Zigenarhövding som är misstänkt för penningtvätt och häleri säljer en av sina villor

BROTTSLIGHET. Erland Kaldaras säljer en av sina villor på Östra Hindbyvägen i Malmö. Begärt pris 6.495.000 kronor enligt Albäcks Mäkklarbyrå. En husdröm i Gullvik, fast på riktigt. Ett stort enplanshus med fantastisk källare du lätt blir förälskad i. Ombyggt 1990 och stilfullt renoverat med gedigen kvalitet rakt igenom. Öppen planlösning och stora ljusa rum med rymd. Både uppe och nere. Och ett imponerande poolområde. Ett familjehus att leva och umgås i, skriver mäklaren.

Erland Kalderas villa Foto: Albäcks Mäklarbyrå som har 23 bilder till att visa om ni är intresserade av att slå till.

Det var här polisen gjorde ett tillslag den 18 – 9 och då man efter helgen tömde villan på guld, kontanter och andra värdesaker. Alla Kalderas fina Mercedesbilar är numera försvunna, varför det går att misstänka att bilarna är beslagtagna dom också. Förutom villan som nu är till salu så äger herr Kalderas också villan intill i samma påvra stil.

Hemnet visar här ett sällsynt tillfälle där man kan se hur zigenare i Sverige bor i fattigdom och elände.

Enligt Polisen pågår utredning av nedanstående fortfarande.

TIDIGARE 2020-11-13. Zigenarhövding misstänks för penningtvätt och häleri

BROTTSLIGHET. Det var i nådens år 1512, När greve Antonius kom till Sverige, med 30 familjer som väckte stor uppmärksamhet, de var de första kända zigenarna i Sverige. De blev väl mottagna i Stockholm. Det dröjde dock inte länge innan attityden till främlingarna hårdnade. Redan 1515 berättar tänkeböckerna att ”tattarna ingalunda fick stanna inom stadens hank och stör, och detta för deras skalkhets skull”. Ordet skalk är synonymt med skälm eller skurk.

Så har det rullat på i 500 år. Idag skriver Kvällsposten om en föreningsledare som misstänks för penningtvätt och häleri. När mannen greps hade han på vardera arm en Rolexklocka som tillsammans är värda cirka 1 miljon kronor. Polisen hittade också flera kilo guld i hans villa och en stor summa pengar i kontanter. Fyndet gjordes när polisen gick in i villan efter tips om att det fanns illegala vapen gömda i huset.

I sitt sökande efter vapen gjorde poliserna det ena fyndet efter det andra men av ett annat slag än de förväntat sig. Istället fann poliserna en stor mängd guldsmycken. När man senare vägde mängden smycken kom man fram till att det handlade om flera kilo guld. Dessutom hittade poliserna kontanter i både svensk och utländsk valuta. Mannen med Rolexklockorna och två personer greps och togs till polishuset för förhör.

Misstanken om vapenbrott har efter beslagen ersatts av helt andra brottsmisstankar. Polisen och åklagaren vill nu ha en godtagbar förklaring till varifrån guldet, som består av smycken, kommer ifrån och varför det fanns i villan.

Likaså vill åklagaren veta varifrån familjen som bor i villan fått alla kontanter. Mannen i 40-årsåldern ska ha lämnat förklaringar och bland hänvisat till att han är engagerad i musikbranschen. Han har också ett förtroendeuppdrag som ledare i en ideell förening.

Numera är det ett krav från banker och finansinstitut att den som har har stora summor pengar i kontanter ska kunna förklara hur man fått pengarna.

Efter att ha suttit anhållen i två dagar släpptes mannen och de två andra personer som anhölls i samband med tillslaget i villan. Nu utreds de som misstänkta för penningtvätt samt grovt häleri.

-Pettersson säger att det är intressant, mannen heter Erland Kaldaras är 42 år och zigenare, som visserligen kallas romer, resande, eu-migranter och annat men jag föredrar zigenare och det är inte jag som förstört namnet.

Erland Kaldaras har bland annat fått Europeiska medborgarskappriset för sina insatser för romska barn och ungdomar.
Kaldaras verkar ha lyckas, han bor ståndsmässigt med kraftigt staket och galler för fönstren. Erland äger även sex skapliga Mercedes enligt nedan. Han tjänar troligen bra. Bild från Google

Mercedes-Benz CLS 63 AMG Svart Sedan 2007
Mercedes-Benz 380 SEC Svart Cabriolet 1985
Mercedes-Benz E 320 Coup Ljusröd Herrgårdsvagn 1995
Mercedes-Benz 560 SEC Svart Sedan 1990
Mercedes-Benz C 200 Kompressor Ljusgrå Halvkombi 2001
Mercedes-Benz 500E Silver Sedan 1993

Nåväl, Pettersson vill inte vara missunnsam, så jag måste berätta om att herr Kalderas finns med på bloggen sedan tidigare. År 2013 avslöjades att polisen fört ett så kallat romregister, som påstods vara olagligt. Staten betalade ut 5.000 kronor till de sammanlagt 4.741 som registrerats. Elva personer stämde därefter staten och fick i tingsrätten rätt till vardera 30.000 kronor.

Det hjälpte inte att polisen förklarade att registret fanns inte för att personerna var romer utan av helt andra anledningar. Polisen fick löpa gatlopp trots att de försökte sköta sitt jobb och fega politiker ställde inte upp. Jag behöver väl knappast påpeka att Erland Kalderas var en av de registrerade.

…att alldeles för många zigenare stjäl för mycket. På den punkten fanns inga sakliga invändningar…så lät det i SVT 1996. 

Erik “Myten” Ullenhag var integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan 5 oktober 2010 och 3 oktober 2014.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Zigenarhövding som är misstänkt för penningtvätt och häleri säljer en av sina villor

 1. Stenbock skulle avstå flytta in i en villa,som detta “lite annorlunda folkslag bebott” Även om priset varit betydligt lägre..
  Vad betr. guldet det fann kilovis vid razzian,är detta stöldgodset från otaliga inbrott hos inhemska äldre i Abzurdistan !

  • Naturligt vis stöldgods från alla de äldre som fått påhälsning
   Kan bli svårt att hitta rättmätiga ägarna, stölderna har ju skett över hela landet. Har väl känts tryggare att gå till honom än att gå till pantbank eller guldsmedsaffär

 2. “Trevligt” område. Bara konstiga utländska efternamn. Många i samma hus, i en av villorna bor 10 vuxna.

Kommentera