Var är utredningen om zigenarnas brottslighet som försvann? Behövs ännu en utredning om zigenare och en zigenarmyndighet.

ZIGENARE. I februari 2011 skrev jag på bloggen om utredningen som försvann. Det handlade om att Jan Guillou påstod i Aftonbladet 1996 att Brå tillsatt en utredning om romer som inte gav önskat resultat, länk ovan och ett kort utdrag nedan.

”I ett inslag som handlade om zigenare påpekades bland mycket annat att alldeles för många zigenare stal för mycket. På den punkten fanns inga sakliga invändningar. Men det väckte indignation att denna rasistframkallande sanning hade framförts i TV.”

”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott”

− Pettersson skrev till BRÅ och undrade vart denna utredning tagit vägen och om det fanns möjlighet att få tillgång till den.

Hej. Tack för ditt mail.

Jag har nu hört mig för med personer som arbetat en längre tid på Brå angående den utredning som du söker. Mycket riktigt så startades det en pilotstudie som bland annat studerade romers kriminella belastning. Projektet lades dock ner relativt snabbt, då förutsättningarna för att skilja romer mot andra inte kunde göras på ett representativt sätt. Enligt de uppgifter som jag fått fram ledde en man vid namn Jerzy Sarnecki denna studie. Han arbetar inte kvar på Brå utan arbetar nu på Stockholms Universitet.

 Med vänliga hälsningar Anna Mannberg, Brottsförebyggande rådet, Box 1386, 111 93 Stockholm 08-401 87 16

− Pettersson skickade då frågan vidare till Jerzy Sarnecki och fick omedelbart följande svar från…

Tja….Detta är nästan sant! Företrädarna för Romerna och socialtjänsten var mycket bekymrade för sina ungdomar. Det ville göra en undersökning. Jag tyckte att det var en bra ide. Projektet startade i samarbete med dessa grupper och vi började få data. Men BRÅ:s styrelse ansåg att det var olämpligt och lade ner undersökningen. Data låstes i ett kassaskåp utan att bearbetas. Jag antar att de ligger fortfarande där. Det var en enda gången i mitt liv då jag drabbades av politisk censur.

Hälsningar Jerzy

− Pettersson har nu fått klart att utredningen finns och att BRÅ:s styrelse ansåg att den var olämplig och att professor Jerzy Sarnecki drabbats av politisk censur. Det är också ett svar även om vi inte vet vad som står i utredningen så kan vi gissa på mycket goda grunder.

Rubrik i Aftonbladet i januari 1996: ”Invandrarna har vissa talanger som är nödvändiga för knarksmuggling, de talar kurdiska, arabiska och spanska…”

Nu har Regeringskansliet beslutat om att ge en utredare inom Kulturdepartementet i uppdrag att närmare utreda möjligheterna för hur ett nationellt center för romska frågor ska kunna inrättas. I uppdraget ingår bl.a. att föreslå vilka specifika uppgifter centret ska ha, att utreda och föreslå om centret ska inrättas inom ramen för befintlig myndighetsstruktur samt att utreda hur romskt deltagande och inflytande i centret kan säkerställas.

-Pettersson säger att inga har särbehandlats positivt så mycket som zigenarna de senaste 50 åren, ändå hjälper det inte, kanske är det zigenarnas problem inte svenskarnas.

Idag har vi stora problem med en annan grupp som kommit de senaste 30 år, de blir ett större problem än zigenarna någonsin varit.

Men varför är det bara en enda grupp som invandrat sedan Vasas tid det fortfarande är problem med. Varför behövs inte en vitbok och positiv särbehandling av hansatyskar, finnar, valloner, savolaxfinnar, judar, fransmän, italienare, skottar och andra. Varför är en enda grupp så diskriminerad och varför har alla de andra grupperna blivit svenskar?

-Pettersson misstänker att zigenarna får sällskap med en grupp till som inte kommer att integreras, ens på 500 år och det är inte svenskarnas fel…

Vad är det förresten för fel på ordet zigenare, vi har inte förstört deras varumärke och det hjälper inte att byta namn till romer, EU-migranter eller något annat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Var är utredningen om zigenarnas brottslighet som försvann? Behövs ännu en utredning om zigenare och en zigenarmyndighet.

 1. Varför finns BRÅ överhuvudtaget, dom gömmer undan
  statistik, dom borde kallas BFR alltså brotts förnekande rådet.

 2. Soraya Post är självskriven GD för den nya myndigheten nu när hon blir av med EU-arvodena.

 3. Ja, kärt barn har många namn: Tattare, zigenare, resandefolk, romer, och nu senast EU-medborgare. Vad månne nästa namnförslag bli?

 4. En zigenar-myndighet skulle kunna presentera rapport efter rapport på det som makthavarna vill att folk ska tro!
  Kanske även se till att affärsägare som inte blundar för omfattande stölder och hot hamnar i fängelse för “Hets mot folkgrupp”?
  Ibland varnas äldre för rånliknande stölder där flera män tränger sig in.
  Dessa med empati skulle man kanske också kunna få fängslade för “Hets mot folkgrupp”?
  Viktigt att Svenska Domstolar fortsätter sig samarbete med import-kriminella rashatare mot brottsoffer med “fel” Svenska rastillhörighet!
  Finns det något överhuvudtaget som INTE när det passar kan anses vara HMF?
  Nej ingenting, förutsatt att personen i fråga har “fel” Svenska rastillhörighet!
  Ungefär som när Nazityskland hade olika lagar för olika raser!

 5. Det kommer snart en utredning att zigenare stjäl för lite och kan kvittera ut kränkningsbidrag från staten.

Kommentera