Kravet på hotelltillstånd tas bort

INRIKES. Som en del av regeringens offensiva förenklingsagenda har regeringen i dag beslutat om en lagrådsremiss som innebär att kravet på tillstånd för att driva hotell- eller pensionatsverksamhet tas bort. Förslagen i lagrådsremissen innebär betydelsefulla minskningar av regelkostnaderna för hotell- och pensionatsföretagare.

Ebba Busch, energi och näringsminister

– Nu tar vi bort kravet på hotelltillstånd och minskar de administrativa kostnaderna för många hotellföretag. Det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Regelbördan och de administrativa kostnaderna behöver minska för företag och entreprenörer, vilket stärker svenska företags konkurrenskraft, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

I dag behöver företag ansöka om tillstånd hos Polismyndigheten om de vill driva hotell- eller pensionatsverksamhet. Enligt regeringens förslag tas kravet på tillstånd bort och företagen behöver i stället bara göra en enkel och kostnadsfri anmälan. Det minskar regelkostnaderna för 3000 berörda hotell- och pensionatsföretag, eftersom de inte längre behöver betala en ansökningsavgift eller lägga värdefull arbetstid på att fylla i betungande ansökningar. 

Förslaget innebär även en administrativ lättnad för Polismyndigheten som i större utsträckning kommer kunna fokusera på sitt kärnuppdrag – att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning och säkerhet.  

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

-Pettersson tycker det låter bra med förenklade regler som bör gälla alla företag, det finns regler så det räcker ändå. Samtidigt hoppas jag det införs hårdare straff för dem som missbrukar lagarna.

Avskaffat krav på tillstånd för hotell- och pensionatsrörelser.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Kravet på hotelltillstånd tas bort

  1. Dino, varför skulle kontrollen bli mindre? När du startar en krog måste du ha mängder med tillstånd, alkoholtillstånd, serveringstillstånd, utbildas i hygien osv.

    Menar du att alla dessa tillstånd och kontroller håller klanerna borta från krogvärlden?

    2
    1
    • Absolut inte men torde försvåra lite iof kommer alltid att finnas bulvaner elr målvakter.
      Men frågan är hur kommer detta att hjälpa visst mindre admin och lägre kostnad men för vem och för vilka.
      Finns ju redan problem inom hotell näringen även restaurant och bygg med svartjobbare och underbetalda så detta är nog varken till det bättre elr sämre.

      2
      1
  2. Hur var det med klanverksamhet i de olika kommunala,landstingen och tom inom staten vad kan gå fel det är ju bara ett nytt område för dem att dra in pengar

    18
    1

KommenteraAvbryt svar