Kraftig ökning av kostnaderna på Regeringskansliet och annat slöseri…

SKATTER. Med mindre än en månad kvar till valet är det hög tid att granska regeringen och hur regeringskansliet har förändrats de senaste fyra åren. För det har hänt en hel del i rikets styrelse. Regeringskansliet har svällt explosionsartat de senaste fyra åren. Anslagen till regeringskansliet har ökat med 936 miljoner till 7,8 miljarder kronor.

Det motsvarar en anslagshöjning på nästan 14 procent och kan jämföras med förra mandatperioden då anslagen till RK bara ökade med 138 miljoner eller 2 procent. Ökningen är alltså sju gånger större de senaste fyra åren jämfört med förra mandatperioden.

I budgeten prognostiseras utgiftsutvecklingen för olika utgiftsområden tre år fram i tiden och när man tittar på budgeten för 2015 var prognosen över regeringskansliets kostnader 2018 ”bara” 7,2 miljarder. Det är alltså nästan 600 miljoner mer budgeterat för regeringskansliet 2018 än vad regeringen själv räknade med för tre år sedan.

Det kan nog till viss del förklaras av att det är fler som arbetar på regeringskansliet idag. Totalt har antalet anställda på regeringskansliet ökat med 130 personer de senaste fyra åren. De politiska tjänstemännen har också blivit fler under mandatperioden. Regeringskansliet hade 188 politiska tjänstemän 2014 och till 2017 hade de ökat till 204 heltidstjänster på årsbasis. I snitt har alltså regeringens ministrar nio politiska tjänstemän anställda i sin stab.

Vad är det egentligen regeringen Löfven gör med alla pengar? Om något kan man tycka att regeringskansliets kostnader borde ha minskat under mandatperioden. Det borde vara enklare för två partier att komma överens och regera än för fyra partier att göra detsamma. Det är färre som ska sitta med och förhandla och färre som måste sätta sig in i ärendena. Kostnaderna för regerandet borde ha minskat när fyra regeringspartier blev två. Men så har det alltså inte varit. Det är en dåligt bevarad hemlighet att S och MP ofta har haft svårt att komma överens och här har vi nog en del av kostnaden för de rödgröna samarbetssvårigheterna.

Läs mera på Skattebetalarna.se…

-Pettersson vet varför det handskas så ovarsamt med pengar bland nästan alla politiker oavsett partitillhörighet. Politikerna tror inte skattepengar är riktiga pengar…

Jag minns när jag försökte förklara för en lokalpolitiker i min hemstad att det behöver inte vara så svårt och man behöver inte kunna allt.

Det skulle inhandlades ett cykelställ för 451.250 kronor och jag tyckte det lät dyrt men politikern påstod att det kostar så mycket. Efter en uträkning visar det sig att var och en av de 46 cykelplatserna kostade 9.800 kronor per styck och jag frågade om det vore dina egna pengar, skulle du köpa ett cykelställ till din cykel för 9.800 kronor?

Svårare behöver det inte vara…

13 thoughts on “Kraftig ökning av kostnaderna på Regeringskansliet och annat slöseri…

 1. Alla är korrupta inom det allmänna cch till och med revisorerna, tycks det…eller har man glömt att inrätta sånt?

 2. Det borde snart vara dags att utvärdera graffitiväggarna i Tensta, en dryg miljon gick ju kalaset på. De boende i området vill nog veta vilka presenter som väntar efter valet, om de styrande politikerna tillåts få fortsätta.

 3. Orsaken är mycket enkel, efter valet är det någon annan, som håller i börsen. Det gäller att ta nu när man kan.
  Sossarna är helt på det klara vad som händer efter valet.
  Tjänsteresor och biljetter bara rusar iväg, det är bråttom nu.
  Och maskinerna som strimlar papper går dygnet runt.
  Allt rensas så bevisen försvinner.

Kommentera