna skrivs av grönkommunister och ägs av finanseliten… GLOBALISTER allihopa.

        1
        2
  2. Trump är en knäppgök som ser presidentskapet som ett självändamål. Att republikanerna överhuvudtaget tolererar honom är för att han retoriskt utmanar Wok-etablissemanget och därigenom blir en röstmagnet. Jag har skrivit om det tidigare men det tåls att upprepa. Man måste tänka Trump administrationen kontra Biden administrationen. Oskar Winberg har inte fel i sin analys som jag i stort sett delar. Trump är en knäppgök men de som röstar på honom röstar för den administration han företräder. Biden administrationen har varit en katastrof för USA. Jämför med den regering som nuvarande regering efterträdde hos oss.

    58
    31
    • Spanien fungerade alldeles utmärkt under Franco.
      Fram till dess att Mussolini fick storhetsvansinne så fick han i alla fall Italien på fötter igen med fungerade infrastruktur med mera.

      4
      7
      • Mussolini fick tågen att hålla tiderna , att han utförde fascistiska brutal mord på meningsmotståndare och andra han inte gillade spelar visst ingen roll ?

        J Stalin lyfte Rysslnd industriellt , att han använde förslavade fångar som inte sällan var falskt anklagade spelar visst ingen roll ?

        En viss Adolf lyfte Tyskland ur depressionen efter 1:a världskriget på rekordtid , vad han gjorde med judar , zigenare , vissa kriminella , handikappade och andra oönskade före och under kriget är också en del av historien !

        Man ska vara försiktig med att fira folk endast för att de lyckats bra med något , några ”duktiga” personer har ibland låtit andra betala hela priset !

  3. Jag tycker allt detta låter så våldsamt överdrivet , obestämda källor med information som inte går att spåra har lurat miljoner människor förr , det kan lika gärna vara organiserad smutskastning från de som har MYCKET att tjäna på att en sittande president är en senil dreglande grönsak medan någon annan president kan sätta käppar i hjulen för korruption och annat ! !

    50
    64
    • Peter, källorna står i artikeln jag länkat till. En annan källa är USA:s högsta domstol som påstod att Trumps påstående om valfusk saknar grund. HD består av nio domare, tre demokrater och sex republikaner, varav tre utsetts av Donald Trump. Tror du att HD också ägnar sig åt smutskastning?

      Det är absolut inga överdrifter, tvärtom.

      President Donald Trumps försökte stoppa godkännandet av valresultatet i delstaterna Pennsylvania, Michigan, Wisconsin och Georgia. Högsta domstolen avslog Trumps försök.

      46
      29

KommenteraAvbryt svar