Petra Lundh blir ny rikspolischef

POLISEN. Sverige tidigare riksåklagare Petra Lundh blir ny rikspolischef. På en pressträff säger Lundh att hon är angelägen om att ”göra Sverige bättre och invånarna säkrare och tryggare” i det allvarliga läge som landet befinner sig i.

Tidigare riksåklagare Petra Lundh

Lundh är glad och hedrad över det nya jobbet. – Men faktum är att säga ja till det här uppdraget som Sveriges nya rikspolischef – det är faktiskt ett av de absolut svåraste beslut som jag har tagit i min karriär, säger Lundh, bland annat på grund av hur krävande posten är.

Justitieminister Gunnar Strömmer beskriver Lundh som ”en hängiven brottsbekämpare”. – Regeringen vet vad den vill uppnå och vi är övertygade om att Petra Lundh är den person som har de kvalifikationer och personliga kvaliteter som krävs för uppdraget, säger Strömmer.

Lundh är för närvarande hovrättspresident för Svea hovrätt. Hon tillträder som rikspolischef den 1 december, då Anders Thornberg slutar.

Sverigedemokraterna är nöjda med valet av Petra Lundh.

Om Petra Lundh på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Petra Lundh blir ny rikspolischef

  1. Både SD och polisförbundet anser att lund är ett bra val. ”hon är en erfaren ledare” säger ordf för polisförbundet.
    Det återstår att se hur mycket ledare hon är för är det något polisen behöver är det just ledare. Det finns idag alldeles för många chefer.
    Men uppgiften att hon är med i Hilma låter ju inte bra. Polisen behöver en fristående och stark ledare. Men det är nog det sista som våra ledande politiker vill ha.

    5
    0
  2. Riksåklagare Petra Lundh överklagade en hovrättsdom till Högsta domstolen och yrkade på att 14 personer som friades av hovrätten, skulle fällas för hets mot folkgrupp eftersom åklagaren i målet visat att tyrrunan användes i demonstrationen.
    ”– Pettersson undrar om Riksåklagaren har för lite att göra. Två domstolar har tittat på detta, båda har friat men de misstänkta är dömda för andra saker. Lägger Petra Lundh ned ligga mycket arbete när de vänsterblivna stör demokratiska möten?”
    https://petterssonsblogg.se/2021/01/16/overklagande-om-hets-mot-folkgrupp/

    PS. Petra Lundh är medlem i det kvinnliga juristnätverket Hilda, liksom Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, som riktat skarp kritik mot Moderaternas förslag om att utvisa gängmedlemmar som inte är dömda för brott, och sade…”det inte rimligt att polis och åklagare enskilt ska bestämma vad som gäller. Ska jag hårdra det går vi i så fall mot en polisstat.”

    ”Pettersson förstår att Mia Edwall Insulander är rädd om sina kunder men hon måste förstå att vi kan inte ha lagar som under 1950-talet sedan vi lät Mellanöstern flytta in i folkhemmet Sverige. Hellre lite mer polisstat än en dysfunktionell stat där de kriminella invandrargängen och deras advokater bestämmer.”
    https://petterssonsblogg.se/2023/05/25/sverige-gar-mot-en-polisstat/

    15
  3. Riksåklagaren Petra Lundh begärde 2019 i en skrivelse till regeringen att man alltid ska få använda avlyssning om det finns misstanke om grovt jaktbrott och att man borde få använda tvångsmedel för att se om brott kan misstänkas– dvs vill legalisera användning av tvångsmedel i ett fall som mot Karl Hedin, där man om gällande lag hade följts, inte fått göra det.
    Karl Hedin anklagades för att ha förgiftat vargar, och för att ha skjutit och eldat upp en varg. Han hade dessförinnan utsatts för telefonavlyssning som saknade lagstöd. När målet kom upp i tingsrätten blev han friad och domstolen poängterade till och med i domen att den bevisning åklagaren framförde till stor del bestod av hänvisningar till Hedins åsikter.

    ”Är regeringen villig att gå Riksåklagaren till mötes och omklassificera jaktbrott, så att vanliga jägare och jaktlag ska utsättas för avlyssning på om möjligt ännu lösare boliner än tidigare? Varför lägger Riksåklagaren Petra Lundh möda på att få jaktbrott omklassat till att räknas tillsammans med de allra värsta brotten mot sak och person?”
    https://svenskjakt.se/opinion/omklassningen-av-jaktbrott-maste-stoppas/

    Johan Westerholm/ Ledarsidorna skriver om detta, citat:
    ”Även om begreppet rättskedja inte existerar och är missvisande är det en hel kedja av sammankopplade funktioner och roller som havererat. Där riksåklagare Petra Lundh har haft ett särskilt ansvar.
    Kvar står Hedin med det trauma som åklagaren utsatt honom för. Han fick ett de facto straff på fyra år men utan dom. Domen blev friande men under hela denna process, som kostat Hedin stora resurser, blev han även av med sina jaktvapen.”
    https://ledarsidorna.se/snippa-domen-gar-ett-varv-till-men-vem-ar-petra-lundh/

    15
    1
  4. Jag är skeptisk. En kvinna som ryktesvägen, sladdar runt bland vänsterpatrask.
    Mitt förtroende är också mycket begränsat, för den kvinnliga infallsvinkeln, i synen på verkligheten.
    Men kanske har jag fel, det hände mig vid ett tillfälle 2005………hoppas det!

    35
    1
    • Dissidenten, ”En kvinna som ryktesvägen, sladdar runt bland vänsterpatrask”. Vem har spridit dessa rykten?

      Jag skulle undvika att tro på rykten. Det finns många duktiga kvinnor och jag tror att Petra Lundh kan vara en av dem.

      Jag hoppas också regeringen plus SD vet vad de sysslar med.

      13
      11
  5. Nu borde Justitiekanslern Mari H stå på tur att få sparken.
    En person med så dåligt omdöme att hon skänkte bort 840.000 kr till en syriansk våldtäktsman har inget i verkligheten att göra. Låt henne ta över p-vakterna på rådhusplatsen.

    78
    1
  6. Jag vet inte hur kompetent en riksåklagare är som anser att domstolarna ska göra åklagarnas jobb.

    Kommer hon nu anse att åklagarna ska göra polisens jobb?

    27
    3
      • Ge mig rätten att äga och bära vapen så ser jag inga problem med det.

        Mitt inlägg däremot härrör till hennes överklagan till Högsta Domstolen där hon ville överklaga hovrättens friande dom mot en person som hennes åklagare åtalade för våldtäkt men misslyckades bevisa detta bortom rimligt tvivel.
        I sin överklagan klagade hon på att hovrättsdomarna inte hade frågat om eller lagt till åtalspunkter under gärningsmannabeskrivningen som hennes anställde åklagare hade missat eller glömt ta med.
        Vad som är mest chockerande är att hon fick rätt så nu ska hovrätterna hädanefter lägga till alla åtalspunkter som åklagarna missat så att staten verkligen kan sätta åt alla.

        Det som blir den intressanta frågan är om de även ska göra detta vid civila åtal.

        11
    • Vad är det för fel på en person med en riktig polisutbildning?
      En ny chef skulle lämpligen rekryterats ur polisorganisationen.
      En person med ett fläckfritt rykte och som har en bred och för tjä sten lämplig meritförteckning.
      Idiotiskt att välja en person utanför organisationen och troligen gjordes det för att få medverka till att välja den historiskt första kvinnliga rikspolischefen.

      • Bosse S, det kan vara klokt att välja en person som inte är polis. Det kan vara svårt att hitta en polis som inte har varit med om det som fungerar dåligt nu och som inte har några kontakter med de som har ansvaret.

        Jag är övertygad om att regeringen + SD har tänkt på en polis men funnit detta vara bättre.

        SD är i varje fall nöjda med utnämningen av Petra Lundh.

        3
        2
      • Vi var ju inga bra erfarenheter från tidigare val av den sorten.
        En utbildad polis som tänker som en polis tror i allafall jag hade varit det bästa.

      • Bosse S, Anders Thornberg var utbildad polis.

        Thornberg utbildade sig först till reservofficer och tog sedan examen vid Polishögskolan (1982).

        Han inledde sin karriär som polis i Stockholms polisdistrikt. Där arbetade han på Södermalm som ordningspolis och mot gatulangning.

        Jag tror regeringen vill ha förändring och inte mer av samma.

KommenteraAvbryt svar