Vägrade köra asylsökande – så blev domen

GÄVLE. Ambulanssjuksköterskan förlorade jobbet efter att ha fällt rasistiska kommentarer under en utryckning på Öster i fjol. Fel, tyckte han – och tog strid. Men enligt tingsrätten fanns det saklig grund för uppsägning.

En vinterdag för över ett år sedan tog den infekterade och långdragna striden fart. En flyktingpojke hade fått avslag på sin asylansökan. Han såg ingen annan utväg än att hoppa från ett fönster på Öster i Gävle.

Ambulanssjuksköterskan var en av dem som larmades till platsen. Enligt vittnen, både poliser och annan räddningspersonal, ska han ha gjort flera rasistiska uttalanden samt försvårat polisens arbete på plats.

”En sådan där kan lika gärna hoppa, det skulle kosta oss mindre”, ska sköterskan bland annat ha sagt. Dessutom vägrade han låta flyktingpojken åka med till sjukhuset.

Ambulanssjuksköterskan sparkades från landstinget i maj förra året. Men några månader senare fastslog Arbetsdomstolen att han skulle få behålla sin anställning och lön från landstinget. Sköterskan tog landstinget till Gävle tingsrätt där striden var uppe i rätten under två dagar i april. Utöver sin anställning ville sköterskan även ha ekonomisk ersättning.

På tisdagen kom tingsrättens dom. Där fastslås att landstinget hade sakliga skäl för att säga upp ambulanssjuksköteskan. Däremot var det inte okej att avskeda honom på det sätt som skedde. Därför måste landstinget ändå betala 40 000 kronor i skadestånd till mannen.

Helena Björkman, chef för division Operation, är spontant ändå nöjd med domen.

– Ur vårt perspektiv är domen en bra bekräftelse på att vi gjorde rätt som stod upp för våra värderingar och patientsäkerheten, säger hon. – För oss är det viktiga, utifrån det bristande förtroendet, att det var rätt att vi gick skilda vägar.

Mannens advokat Conny Engstrand är däremot missnöjd med utfallet. Om hans klient tänker överklaga domen återstår dock att se.

– Jag anser att det är en felaktig dom. Det är uppenbart att det är mediedrevet som gör att han avskedas av landstinget, ändå är det inte de bitarna som domstolen gått på, säger han.

I domen nämns flera andra tillfällen från 2010 och framåt då mannens beteende fått patienter och personal att reagera:

  1. En lärare har anmält att mannen var nonchalant, otrevlig och hårdhänt när han hämtade en avsvimmad elev på skolan.
  2. Anhöriga till en äldre patient har anmält att mannen uppträtt otrevligt i samband med en hämtning. Ambulanssjuksköterskan ska ha uppmanat vårdtagaren att ta taxi i stället för ambulans.
  3. 3. Hemtjänsten har lämnat in ett klagomål efter att mannen, i väntan på en patient, klinkat på dennes piano och satt sig i en fåtölj, slängt upp benen och börjat prata i sin telefon.

– Jag ser det som riktiga bagateller. Han har aldrig fått en varning tidigare – ingenting, säger advokat Conny Engstrand.

-Pettersson har noterat att nästan dagligen får vi rapporter om människor som det inte kommer ambulans till, om människor som det inte finns plats i vården för, människor som förtvivlade ringer av olika anledningar som varken polis eller vården har tid för men inte får någon sparken för detta…

GD.se 

TIDIGARE 2013-09-28. De två ambulanssjukvårdare i Gävle som fick sparken efter olämpligt agerande vid en insats för en asylsökande tonåring har erbjudits 210 000 kronor av landstinget i en förlikning. Den ene har tackat ja, den andre nej.

Det var i maj i år som landstinget i Gävleborg avskedade två ambulansanställda som deltagit i en uppmärksammad insats på Öster i Gävle där en asylsökande hotade att hoppa ut från ett fönster.

Den ene ambulanssjukvårdaren ska vid tillfället ha uttalat sig rasistiskt och stört polisens arbete, den andre ska ha nekat att ta med den asylsökande till sjukhusets akutmottagning för undersökning.

Ambulanssjukvårdarna tycker inte att arbetsgivarens skäl för uppsägning håller och har via sina fackliga organisationer drivit tvisteförhandlingar med landstinget.

Nu har landstinget erbjudit dem en förlikning. Den innebär att de skulle få 210 000 kronor var i ersättning. Den ene av ambulanssjukvårdarna (den som inte ansåg att den asylsökande behövde ambulanstransport till sjukhus) har accepterat, den andre inte.

Helena Björkman, chef för Division operation där ambulanssjukvårdarna var anställda, säger att förlikningserbjudandet är ett sätt att försöka undvika en fortsatt arbetsrättslig process.

– Den ersättning vi erbjudit motsvarar den uppsägningstid som hade gällt vid en vanlig uppsägning. Det har vi ansett vara rimligt för att vi ska kunna gå i mål i det här ärendet.  En arbetsrättslig process skulle bli både tids- och resurskrävande. Vi vill lägga vår kraft på annat, säger hon

Förlikningen skulle kunna tolkas som att landstinget erkänner att man gjorde fel som avskedade de två anställda. Men det förnekar Helena Björkman.

– Vårt ställningstagande ligger fast. De här två personerna har brutit mot hälso- och sjukvårdslagen, våra riktlinjer och vår värdegrund. De ska inte jobba hos oss, vi har inget förtroende för dem.

Hon beklagar att den ene inte accepterat förlikningen.

– Där fortsätter tvisten. Men vi kommer inte att höja ersättningen, säger Helena Björkman.

-Pettersson säger inte mer att pojken kunde gå från platsen själv så han var definitivt inte i behov av någon ambulans…men det får man tydligen inte säga om man är ambulansförare i Gävle.

GD 

1 thoughts on “Vägrade köra asylsökande – så blev domen

KommenteraAvbryt svar