Hundratals datorer stals från Regeringskansliet – anställd åtalas

BROTTSLIGHET. En före detta anställd på Regeringkansliet åtalas för att ha stulit hundratals datorer och annan it-utrustning, avslöjar avslöjar DN.

Steget Efter på regeringskansliet

Stölderna har pågått mellan 2017 och 2019. Mannen stal bland annat datorer, hårddiskar och ipads till ett värde av nästan 1,6 miljoner kronor.

Brotten avslöjades när en person upptäckte att en dator som låg ute för försäljning på Tradera hade Regeringskansliets id-nummer.

Säpo kopplades in och genomförde en så kallad bevisprovokation där de köpte en dator under falskt namn. Dessutom riggades kameror som visade hur mannen stal utrustningen från Regeringskansliet.

Mannen åtalas för grov stöld. Enligt hans advokat nekar han till brott, medan åklagaren hävdar att han delvis erkänt.

– Pettersson säger att säkerheten är likadan på regeringskansliet som i resten av landet och samma personer är ansvariga. Helt klart är regeringskansliet ett särskilt utsatt område…

Statsminister Stefan Löfven

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Hundratals datorer stals från Regeringskansliet – anställd åtalas

 1. Svenska dagbladet hade en artikel om just detta stöld. Numera har de ändrat texten och talas om byte av trasmattor.

 2. Så, hur gick det med de där sju automatpistolerna med tillhörande ammunition som stals för ett år sedan?

 3. Haha dessa sossar och deras vänner där..
  Hur mycket fick ni för dem..
  Svarta pengar
  Och nu ska vi arbetare betala för nya.
  Ni har det bra ni som inte bryr er om vad saker och ting kostar..Själv tycker jag ni ska lämna er uppdrag .kan man inte ha reda på sina saker i regeringen.hur fan tror vi ni kan ta hand om ett land.
  Snälla avgå nu och stanna i ert stora hus.
  Po nnsan
  .
  AFS

 4. DN skall berömmas. De har gjort ett scoop.
  – Sedan är det inget viktigt som kan ha försvunnit. Allt är bara skit som Stefan Nollens 4600 regeringskansli gör.

 5. Dax att granska valmyndigheten som sköter rösträkningen och sammanställningen.
  Fusk och oegentligheter frodas där.
  Förresten så ligger valmyndigheten under kulturdepartementet med ansvarig minister Amanda lind vem kunde tro det??

  • Om man googlar på vilka som sitter i valmyndigheten så är it och datachefen carl sjöberg dvs han med nyckeln till valresultaten.
   Carl sjöberg har arbetat 15 år på Ericssons.
   Man kan ju fundera på detta.

 6. Om de tidigare vapenstölderna i Regeringskansliet (dec.2019):
  Joakim von Braun, säkerhetsexpert med ett förflutet inom Säkerhetspolisen och svensk underättelsetjänst. Han har bara en sak att säga om att sju pistoler av modell Glock 17 samt mängder med ammunition har stulits från Regeringskansliet: ”– Håret reser sig i nacken! Kris och katastrof. Jag tycker att det är amatörmässigt.”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-om-pistolstolderna-pa-regeringskansliet-harresande

  samt i Dagens Juridik:
  ”Det går bra att förlora vapen, vägra svara på frågor med svepande förklaringar om skyddsintresse – och sedan låtsas som det regnar. Hade man haft ett skyddsintresse för statsledningen skulle man inte låta ett antal halvautomatiska pistoler med hundratalet patroner av Genèvekonventionen förbjuden ammunition vara så lättillgängliga att de stjälas inne i skyddsobjektet – och inte att stölderna inte upptäcks förrän månader efteråt. Givetvis är vapenstölderna ett unikt tillfälle för Riksåklagaren att kräva att Rosenbads 4,376 telefoner skall avlyssnas, för det är definitivt en brottslig miljö, där det stjäls mer halvautomatvapen per capita än någon tätort eller postnummer i riket. Postnumret 111 52, Rosenbad, har den i särklass högsta antalet vapenstölder med minst sju vapen stulna i år, en förhöjd risk på 3 800 % mot riksgenomsnittet. Den samlade oförmågan, jag undviker ordet inkompetens även om det ligger nära tillhands för jag känner inte de direkt inblandade, och vägran att ta ansvar för den makt man är given av folket undergräver det offentligas legitimitet….när det allmänna inte längre känner ett ansvar för medborgarna att förvalta den makt är given då har man upphört att vara en ett öppet och demokratiskt samhälle.” Hela texten här:
  https://www.dagensjuridik.se/debatt/regeringskansliets-pistoler-skjuter-sonder-kulissen/

 7. Personal i ett regeringskansli ska väl vara säkerhetsklassade, men regeringen verkar ha en förkärlek att anställa tjuvar. Vapen och ammunition, som var ett av försvarshjälpmedlen i händelse av beväpnad cup, nu datorer, som bl.a. används av försvarsministrar och förmodligen innehåller stora delar känslig information. Det tycks vara regeringens signum att oansvarigt slarva med nationens säkerhet. Likadant verkar gränskontrollerna skötas. Bevare oss från vår egen regerings vårdslöshet.

 8. Stackars moder Svea! Det är inte förvånande eftersom inget fungerar som tidigare i landet, så varför skulle det inte vara ännu värre i ledningscentralen.
  Hur många personer jobbar där idag 2019 var det 4564, alla lika mycket värda men ingen med ansvar tydligen.

 9. Visar att inte enbart cheferna är kriminella….Är det speciellt utvalda ”guldklimpar” som ges ”jobb” på kansliet ?
  Stenbock kan inte tänks sig att det är några av oss ”högerextrema” ,som sitter på r-ven dagarna i ända, i den byggnaden

 10. Först stjäl de våra pengar (skatt) sedan stjäl de allt lösöre vi gemensamt äger ? Mvh Sjöström

 11. Stefan Löfven, Morgan Johansson & Mikael Damberg upprepar ofta som papegojor att samhället är mycket starkare än de kriminella gängen och därför kommer man att knäcka dem.

  Man kan nu konstatera att de kriminella gängen växer både i antal och styrka. De tjuvaktiga element har nu t o m tagit sig in i självaste Rosenbad och stjäl där både vapen och datorer vägg i vägg med de ursvaga ministrarna som bedrägligt sviker sina vallöften och i snabb takt svindlar bort 100-tals miljarder kr av svenska folkets skattepengar.

 12. Hur lyckades han stjäla hundratals datorer under 2 års tid utan att man märker detta ? Utöver det allt annat som har skett på detta läckande såll.Säkerheten verkar ju vara under all kritik.

  • Tre år gamla avpolletterade datorer som inte längre användes. Tydligen har de som policy att alla datorer, ipads och mobiltelefoner ska bytas ut efter tre år.

  • Jovisst gjorde han det, de antika persiska mattorna köptes under rubriken ”begagnade mattor”.
   Jag hade gärna köpt de ”begagnade mattorna” om jag erbjudits möjligheten.

  • Göran Persson köpte två röda soffor, sängar, mattor från sovrum och kök och dessutom glas och tallrikar från Sagerska huset. Prislappen hamnade på 20 500 kronor.

   Där försvann den slipade 1700-tals kristallen med 24 glas av 7 skilda slag, karaffer, skålar vaser mm värde +500.000, de antika 96 delars matserviserna värde +100.000.

   8 st av Hästens dyraste sängar värde +60.000/st, de antika äkta mattorna varav många av silke från 1700-talet värde +1 milj, gamla gobelänger och gardinuppsättningar som borde tillhöra Nationalmuseum värde +100.000, de världsunika fåtöljerna och sofforna som alla världsberömda statsmän genom tiderna har suttit i och som kan säljas för 100.000 per styck på Christies auktioner, salsbord, stolar mm mm. Allt packades av flyttfirma och transporterades i en ström av lastbilar till herrgården för den sammanlagda ersättningen av Göran Persson till Svenska Staten med totalt 20.500 kr. Detta är den största privata konfiskeringen av allmän egendom som någonsin har tystats ned av vårt lands vänsterreportrar.”

Kommentera