Cirkus Northvolt

DEN GRÖNA INDUSTRIN. Batteritillverkaren Northvolt krisar: utan permanent ordförande, indragna fabriker,  fall, avbrutna kontrakt, oförklarliga dödsfall bland anställda och en årsredovisning från 2023 som ännu inte är publicerad.

Peter Carlsson, vd Northvolt, har sålt aktier för 200 miljoner och kommer inte att drabbas.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson menar att cirkusen är ett exempel på när affärsstrategi och verklighet skiljer sig. Han påpekar hur Northvolt valt att fokusera på hållbarhet över lönsamhetsmål, och anser att de olika kriserna indikerar brist på ärlighet.

”Det kommer att bli svårt för kunder, investerare och andra intressenter att lita på Northvolt, särskilt när de nu vet att företaget har byggt sin verksamhet på grova osanningar”, skriver Benson.

Företaget är i akut behov av en ny ordförande och det kommer att vara svårt att ersätta den tidigare, enligt DI:s Torbjörn Isacson. Han tycker att situationen börjar osa Alectas ordförandeproblem.

”För både Northvolts och hela den gröna industrialiseringens skull är det nödvändigt med en ledning och styrelse i toppklass”, skriver Benson.

-Pettersson läser att Northvolt talar om klimatet hundratals gånger men nästan inget om marginaler och lönsamhet.

Northvolt charmar eller lurar till sig 100 miljarder av andras pengar utan att tydligt kommunicera ett enda lönsamhetsmål.

Vem lånar ut våra skattepengar till drömmar?

Om Northvolt på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Cirkus Northvolt

  1. Tänk så illa det går för dessa miljö vänner när t.o.m greenpeace grundare säger att det inte finns ngn klimat kris nu börjar det gröna korthuset falla bit för bit

    36
  2. Som det kan bli när miljöpolitiker leker affär med skattepengar. De lurar till och med in företagare i förlustaffärerna eftersom företagen får sina feta lånegarantier från staten eller EU. Vad pågår bakom kulisserna egentligen? Kan ingen få grepp om eländet?

    64
  3. Att allt går ned är normalt när okunniga politiker och byråkrater ska leka affärsmän , I socialismens värld så ska allt skötas på detta vis och allt går därför som det brukar . . . Se gamla Sovjet , Cuba och andra misslyckade socialistiska länder !

    Kina ör ett av dessa länder , på ytan har de kapitalism . . MEN . . Företag som har mer än 50 anställda och/eller har affärer med utlandet SKA ägas till 51% av staten som därmed har all rätt att kräva in alla företagshemligheter som gagnar kommunistiska Kina !

    Gissa varför utländska företag lämnar Kina i panik nu 😝

    36
    1
    • Kineserna är ju välkomna i Sverige med vindkraftverk och snart en giftfabrik i Eskilstuna. Det finns 1500 bolag i Sverige med kinesiskt inflytande eller med deras makt från små företag till Volvo Cars och Nevs i Trollhättan.

      Tydligen siktar man på infrastruktur, hamnar och försvarskopplingar. Det har tydligen den nya regeringen insett och är på väg med lagar. Något som den förra regeringen inte begrep med sina indoktrinerade ministrar och trofasta myndighetschefer.

      Dagens infiltrationsförsök är allvarliga för landet. Det kan vara kul att erinra om en nedtystad skandal i media. Det var det socialdemokratiska kommunalrådet i Kalmar Johan Persson som satsade och blev blåst av Fanerdun.

      Att bygga ett kinesiskt utställnings- och handelscentrum för Europa i Kalmar kan ju en amatör begripa är vansinne. Så icke Johan Persson. Det är bara att se på det geografiska läget och kommunikationerna. Det blev konkurs redan före byggstart.

      Typiskt för den politiska miljön i Sverige så sitter naturligtvis Johan Persson kvar i stark ställning och satsar nu på en moské för att säkra röster från Imamens anhang. Egen makt är viktigast. Inte medborgarnas trygghet.

      Vad är värst? Kinesisk, muslimsk eller gänginfiltration i hela samhällskroppen?

      48
      • Turrim, jag skulle säga att alla tre är lika illa.
        Gängen skulle en fungerande polismakt och rättsorganisation kunna ta om hand på några veckor lite, kanske mycket blod hade flutit men segern hade varit total.

        Muslimerna hade kunna hanteras om alla bidrag försvann, alla privilegier likaså, samt att alla utan verifierad identitet direkt utvisades till senaste land de reste ifrån tillsammans med hela familjen oavsett eventuella svenska medborgarskap som normalt erhållits på felaktiga grunder.

        Kineserna är lite jobbigare, man kunde infört en regel som innebar att avtal om köp av företag och mark med krigförande eller länder som olagligt ockuperar andras territorium är ogiltiga och annulleras utan ersättning.
        Fungerar med Tibet och eventuella angrepp på Taiwan.
        Det är denna reaktion från USA rörande Taiwan som jag tror har kommunicerats till Peking (Bejing) från Washington;
        Anfaller ni Taiwan, avskriver vi alla lån från Kina, alla kinesiska företag förlorar alla investeringar i USA etc.
        Plus totalt handelskrig till att börja med.

        14
    • Det låter som den Slipade affärsmannen Stefan Löfven ligger bakom den här satsningen.
      Ni vet han som har ett högerspöke i huvudet och förstörde SVERIGES välfungerande energisystem genom att stänga säkra bra kärnkraftverk .
      Ja just det , han .

      13
  4. Av skriverierna i Borlänge tidning om Northvolt, så anar jag att de fick köpa lokalerna av Stora Enso till ett mycket fördelaktigt pris, för att de skulle fixa nya arbeten efter pappersbrukets nedläggning. Tror inte Stora Enso är så positiva med Northvolts beslut. Och ska Northvolt nu sälja till högstbjudande så….tja.

    31
  5. Först ut i det fjantiga ”hållbarhets” tramset. Den kommande konkursen kommer att drabba svenska skattebetalare.
    Nästa vansinniga projekt är ”det gröna stålet”. Med 100% säkerhet, ett blivande konkursbo.
    Detta är bara en droppe i havet av vad som komma skall.
    Lägg märke till alla fjantiga, okunniga politiker som slagit sig för bröstet, och levererat tirader av floskler om hållbarhet, klimatneutralitet och annat trams, hur dessa går oskadda ut sörjan de skapat. Ofta med en gigantisk förmögenhet, skapad av munväder.
    Svenska folket har fått det politiker, det förtjänar!

    69
    • Bhoman, det är tur de vaccinerade sig på Northvolt liksom på andra platser i Sverige. Runt 88 procent av all vuxna i Sverige är vaccinerade mot covid. Det skyddar även ovaccinerade, det är solidariskt.

      För övrigt dör statistiskt ungefär 1,5 till synes friska personer av 1000 varje år. På Northvolt arbetar ungefär 5000 så dödligheten är låg.

      6
      31
      • Pettersson skrev jag citerar: ”Northvolt är en arbetsplats där 5000 personer arbetar så tre döda på ett halvår känns inte som något konstigt men måste naturligtvis undersökas.”

      • Enligt flashback som inte är trovärdig källa så var dessa 3 personer inte i produktion på Northvolt utan mer städare i matsal mm. men som sagt ingen trovärdig källa. O.T men på lasarettet i Västerås har man på en avdelning flera anställda som blivit förgiftade. polisen håller på att utreda, man har väktare hela tiden på avdelningen,matlådor inlåsta Källa VLT.se

        10
  6. Ja miljömuppar i sin bästa form.. brak förluster i det sksll ju bara skickas vidare till miljöpartiet .
    Den dom skapar problemet borde också betala för det

    39
    • Miljömupparna har nog inga som helst problem med denna utveckling vare sej det gäller Nortvolt eller vindkraft. Det är bara att låta folket betala. Då får ju småfolket mindre pengar kvar för att få jorden att gå under. Mupparna gnuggar händerna och kan man få hela västvärlden att gå i konkurs så är alla mål uppnådda.

      12
  7. Northvolts VD Peter Carlsson har sålt Northvolt-aktier för 200 miljoner.
    …och Pettersson undrar: ”Vem lånar ut våra skattepengar…?”
    88 miljarder i offentliga medel har Northvolt fått, samtidigt som eventuella vinster går till de privata ägarna, skattemiljarder regnar över batteritillverkaren. En stor del av totalt 214,5 miljarder kronor som man tagit in i finansiering står skattebetalare i olika länder för. Professorn i företagsekonomi; Christian Sandström, säger till Dagens Industri: ”Northvolt vill nog gärna framstå som mestadels privatfinansierat. Det verkar vara vinsten som är privat, medan nedsidan är offentlig”.
    https://evertiq.se/news/45382

    46
    • Så är det , Northvolt och vindsnurrorna har lånegarantier som innebär att pengarna inte behöver betalas tillbaka om allt konkursar . . Skattebetalarna tvingas betala med högre skatter och minskad samhällsservice ! !

      EU`s krav att själva få beskatta Europas medborgare har säkert koppling till detta !

      25
  8. Nortvolt är slut….. konkurs oundviklig.
    Det är fritt fall nu och snart skadeståndskrav för minst 3 dödsoffer.
    Och fler och fler avbryter tidigare kontrakt.
    Som vi elbils skeptiker vetat länge blev Nortvolt den bubbla vi förutspådde.
    Bra lokaler kommer snart att finnas ute på marknaden….. kanske för tillverkning av krigsmateriel i framtiden.
    Dåliga analyser och känsla för framtiden leder nu fram till en av Sveriges dyraste konkurs någonsin.

    64

KommenteraAvbryt svar