Hemma på jorden efter ett halvår i rymden

VETENSKAP. De fyra astronauterna som ingått i Nasas och Space X uppdrag Crew-6 har återvänt till jorden från Internationella rymdstationen. Rymdkapseln slog ner i havet utanför Florida på måndagsmorgonen, skriver amerikanska medier.

Sultan Alneyadi, Woody Hoburg, Stephen Bowen och Andrey Fedyaev har återvänt. De hör hemma i Förenade arabemiraten, USA, USA och Ryssland.

Enligt CNN har astronauterna övervakat drygt 200 forskningsprojekt under sitt halvår i rymden. För en vecka sedan togs uppdraget över av Crew-7 (se nedan).

Inför ankomst till jorden berättade rymdfararna att de längtade efter en varm dusch, hett kaffe och att känna havsbrisen. – Det har varit ett stort äventyr och väldigt roligt, sa astronauten Warren Hoburg i slutet av augusti.

***

TIDIGARE 2023-08-26 Privat rymdraket med fyra ombord på väg mot ISS

VETENSKAP. Fyra astronauter från fyra olika länder har påbörjat sin resa mot den internationella rymdstationen ISS. De skickades ut i gryningen med en SpaceX-raket, från Kennedy Space Center i Florida, rapporterar USA:s myndighet för rymdfart och rymdforskning, NASA.

SpaceX, Falcon 9, från uppskjutningen i morse

”Vi är ett enat team med ett gemensamt uppdrag”, lät Nasa-astonauten Jasmin Moghbeli meddela från omloppsbanan. På rymdstationen, dit de väntas anlända på söndag, ersätter teamet fyra andra astronauter, som har bott där sedan i mars i år. Det handlar om den första amerikanska uppskjutningen där astronauterna är från fyra olika länder – USA, Danmark, Japan och Ryssland. Fram till nu har Nasa alltid inkluderat minst två av sina egna astronauter på sina Space X-flygningar. ”För att utforska rymden måste vi göra det tillsammans”, sade Josef Aschbacher, chef för Europeiska rymdorganisationen (ESA) minuter före uppskjutningen. ”Rymden är verkligen global, och internationellt samarbete är avgörande.”

Danmarks astronaut Andreas Mogensen har med sig en handboll ombord. Anledningen är att han vill främja sitt lands kulturhistoria. SpaceX, som grundares av affärsmannen Elon Musk, har nu skickat upp totalt åtta astronautbesättningar till ISS för Nasas räkning.

-Pettersson hörde rykten att det skulle bli svårt att klara sig utan ryska raketer när samarbetet sprack på grund av Rysslands terrorkrig.

Livesändning…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Hemma på jorden efter ett halvår i rymden

  1. Bra för dem men jag vet inte om det betraktas som ett rekord eller ej? När det gäller rekord så finns det svenska politiker som inte haft markkänning sedan 1968/1969. Det är inte ens rekord för dem som fortfarande befinner sig uppe i det blå men långt ifrån längst. Det innehar Kina som sedan 1949 inte direkt befinner sig i det blå utan raka motsatsen. För befolkningen i alla fall.

    7
    1

KommenteraAvbryt svar