Vad händer med januariavtalet?

INRIKES. Författaren och debattören Henry Bronett kräver att regeringen redogör för väljarna vad som händer med de 73 punkterna i januariavtalet som tagits fram tillsammans med C och L, skriver Bronett i en debattartikel på Expressen.

”En lättillgänglig checklista för vad som händer med de 73 punkterna i januariavtalet skulle visa oss väljare att ni politiker faktiskt jobbar med att genomföra dem. För det gör ni väl?”

Henry Bronett menar att om svenska folket ser att något är gjort eller är på gång så inger det förtroende och förståelsen ökar för att saker kan ta tid.

”Varför har vi inte bättre koll på vad folkvalda i riksdag och regering faktiskt åstadkommer för sin lön, som de ju uppbär efter skatt från alla medborgare?”

Januariavtalet

-Pettersson säger att många i riksdagen arbetar hårt, en del får saker gjorda, andra inte. Andra ledamöter gör så lite som möjligt och tillhör knapptryckarkompaniet, alltså röstar som partiledningen vill utan att försöka påverka.

  • En riksdagsledamot har ett grundarvode på 66.900 kronor i månaden som är skattepliktigt. De har ingen närvaroplikt utan sitter i fyra år. Om de arbetar eller inte har ingen betydelse. En ledamot kan inte ta ut semester och får inte någon särskild semesterersättning eftersom han eller hon utövar sitt uppdrag dygnet runt, året runt. År 2006 infördes en bestämmelse som innebär att en ledamot kan begära avdrag på arvodet vid en kortare ledighet som talmannen beviljat. Ledigheten kan beviljas av personliga skäl eller av andra särskilda skäl.
  • Ministrarna i regeringen har ett arvode på 139.000 i månaden.
  • Statsministern och talmannen arvoderas med 176.000 kronor i månaden.
  • Sedan finns lite tillägg och förmåner.

När Olof Palme var partiledare för socialdemokraterna och statsminister för Sverige år 1983 hade han en lön på 18.040 kr vilket med den tidens penningvärde skulle motsvarar en lön på 44.322 kronor idag.

Under Olofs Palmes tid som partiledare och statsminister låg socialdemokraterna mellan 40 och 46 procent i valen.

Stefan Löfven tjänar alltså fyra gånger mer än Olof Palme gjorde.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Vad händer med januariavtalet?

  1. Det var en gång
    (för inte allt för länge sedan),
    en häxa som hette Ammie Bruttan Tuttan Rööf. Som bodde i en jättestor kokong, med sin flygande apa, Stefan.
    Stefan trodde att det var han som bestämde, men det var det inte.
    Dom tyckte mycket om att prata skit om en annan person, häxan kallade det för triangulering.
    Det fick den flygande apan Stefan att skratta så hela ansiktet stretade bakåt.
    Ammie Bruttan Tuttan Rööf och Stefan ville härska över landets alla gnomer och vattenväsen, vanligt folk trodde dom inte på.
    Därför skickade Ammie Bruttan Tuttan Rööf ut sin flygande apa Stefan, för att göra sitt jobb.

  2. En av de 73 punkterna är 15 miljarder/år i grön skatteväxling. Tre av dessa fås på ett bräda om man skatteväxlar en avskaffad trafikförsäkringsskatt mot lämpliga miljöskatter.

  3. tycka vad man vill om Palme men han fick lön för att styra ett land.
    Numera är vi med i EU och har lämnat 90% av styret till EU-parlamentet. ändå har statsministers 4 ggr högre lön trots att arbetsbördan är 10% av tidigare.
    För att inte nämna övrig riksdag som inte gör ett jävla något

  4. Dagens industri, Ledare| PM Nilsson – Publicerad: 11 januari 2019

    Delcitat

    Annie Lööf gick rakt i utredningsfällan

    Att låta S-MP-regeringen sitta kvar, fortsätta med Stefan Löfven som statsminister och spränga alliansen är ingen liten sak för ett parti som i vått och torrt lovade det motsatta. Det är ett skyhögt politiskt pris för Centerpartiet.

    Därför gör Annie Lööf klokt i att låta som ett återfall till rollen som näringsminister när hon på fredagen läste upp den långa överenskommelsen med S. Men om man tittar närmare på vad C, L, S och MP har kommit överens om är det mesta till intet förpliktigande. Nästan alla förslag handlar om att tillsätta en utredning.

    Utredningsväsendet är en omistlig del av svensk demokrati och förvaltning. Men utredningar är också ett känt sätt för regeringar att förhindra eller försena frågor som man egentligen inte vill ha avgjorda.

    Utredare självständiga och ingen, särskilt inte C och L, vet vad utredningarna kommer att föreslå.

    Med tanke på hur Löfven-regeringen byggde hela den förra mandatperiodens maktfråga på en utredningsbluff, den om vinst i välfärden, är det lätt att se vilket formidabelt utrymme S och MP håller på att få. Vad ska C och L göra om utredningar försenas? Föreslår ”fel” slutsats? Kräver ytterligare beredning? Ska de hota med regeringskris på grund av att hotade fjärilar får företräde framför skogsbönder?

    Löfven kommer att sitta tryggt och genomföra det han har lust med och det som LO, som sitter i hans partistyrelse, kan acceptera. Och hela upplägget ska godkännas av V.

    Slut delcitat

    Läs gärna hela ledarartikeln på:

    https://www.di.se/ledare/annie-loof-gar-rakt-i-utredningsfallan/

    Nu drygt ett halvår efter PM Nilssons ledarartikel i Dagens Industri verkar det bli så som han förutspådde d v s i huvudsak en massa tidsslukande utredningar framöver och därmed mycket lite verkstad med konkreta beslut som får snabba effekter … Tyvärr!

  5. Och sen när dom lämnat riksdagen i 45 års åldern uppbär dom full lön fram till Pensionen, men vanliga människor ska helst jobba tills 75-80 eller tlls dom stupar.

  6. Varken politikerna eller de flesta väljarna räknar numer med att vallöften eller ”punkter” ska uppfyllas. Dock bra att politikerna påminns ibland om vad de lovat. De 80.000 illegala som skulle utvisas enl A Ygerman t ex. Helt tyst.

  7. mycket klokt av Bronett, det är verkar inte som sittande partier har mer än en utlovad agenda, men vad som i verkligheten utförs är en och en annan som inte finns med, är viktigare – köra sverige i botten.
    Hatten av för Bronett

KommenteraAvbryt svar