H.M. Konungens jultal 2015

Sveriges Television sände som vanligt konungens traditionella jultal på juldagen. I talet tar han upp flera mörka händelser från året som gått och nämnde bland annat skolattacken i Trollhättan i oktober. Men kungen passade även på att vara personlig och pratade om den stora glädjen i att nästa år bli farfar för första gången.

***

Kära svenskar, hemma och utomlands. Alla i Sverige!

Tillsammans med min familj vill jag tillönska er alla en god fortsättning på julen. För många av oss är kanske julen i år lite extra efterlängtad.

Det har inte undgått någon att det har varit ett år då Sverige och det svenska samhället har prövats. Oron i världen har kommit oss nära på ett sätt som vi inte har upplevt på mycket länge i vårt land. Vi bör ta vara på möjligheten att nu under helgen stanna upp en stund. Att ta oss tid att tänka igenom det år som gått och kanske formulera våra förhoppningar för det år som ligger framför oss.

Det är 60 miljoner människor i världen som befinner sig på flykt. En del av dem har kommit för att söka skydd och en framtid för sig och sina barn här i Sverige. Vår vilja att hjälpa människor är mycket stark. Det görs stora och viktiga insatser för dem som söker skydd och trygghet.
I höstas träffade jag flera ungdomar på ett asylboende utanför Östersund och jag möttes av entusiasm och en stark strävan att lyckas och göra gott i det nya landet.

Tillsammans med Drottningen besökte jag också för en tid sedan Kronanskolan i Trollhättan. En alldeles vanlig svensk grundskola med basketkorgar på skolgården och ordet ”välkommen” målat i stora gula bokstäver vid ingången. Det hade kunnat vara var som helst i Sverige om det inte varit för det fruktansvärda våldsdåd som några veckor tidigare drabbade just den här skolan. På fritidsgården brann ljus till minne av offren.

Mitt i sorgen och förstämningen var det fint att se hur personalen arbetade för att lotsa eleverna tillbaka. Tillbaka till vardagen och den trygghet som är så värdefull, för barn såväl som för vuxna.
Och i november förlorade 130 unga människor sina liv i en serie samordnade terrorattacker i Paris. Attackerna berörde oss alla starkt. Och de påminde oss om hur sårbara vi är. Den öppenhet och tillit som hittills har präglat vårt samhälle kan inte alltid tas för given. Inte heller här i Sverige. Vi måste vårda och stå upp för dessa värden.

Ja, det finns mörker och oro i vår tid. Men inte minst därför är det så viktigt att också ta fasta på alla ljuspunkter och påminna varandra om att vi har goda skäl till att känna hopp och tillförsikt inför framtiden.

Som Sveriges statschef besöker jag många platser i Sverige och utanför landets gränser och träffar människor i olika delar av samhället.

Under året som gått har jag till exempel besökt flera myndigheter som arbetar för att stärka vår beredskap för olyckor och kriser. Jag har bland annat sett en del av det viktiga arbete som görs vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och vid SOS Alarm. Ett arbete som är särskilt aktuellt i dag. Det är också intressant att se hur internationellt samarbete leder till ett ömsesidigt utbyte. Svenskt kunnande kan rädda liv i andra länder och vi, i vår tur, får möjlighet att lära av andras kunskaper och erfarenheter.

Under året har jag också träffat många duktiga svenska företagare som skapar nya arbetstillfällen, inte minst genom miljöinriktade innovationer. Människorna bakom de här företagen har de mest skiftande bakgrunder. De kan komma från Västerås, från Gnosjö eller från Pakistan. Men de har några avgörande saker gemensamt: de har en idé, och de är inriktade på att arbeta hårt för att förverkliga den. Idéerna, och den sanna viljan och drivkraften de besitter, kommer i framtiden att komma oss alla till del.

Det är inspirerande att genom dessa möten och besök få inblick i en del av det som görs för att Sverige inte bara ska fungera, utan också utvecklas vidare. Också i tider av påfrestningar och förändringar.

En av de senaste resorna i år gick till Paris och FN:s stora klimatmöte. Jag var där när mötet öppnade. Det fanns en stark känsla av optimism i luften. Men också av allvar och beslutsamhet.
Världens länder har samarbetat kring en av våra största framtidsfrågor. Vi har nu ett gemensamt mål att bromsa den globala uppvärmningen. Det finns ett historiskt avtal på plats; världens första globala klimatavtal. Det är glädjande och det väcker hopp också inför kommande utmaningar. Jag är stolt över att kunna säga att Sverige kommer att vara en kraft att räkna med i det fortsatta arbetet för en hållbar framtid.

Det var för övrigt också i Paris som Alfred Nobel för 120 år sedan skrev det testamente som lade grunden för Nobelpriset. I år var det extra hedrande att få dela ut priset i kemi till en pristagare med svensk bakgrund. Tomas Lindahl startade sin forskarbana här i Sverige och tillsammans med kollegor har han lagt en viktig grund för bland annat utvecklingen av nya cancerbehandlingar.
Vår tids stora frågor ställer oss ibland inför svåra avväganden. Som land och som enskilda människor. Det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt väg framåt.

Min önskan är att vi som nation tar vårt gemensamma ansvar att bidra till konstruktiva lösningar på framtidens utmaningar. Men också att vi tar ansvar som människor, att vi visar varandra respekt och omtanke. Och vårt ansvar som vuxna är att förmedla trygghet hopp och framtidstro till våra barn och barnbarn.

På det mer personliga planet är Drottningen och jag mycket glada över att Kronprinsessan och Prins Daniel väntar sitt andra barn. Vi glädjer oss också åt att Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia ska bli föräldrar och att vi därmed blir farmor och farfar för första gången.

Låt mig, i detta sammanhang passa på att tacka för alla lyckönskningar under året, både i samband med Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias bröllop och vid Prins Nicolas födelse. Era varma ord och välgångsönskningar betyder mycket för oss alla i familjen.

Avslutningsvis vill jag tacka er som är verksamma i det svenska föreningslivet. Jag tror att breda nätverk av engagerade människor är en stor tillgång för vårt land. Inte minst när det gäller att ta hand om våra unga och att hjälpa nya svenskar in i vår gemenskap. Jag vill rikta en särskild uppmuntran inför det nya året till er som ger av er tid till andra. Ni behövs!

Med detta vill jag avsluta denna julhälsning från Stockholms slott. Jag och min familj vill återigen önska er alla en fortsatt God Jul och ett Gott Nytt År 2016!

***

-Pettersson noterar att Carl XVI Gustaf nämner morden på skolan i Trollhättan men inte morden på Ikea i Västerås, inte bilbomben som dödade fyra-åriga Luna och tre vuxna i Göteborg, kungen säger inget om inbördeskrigen som pågår i vårt land men han tycker vi ska hjälpa de nya svenskarna…väldigt PK med andra ord.

19 thoughts on “H.M. Konungens jultal 2015

  1. Det var ju H.M. Konungen som lappade ihop hålet efter idioten Margot ’Escargot’ Wallströms blunder genom att samtala – vänligt som mellan gamla majestätskolleger – med den förolämpade parten, Saudiarabiens kung.
    Men hur kan våran kung strunta i Israel? Visst kan han det, stackars dyslektiker … Han struntar i sitt eget folk. H.M.K. borde lika väl skylla på Löfvéns utpressning – hotet att monarkin kommer att avskaffas.

  2. Kungen skall frukta Gud först och folket sen. Aldrig en global maktelit (j-.ordet åsido) och dess bulvaner i riksdagen.

    Att kungen inte ställer sig i främsta ledet för motståndet när vi leds mot vår undergång är en skam för denna frimurarättling från Frankrike. Hans avkomma bör få ärva en etta i rinkeby inget mer.

    INTE MIN KUNG!!!

  3. En kung är en man som strider i första ledet för sitt folk, om så krävs med svärd, en ak-4 i hand eller en stridspilot om så är som flyger och strider mot fienden inom och utom landet. En man som förtjänar sin titel. En riktig MAN och ingen henfjolla. Det var länge sedan Sverige hade en kung..

  4. Klart står att han för landet som sådant ens förtjänar tituleringen.
    Skäms ngt så oerhört,en konung som inte begriper enkla termer,att undanhållandet/förnekelsen av ett problem är det som just är ett problem.

  5. ”Prinsessornas” s.k. arbeten för barn som har det dåligt. Ute i världen (??), sydafrika mm. Men Svenska barn då?? Det finns mycket problem för svenska barn som ingen bryr sig om!! Så är det!! Vakna, era fjantiga prinsessor.

  6. Kungen är lik vilken byrackare som helst….han biter inte handen som föder honom. Dock är han lika korkat, han fatta inte vem som betala hans lyxliv.

    • Själv anser kungen att rätten att hans barn skall få ärva ämbetet på livstid som Statschef (oavsett duglighet) beror på tradition. Bara som jämförelse; Varför skall vi då ha kvar demokratiska(?) val med olika partier för att utröna ”folkviljan” om hur landet skall styras? Kan inte nuvarande ministrars söner eller döttrar i stället få ärva sina föräldrars poster på samma sätt? – Det är ju ändå EU som styr.?

  7. Om kungen inte nämnt de muslimska terroristattackerna i Paris hade talet varit en katastrof. Den som skrivit talet borde ha nämnt läkaren Carola Herlin och sonen Emil Herlin som blev mördade på IKEA i Västerås samtidigt som rikssvetsaren Stefan löven var där och han teg också om händelsen.
    Att hjälpa andra är gott, en först hjälper man sitt eget folk och värnar Sveriges intressen, – ett land som släpper in 10,000 araber/muslimer i veckan har tappat kontakten med verkligheten.
    Betänk att allt har ett pris och att Malmö går back 5miljarder per år och Södertälje 2mijarder, vad händer när hela Sverige ser ut så ? Det kommer att svida i skinnet på 87:an om några år den saken är klar….
    All heder åt kungen, han kan inte säga dessa saker då skulle han få krav på sin avgång från de politiskt korrekta – 7klövern, SVT, Aftonbladet, Expressen, Metro etc.

  8. Tänk på alternativet till monarkin. Mona Sahlin, Gudrun Schyman eller en muslim som president. Det verkar vara den våta drömmen för många svenskar.

    • Så är det och bara tanken på det får mig att inta fosterställning. Sedan håller jag inte med om ”många svenskar” ändra gärna till ”högljudd självutnämnd elit”.

      Om vi sedan ser till det ekonomiska skulle det bli dyrare med republik. Det hovstaten erhåller i anslag är ränta på statsskulden Jean Baptiste betalade och slottsstaten finns fortfarande. På det kommer vi ha både en statschef och regeringschef med klåda i ge-bort-svenska-folkets-pengar-till-främmande-folk-tarmen, fler regeringsflyg, galamiddagar, etc., etc., …

  9. Är man, som jag, inbiten republikan vill man förstås förpassa denna kvarleva från gamla onda tider till historiens skräphög, tillsammans med slaveri, livegenskap, statarsystem, husförhör, skampåle och annat skräp.
    Intressant är dock att även inbitna rojalister börjar protestera, därför att magin i det ”kungliga blodet” försvinner när gymägare från Ockelbo, Gordon Gekko-wannabes och dokusåpakändisar kan bli kungligheter. Det finns liksom ingen anledning att behålla monarkin då.

  10. ”Kalle” glömde nog bort det i sammanhanget. Han är alldeles för upptagen med att renovera sitt badrum och installera dusch istället för sitt miljöförstörande badkar.

KommenteraAvbryt svar