När greve Antonius kom till Sverige

ZIGENARE. Det var i nådens år 1512. Stockholm var en stad med blandad befolkning. De svenska invånarna är vana vid att på gator och torg trängas med yrkesmän av olika slag. Där är tyska köpmän och byggmästare, nederländska segelsömmare, flandriska konstnärer, franska skräddare och ryska såpsjudare.

Men den 29 september anländer en grupp som väcker stor uppmärksamhet. Gruppen består av ett trettiotal familjer, är fint klädda och talar sinsemellan ett språk som ingen stockholmare känner igen.

Ledaren presenterar sig som greve Antonius och säger att hans folk har sitt ursprung i ”Lilla Egypten”.

Tänkebok, Stockholm 1512

I Stockholm stads tänkeböcker (rådhusrättens protokoll) antecknas att nykomlingarna inkvarteras i Sankt Laurentii gillestuga och att stadens råd dessutom skänker dem 20 mark.

Olaus Petri bekräftar uppgiften i sin svenska krönika från 1530. ”Samma år som herr Sten hade blivit hövitsman, kom en hop av det folket som far omkring från det ena landet till det andra, och dem man kallar tattare hit till landet och till Stockholm. Förr hade de aldrig varit här.”

Den hövitsman som åsyftas i texten är Sten Sture den yngre som blev riksföreståndare 1512. Att man kallar nykomlingarna för ”tattare” beror förmodligen på att man trodde de var tatarer, en turkisk folkgrupp i Ryssland. Den missvisande benämningen fick fotfäste i svenskan och genom århundradena har orden tattare och zigenare omväxlande använts för att beteckna de som vi numera ombeds kalla för romer.

Greve Antonius och hans sällskap verkar ha blivit väl mottagna när de anlände till Stockholm 1512. Det dröjde dock inte länge innan attityden till främlingarna hårdnade. Redan 1515 berättar tänkeböckerna att ”tattarna ingalunda fick stanna inom stadens hank och stör, och detta för deras skalkhets skull”. Ordet skalk är synonymt med skälm eller skurk.

-Pettersson undrar vad som hände under de tre åren 1512 till 1515? Zigenarna blev vänligt bemötta för att sedan bli utkörda ur staden. Ljuger tänkeböckerna eller…

Svenskarna kan knappast ha varit rasister när det vimlade av tyskar, holländare, finnar, fransmän, ryssar och andra folk på gatorna. Folk som antingen åkte tillbaka hem eller blev assimilerade så småningom.

Varför har en enda grupp inte lyckats på 500 år i Sverige, är det svenskarnas fel? Tyvärr misstänker jag att den gruppen håller på att bli två med dagens invandring av en del som vägrar integreras och tar med sig de avarter de flytt ifrån…

Svensk invandring under 500 år

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

10 thoughts on “När greve Antonius kom till Sverige

 1. Det har blivit så naturligt att sko sig på arbetare. Svenska politiker S C MP är som tiggarna vid systembolaget, coop och ICA, men har avancerat mer och tar ut sin livsstil utan att jobba genom skatt och korruption istället för att tigga.

 2. Exakt samma skit i många f.d kommunistländer dock är dessa till skillnad från de länder som räknas till Västeuropa mer eller mindre skonade från folk från Mellanöstern, Afrika, Afghanistan osv vilket dom idag är väldigt glada för.

 3. Vad menar politiker egentligen med att Sverige ska vara ett mångkulturellt samhälle, att de nya ska behålla sina kulturer eller bara att det ska komma folk från olika kulturer som ska anpassa sig till det Svenska samhället?
  Jag vet faktiskt inte själv.

 4. ”Pettersson undrar vad som hände under de tre åren 1512 till 1515?”

  De började väl sitta på knä och skramla med en pergamentsmugg?

 5. ”fick 20 mark”

  Det var där det började och har fortsatt in i våra dagar! Dumsvensken försöker vara snäll! Ersättning utan motprestation går inte!

  Hårt arbete från dag 1 är det enda som gäller för att hålla bort latmaskar!

 6. Tyvärr är det folkgruppens egen livsstil snarare än diskriminering som dömt dem till evig fattigdom. Så länge de håller fast vid denna livsstil kommer ingenting att förändras.

 7. Ja det finns mycket att gräva fram i vår historia….”Vi” söder om Åsen var förstås vid denna tid mestadels danskar. Ibland när jag tittar ut genom mitt fönster,och ser några kilometer bort,detta tills idag förlovade land på andra sidan Sundet,undrar man varför ödet var så grymt mot oss skåningar !
  Tänk enbart en sådan enkel sak,som inköp av juldrycker av alla slag.De på andra sidan behöver bara gå in till krämaren på hörnet.
  Här tvingas man stå i kö och rannsakas av misstroende blick. I värsta fall
  legitimera sig,för en flaska nummer 01 !

 8. Det är bara Pettersson som kan ge oss som gått i ”modern svensk skola” ett historiskt perspektiv !!!
  Du är GULD värd och får min stora VÖRDNAD !!!

Kommentera