Regeringskansliet har säkerhetsbrister som är värre än hos Transportstyrelsen


INRIKES. Regeringskansliet har gett två IT-bolag med fläckat förflutet tillgång till lokaler med information om myndighetens telekommunikation — utan säkerhetsskyddsavtal. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Det här betyder att regeringskansliet har flera sårbarheter i flera olika system och eventuellt också har förlorat kontroll över information i flera olika system, säger Pierre Gudmundson, säkerhetsskyddsexpert och tidigare biträdande säkerhetschef inom Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Enligt Daniel Stattin, professor i juridik vid Uppsala universitet, är detta allvarligare än turerna kring Transportstyrelsen.

– Det här är värre än skandalen kring Transportstyrelsen. Det är en pågående situation med säkerhetsluckor som dessutom rör den högsta riksledningen, säger han till SVT Nyheter.

Regeringskansliet slår ifrån sig kritiken och hävdar att det inte finns några problem.

– Personal har befunnit sig i våra lokaler och utfört arbeten, men på grund av olika skyddsåtgärder som vi har vidtagit har de inte fått någon information som rör rikets säkerhet, säger säkerhetschefen Ari Stenman till SVT.

Men Daniel Stattin underkänner det resonemanget. – Det stämmer inte överens med lagtexter och det stämmer inte med de föreskrifter som Säpo givit ut. Så jag skulle säga att det är fel, säger Stattin.

-Pettersson undrar hur det stor till med kompetensen och viljan att följa lagar och regler? Ni behöver inte svara för frågan är retorisk…

Pansarsoldat Löfven vaktar rikets säkerhet. Anders Wiklund/TT


28 responses to “Regeringskansliet har säkerhetsbrister som är värre än hos Transportstyrelsen

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: