Regeringskansliets IT-hantering utan skyddsavtal

INRIKES. Regeringskansliet har outsourcat hantering av IT-drift och gett tillgång till känslig nätverksinfrastruktur till externa leverantörer – utan ett säkerhetsskyddsavtal. Det kan strida mot lagen, skriver Dagens Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven

Mellan 2012 och 2017 har företaget Atea haft tillgång till regeringskansliets nätverk i form av det som binder ihop datorer, skrivare, mejlservrar och annan utrustning. Det omfattar utrustning i ett total byggnader på Klarakvarteret i Stockholm.

Den 1 september i år gavs företaget Cygate tillgång till regeringskansliets nätverksinfrastruktur där extern personal hjälper till med underhåll.

I båda fallen saknas säkerhetsskyddsavtal mellan leverantören och regeringskansliet.
Regeringskansliets IT-chef Inga Brundell Öhman skriver i ett mejl till DN att eftersom vissa uppgifter i avtal redan omfattas av sekretess behövs inget säkerhetsskyddsavtal.

-Pettersson säger inget men tänker att det senaste avtalet skrevs 1:a september, långt efter skandalen på Transportstyrelsen och undrar om det inte är dags för tvångsförvaltning…

Och sedan påstår etablissemanget att Sverigedemokraterna inte är mogna att sköta landet…

9 thoughts on “Regeringskansliets IT-hantering utan skyddsavtal

  1. När jag som datoramatör och självlärd på min PC läser om regeringskansliets bedömning av sin datasäkerhet så blir jag förskräckt. Här är två utomstående företag med full tillgång till systemen. Men de får inte läsa breven så det behövs inget avtal??!! Säger ansvarig IT-chef.

    Jag som minns hur säkerhetsskyddskungörelsen genomsyrade all verksamhet inom totalförsvaret på den tiden som allt sköttes muntligt och på papper. Bra att KD anmält till KU och hoppas att man där kan gå till botten med kansliets märkliga utsagor.

    • Jag borde ha lagt till. När jag måste lämna in min dator till servicefirman då det hakat upp sig och jag inte klarar av det själv så begriper jag att servicekillen kan läsa på min hårddisk om han skulle vilja. Det borde regeringskansliets dataexpert också begripa om kansliets system.

  2. Hur ser stämpeln, ”Hemligt”, för mail ut?
    Någon som kan lista ut det?
    Kanske något att ta patent på?

  3. Man bryr sig inte om vem som har tillträde till myndigheternas IT-hantering eller databaser, på samma sätt bryr man sig inte om att ta reda på vem man ger uppehållstillstånd eller släpper in i landet.
    Och man ser mellan fingrarna både när det gäller lagar för myndigheters IT och för invandring. Man är inte så noga med någonting mer än politisk korrekthet numera.

    • Med lag skall land byggas, hette det förr.

      Med PK och lögn, är dagens motto.

      Resultatet av detta är uppenbart, men försöker man påpeka detta, blir man stämplad som rasist och galning.

  4. Förra gången det hände, fick ju transportstyrelsens generaldirektör avgå under förnedrande former. Det bör ju rimligtvis innebära att regeringskansliet´s generaldirektör också avgår. Gärna även under lika förnedrande former och omedelbart, som vid det förra tillfället. Och ni vet ju vem det är…(inte tjuren Ferdinand i alla fall), utan STORPOTÄTEN !!!

Kommentera