Muslimska Tadzjikistan förbjuder hijab

ISLAM. Tadzjikistan är ett land i Centralasien med runt tio miljoner invånare på en yta som är 1/3 av Sveriges. Från 700-talet kom araber och befolkningen är till största delen muslimer och talar persiska . Efter mongoliska och uzbekiska regeringstider kom Ryssland att dominera området från 1800-talet. När Sovjetunionen upprättades efter 1917 skapade ryssarna de nya nationalstaterna Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan, Turkmenistan och Tadzjikistan. En stor del av den tadzjikiska befolkningen hamnade utanför Tadzjikistan.

Tadzjikistan i Centralasien

Nu har muslimska Tadzjikistan förbjudit användningen av hijab och kallar det ett ”främmande plagg”. Tadzjikistan har också förbjudit ”Idi”, seden att barn tigger pengar under högtiden Eid. Att förbjuda hijab i den centralasiatiska nationen är den senaste i en rad åtgärder från regeringens sida för att främja en sekulär nationell identitet, rapporterar India Today.

Med omkring 10 miljoner muslimer följer mer än 96 % av republiken Tadzjikistan olika sekter av islam.

-Pettersson tycker det låter som regeringen i Tadzjikistan är vettig, i varje fall när det gäller islam.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Muslimska Tadzjikistan förbjuder hijab

  1. Hela regeringen måste alltså utgöras av de återstående 4% icke-muslimer? Märkligt, ytterst märkligt.

  2. Kemal Atatürk, Turkiets förste president, förbjöd kvinnor att bära slöja, förbjöd månggifte, gav kvinnor likställighet med män, och avskaffade helt islams inflytande på samhällsordningen. Förutom att åtskilja islam från staten, införde Atatürk även västerländsk tideräkning och det latinska alfabetet.

    Kärringbloggen.se om hijaben som kvinnoförtryckets symbol,
    att Islamiska Förbundet i Sverige har fått minst en miljard av svenska skattepengar och att det kontrolleras av 13 män, vilka lyckats etablera över 20 islamiska organisationer i vårt land. Man följer strikt Muslimska Brödraskapets grundares unkna kvinnosyn, något som rimmar mycket illa med vad jämställda Sverige står för.
    https://karringbloggen.se/patriarkala-mans-krav-pa-hijab-symbol-for-kvinnofortryck-provocerar-den-svenska-kvinnokampen-och-kvinnofriheten/

    16
  3. Låter som om regeringen faktiskt läst koranen och insett att hijabens enda funktion är att tala om för muhammedaner vilka kvinnor de kan sexuellt trakassera och våldta.
    I ett lagstyrt samhälle fyller den ingen funktion.

    15
    1
  4. Tadzjikistan är inget föredöme. Den auktoritära presidenten Emomalii Rahmon har vunnit alla val sedan 1990-talet, senast 2020 (https://svenska.yle.fi/a/7-1493314).
    Oliktänkande förföljs, fängslas, torteras, och Rahmon har byggt upp en personkult kring sig själv och sin familj. Tuberkolos och HIV (https://lakareutangranser.se/vad-vi-gor/har-arbetar-vi/tadzjikistan) är vida spridda sjukdomar etc etc.
    Det enda ”vettiga” med Rahmon och hans diktatur är att han efter inbördeskriget på 90-talet insett att islamismen är ett hot (mot hans enväldiga styre).

    • Det betyder bara att han är en diktator. Märkligt hur problemen med islamister i världen verkar ha exploderat sedan arabiska våren dom fällde flera diktaturer. Det tycks mig att vissa folk måste styras hårdhänt för att hålla ordning.

      4
      1
    • Ja detta är Putins favorit stat . . En tillgång för ukriana.
      Personligen anser ja att man bör vara försiktig med säng kamrater särskilt från den mindre civiliserade värden.

KommenteraAvbryt svar