Regeringskansliet har säkerhetsbrister som är värre än hos Transportstyrelsen

INRIKES. Regeringskansliet har gett två IT-bolag med fläckat förflutet tillgång till lokaler med information om myndighetens telekommunikation — utan säkerhetsskyddsavtal. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Det här betyder att regeringskansliet har flera sårbarheter i flera olika system och eventuellt också har förlorat kontroll över information i flera olika system, säger Pierre Gudmundson, säkerhetsskyddsexpert och tidigare biträdande säkerhetschef inom Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Enligt Daniel Stattin, professor i juridik vid Uppsala universitet, är detta allvarligare än turerna kring Transportstyrelsen.

– Det här är värre än skandalen kring Transportstyrelsen. Det är en pågående situation med säkerhetsluckor som dessutom rör den högsta riksledningen, säger han till SVT Nyheter.

Regeringskansliet slår ifrån sig kritiken och hävdar att det inte finns några problem.

– Personal har befunnit sig i våra lokaler och utfört arbeten, men på grund av olika skyddsåtgärder som vi har vidtagit har de inte fått någon information som rör rikets säkerhet, säger säkerhetschefen Ari Stenman till SVT.

Men Daniel Stattin underkänner det resonemanget. – Det stämmer inte överens med lagtexter och det stämmer inte med de föreskrifter som Säpo givit ut. Så jag skulle säga att det är fel, säger Stattin.

-Pettersson undrar hur det stor till med kompetensen och viljan att följa lagar och regler? Ni behöver inte svara för frågan är retorisk…

Pansarsoldat Löfven vaktar rikets säkerhet. Anders Wiklund/TT

30 thoughts on “Regeringskansliet har säkerhetsbrister som är värre än hos Transportstyrelsen

 1. Den totala bristen på säkerhetsmedvetande genomsyrar väl tyvärr de flesta myndigheter. Migrationsverket behandlar alla främmande asyl-sökare, som om de vore deras egna välkända familjemedlemmar utan tanke på vilka risker de kan utgöra för Sverige t.ex. med terrorism, kriminalitet, smittande sjukdomar osv. Jag uppfattar det som att mig.verket inte har tillförlitlig registrering eftersom asyl-sökare kan ta flera identiteter, vilket borde vara helt omöjligt.

 2. Vår kompetenta och för övrigt feministiska regering fixar det, ta det lugnt Sverige har aldrig varit säkrare. Vi har som tur är en mycket duktig och respekterad statsminister som ofta visar statsmannens erfarna självsäkra sätt att leda landet. We ar not drunk yet mister Kennedy. Skål.

 3. Det spelar väl ingen roll att regeringens
  datasystem är öppet.
  Muslimerna/islam har ju redan ockuperat stora delar av vårt fosterland.

  Är vår tid ute?
  Har våra barn något eget fosterland
  när de blir vuxna?
  Måste de konvertera till islam?
  Vill vi ha det så?
  Känner du dig trygg?

 4. Och sen då? Rikets säkerhet är en innehållslöst phrase. Sverige är och ha alltid varit ett skämtsamhälle. Ett förevisnings land i “HUR MAN INTE SKALL GÖRA”
  Österrike börja bli mer och mer intressant som framtida Asylland för Svenne, dags att börj ba plugga Tyska

 5. Om det ändå vore bara säkerheten som var dålig, men hela besättningen verkar ha hämtats ur gruppen, “vi väntar på enkla jobb”

 6. Undrar vad är det som händer i södra Sverige. Helgen som har varit var full med olika sprängningar , som tur ingen blev alvarligt skadad. När börjar man göra någonting för verkliga tryggheten i Sverige?Det liknar snart krigstillstånd.Sverige har inte haft krig i senaste 200 åren, skall vi kriga Nu? Upp till kamp mot idioterna som låter Sverige förfalla på alla plan vi Adolf

 7. Man struntar väl i all sorts säkerhet, It-säkerhet såväl som militär och polis som behövs för landets och invånarnas säkerhet.
  Och som om det inte vore nog, så tar man gladligen in jihadister från IS och ger dem skyddad identitet. Så de kan få hålla på med vad de vill ifred kan man anta…

 8. sagt det tidigare här, tar det igen!

  Det enda som ka rädda Sverige (EU skiter jag i) är en saftig
  Högerdiktatur, typ den i Chile under Pinochet
  …mkt tveksam till att vår Jimmie passar i en dylik uniform? 👋

 9. En gång ingen gång, två gånger en vana, tre gånger en tradition.

  Är det likadant i alla länder?
  Sverige styrs av politiker som verkar vara allsmäktiga. Varenda myndighet och institution/organisation styrs av politiker och de bestämmer vad som ska ske efter deras agenda.
  Politiker i Sverige är allsmäktiga, kan det vara ett av skälen till att Sverige hyser så många ateister. Politiker är Gud och har makt över allt i samhället från födsel till döden.
  Politiken genomsyrar allt i samhället och människor i landet är bara slavar som ska jobba och betala skatt så att våra politiker blir ännu mäktigare.

  Vad händer när konservativa högern, center-Liberaler, kristna, vänsterns kommunister slår sig samman mot folket? Politiker mot folket, precis det som sker i vårt eget land Sverige. Högförräderi av politiker betalda av folket. Politiker som begår högförräderi och styr över polis och militär. Folket är maktlösa och endast ett uppror kan stoppa de onda.

  Låter som en mycket god idé att lämna höger – och vänstertänket.
  Låt oss människor på riktigt ta makten i vårt land. Stoppa korruptionen som styrs av våra politiker.
  En förändring av vårt samhälle. Vi som nu lever ska förvalta, sköta och skydda vårt land och dess gränser för kommande generationer.

 10. Man slutar inte att förvånas . Men detta blir väl också mörkat och glömt som allt annat som händer i Sverige idag . Politikerna kan bete sig hur som helst utan att straffas. Det enda som dom råkar ut för är att dom blir avsatta och nästa dag får dom ett nytt toppjobb. Man kräks…

  ;-(

 11. Det är som allt annat i byfånens regering. Jag tror att byfånen fattar inte vad han håller på med,han är kvar i lilla fackförenings värden som tiden står stilla och det händer ingenting.Jag nästan börjar tycka synd om han,han är total inkompetent och jag börjar undra om han överhuvudtaget fattar att han kör Sverige till botten.Upp till kamp och kräv hans omedelbara avgång innan han har förstört allt.Mvh Adolf

 12. Men… enl. “Lex Danne”, så är det ju fritt fram att bryta mot vilka regler som helst. Bara man, i sann såsse-anda, kan knåpa ihop en hyfsad lögn om att inget material har läckt ut. Detta trots att främmande makt´s representanter haft omfattande insyn i klassade uppgifter. Alltså—nu igen…

 13. Det framkommer allt fler tecken på att de som styr och ställer fullständigt saknar kompetens att sköta sitt jobb!!! En olycka kan vara ett misstag, två skandaler ett mönster och fler skandaler tyder på ingen åtskillnad mellan inkompetens och integritet, dvs man bryr sig inte om hur man sköter saker och ting!!!

Kommentera