Sverige skyhögt över övriga Norden. Vem har ansvaret?


PANDEMI. Smittspridningen i Sverige av coronaviruset ligger nu skyhögt över resten av Norden. Antalet nya coronasmittade i Sverige är nu tio gånger högre än i Finland, nästan fyra gånger högre än i Norge och dubbelt så högt som i Danmark per capita. Det visar siffror från ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, på sidan Our World in Data.

Den 10 november hade Sverige 387 nya smittade per miljon invånare, Danmark 189, Norge 108, Island 71 och Finland 38, om man ser till sjudagarsmedelvärdet.

 • Danmark har 5,8 miljoner invånare
 • Finland har 5,2 mil invånare
 • Norge har 5,4 miljoner invånare
 • Sverige har 10,4 miljoner invånare
 • Jämfört med Finland borde Sverige ha 37.000 coronafall men har 168.000
 • Jämfört med Finland borde Sverige ha 730 dödsfall men har 6.082 dödsfall.

– Pettersson är ingen epidemiolog, inte ens biträdande köksbordsstatsepidemiolog men jag undrar lite över vem som har ansvaret för Sveriges bekämpning av coronaviruset.

Varför har Sverige arbetat annorlunda än grannländerna med testning, smittspårning och isolering av smittan? Vem har ansvaret för beredskapen?

 • Statsministern Stefan Löfven delegerar till
 • Socialminister Lena Hallengren som hänvisar till
 • Folkhälsomyndigheten, FHM, med generaldirektör Johan Carlson som chef
 • Johan Carlson hänvisar till statsepidemiolog Anders Tegnell och biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten
 • Statsepidemiologerna Tegnell och Wallensten hänvisar till regionerna som tidigare kallades landsting. Regionerna är politiskt styrda organisationer som hänvisar tillbaka till politikerna…

Coronaviruspandemin startade så vitt vi vet i den kinesiska staden Wuhan i provinsen Hubei i slutet på 2019 och har sedan spridit sig. Först drabbades främst andra provinser i Kina och grannländerna.

I slutet av februari ökade antalet fall i Iran och Italien kraftigt och smittan spreds både inom dessa länder och vidare ifrån dem, främst runtom i Europa och till USA.

Den 11 mars 2020 meddelade Världshälsoorganisationen (WHO) att spridningen av coronaviruset klassas som en pandemi.

Inte en enda gång har jag hört någon i Sverige säga att detta är mitt ansvar, det tar jag hand om. Det är allmänna råd och rekommendationer nedåt och tillbaka uppåt.

Vem bestämmer och vem har ansvaret i Sverige?

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet och Anders Tegnells chef den 7 februari 2020
Steget Efter
Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Sverige skyhögt över övriga Norden. Vem har ansvaret?

 • Weronica Selby

  Vi sjalva maste ta answar

  Gilla

 • Biafra

  Diagrammen liknar migrantmottagningen i respektive länder

  Gilla

 • SVENSK

  Det enda Löven har rätt i är att det är bra att tvätta händerna i vissa situationer. ”Coronapandemin” är historiens i särklass största masspsykos och masshysteri och har ett helt annat syfte och delvis konsekvenser än det som förmedlas via kontrollerade medier, regimer etc!

  Gilla

 • ponnsan62

  Vår regering bär ansvaret..
  Men det vill dom inte ta…För att dom inte klarar det….
  Dom är förstå inte det.
  Titta på derras CV.Herre min skapare hur har dom fått sin posistion

  Gilla

 • Nils Dacke

  Borde vara floskelmaskinen Mr oacceptabel, men i Sverige har aldrig någon person ansvar för någonting.

  Gilla

 • gamgubben

  Finns det några andra än de svenska skattebetalarna som har något ansvar?
  Kan någon dömas till tjänstefel, ja faktiskt men det händer väl aldrig att en myndighetsperson, speciellt PK-märkt sådan, döms.
  Det enda jag vet var en polis som för att hjälpa en bilförare från att mista körkortet skrev att en räv var orsaken till olyckan, bilföraren hade somnat var orsaken.
  Men händer det bland PK då tar kamraderiet hand om det hela.
  Absurdistan i sin prydno!

  Gilla

 • villervalle03

  Vem har haft ansvar för nåt i Sverige. I alla dessa kompletta idiotier, som Tsunami, transporstyrelsen, Ygeman som inte hitta ett rum på riksdagshuset att informera statsministern, o.s.v. Fall efter fall men ingen ställs till ansvar. Regerings kansliet utsätts för stölder i åratal, trots dyra säkerhetsåtgärder, vem har ställts till ansvar. Tjänstemans ansvaret är avskaffat sen femtio år baks i tiden, sen dess bara sparkar uppåt, med livslång ersättning från våra skattepengar. Vi har några hundratusen anställda som får betalt för att ta ansvar, men ingen gör det egentligen. Varken i stat, kommun, landsting eller länsstyrelser. Dom är u.p.a.

  Gilla

 • Kungen

  Folkhälsomyndigheten såklart

  Gilla

 • Björn Birgersson

  Fundera på i vilka miljöer smittan sprids, hur ser det ut i de nogo områden som ingen ha koll på!

  Gilla

 • håll andan!

  Civiliserade länder -t.ex. Taiwan, Japan, Singapore m.fl.- har informerat folket om att corona är en luftburen smitta, viruset sprids genom utandningsluft. I Sverige och större delen av västvärlden tycks folk tro att corona smittar via händerna. Detta KAN åtminstone delvis förklara den större smittspridningen i Sverige och många andra västländer.
  Varken Taiwan, Japan eller Singapore har såvitt jag känner till haft några lockdowns, men i stort sett alla använder munskydd, och deras sjuk- och dödstal ligger lååångt under våra.

  Gilla

 • Stefan Svensk

  Gillar din blogg men tror du att det går att lita på dessa myndigheter? Gräv lite om djupa staten och den största bluffen sen 9,/11 CoverOperationVaccinID 19 ps Follow the money! 🇸🇪🇩🇰

  Gilla

 • Kalle

  This is it. Tracking ala commiechina.

  better wake up!

  Gilla

 • Kattsand

  I Sverige har ingen ansvar för någonting, varken politiker eller tjänstemän.

  Gilla

 • Lars J

  Tegnell undviker att kommentera frågor om smittspridning i kollektivtrafiken. Det är ”festandet” som är anledningen till den nuvarande uppgången av insjuknade och döda. Det är väl oftast de äldre som dör och varken de eller den lågavlönade personalen har väl råd eller möjlighet till något festande.
  Hur ska trängseln hindras i tex tunnelbanan? Det behövs ju bara ett inställt tåg eller en ”olycka” i rusningstrafiken så är kaoset ett faktum. Enligt FHM är att ”jobba hemifrån” att ”hålla avståndet” och inte gå på ”afterwork” lösningen på smittspridningen. Övervägande delen av den arbetande befolkningen har ingen möjlighet att ”jobba hemifrån”, de är hänvisade till kollektivtrafiken och måste hålla tider i arbetet och t.ex. vid lämning och hämtning av barn etc. Dessa arbetets hjältars situation berörs väldigt sällan i rapporteringen om coronaviruset. Visa hur det ser ut i rusningstrafiken i tunnelbanan och kom sen inte och säg att munskydd inte har någon funktion. WHO rekommenderar ju munskydd i kollektivtrafik. Men Sveriges sk, expertepidemiker håller inte med. Undrar om inte det är ett medvetet agerande för att det vanliga folket fortast möjligt ska uppnå flockimmunitet så att övriga (de som kan arbeta hemifrån) automatiskt blir skyddade.

  Gilla

 • Peter

  Mycket tyder på att Covid-19 är lika alarnerande och på samma grunder som klimatförändringarna….

  Gilla

  • Stenbock

   Peter:
   Så är det nog !!
   Frågan är vilka som nu i höstar in vinsten på all Hysterik o.Panik som skapats ?

   Gilla

 • ossie

  Bekvämt att jämföra men våra grannländer. Jämför man med andra Europeiska länder så det motsatt resultat.

  Gilla

 • rune

  Elon Musk:
  ”Something extremely bogus is going on. Was tested for covid four times today. Two tests came back negative, two came back positive. Same machine, same test, same nurse. Rapid antigen test from BD.”

  The American Citadel:
  The world is currently witnessing one of the largest psyops in recent years. I speak, of course, about the media-induced mass hysteria surrounding Coronavirus. Despite the fact that at present 98-99% of people getting the virus recover, the whole world is losing its collective mind. This article addresses why the media is so hellbent on hyping Coronavirus and how the powers-that-be might try to manipulate public panic to their advantage.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: