Kines tilläts vinna halvmara

IDROTT & MUTOR. En misstänkt skandal har fått organisatörerna av Pekings halvmaraton (21 km) att inleda en utredning av loppet, sedan hemmalöparen He Jie till synes fått segern till skänks.

He Jie vinner halvmaraton i Peking

He Jie hade följe med tre östafrikanska löpare under hela loppet. På upploppet vinkades han fram av konkurrenterna och korsade mållinjen först av alla. Av en video att döma kämpade hans medtävlare inte ihjäl sig för att försöka gå om.

Kenyanen Willy Mnangat bekräftar för South China Morning Post att han lät He Jie vinna. – Han brukar vara i Kenya och jag var farthållare åt honom i Wuxi Maraton, så han är min vän. Okej? säger Mnangat.

Intresset för långdistanslöpning har ökat i Kina de senaste åren, men flera tävlingar har fläckats ner av såväl fusk som dålig organisation. För sex år sedan var det en stor skandal under ett halvmaraton i Shenzhen, efter att man upptäckt att 258 löpare fuskat, bland annat genom att ta genvägar.

-Pettersson minns världens utan tvekan snabbaste löpare, Do Ping…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Kines tilläts vinna halvmara

  1. Säger Partiet att Kommunistkina har världens bästa löpare så har Kommunistkina det. Se videobevisen ovan. Denna stora atlet skulle aldrig ställa upp på någon av de korrupta västerländska maraton eftersom han är för bra.

    14

KommenteraAvbryt svar