Varför pixlar Södermanlands Nyheter?

MEDIA. Idag inledde Eskilstuna-Kuriren och sina två lokalavdelningar Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter en tredelad serie om varför de finns och hur de arbetar. Dom inledde med bloggen “Petterssons gör skillnad”, vilket vi naturligtvis tackar för. 

Dock var det inget lysande reportage, bortsett från den fina reklamen, som är värt en hel del.

Bilden är en skärmdump från SN:s förstasida 13/2 -17.
Bilden är en skärmdump från SN:s förstasida 13/2 -17.

Nåväl, ni kan läsa artikeln på bloggen HÄR eller på SN.se. De andra två tidningarna skriver identiskt, frånsett att tidningsnamn och chefredaktörer är utbytta.

För tydlighetens skull: Bloggen “Pettersson gör skillnad” drivs helt ideellt och är opolitisk, i den meningen att vi inte är anknytning till något parti eller organisation. Vi tar emot sponsring men de inkomsterna har hittills inte räckt till utgifterna.

Södermanlands Nyheter, SN, är en kommersiell produkt som drivs i vinstgivande syfte och har en centerpartistisk ledarsida.

I mina svar till reportern Gunilla Karlsson, som står som undertecknare till reportaget i SN, EK och KK om bloggen “Pettersson gör skillnad”, har reportern valt att enbart ta med svar som passar in i det egna reportaget. Den läsare som är intresserad av att få hela och den korrekta bilden kan lämpligen klicka på länken ovan och läsa mina fullständiga svar på reporterns frågor.

Vidare kan man ha förståelse för att SN inte kan publicera hela den beskrivning av vad bloggen “Pettersson gör skillnad” står för, beskrivningen i sin helhet står att fina på bloggen under rubriken ”Om bloggen”. Även här har reportern i sitt reportage selektivt valt ut delar i beskrivningen och framförallt valt bort delar som av läsaren skulle kunna uppfattas som ansvarstagande och journalistiskt etiska ståndpunkter. Läs gärna själva avsnittet ”Om bloggen” och bilda er en egen uppfattning.

Huvudrubriken i reportaget lyder: Bloggen som är ”oberoende ocensurerad – man partisk”. Rubrikens citat är ett rent falsarium och ett hopplock från flera olika håll på bloggen. Publicerade citat ska vara ordagrant återgivna och källa angiven. Ingetdera av den för trovärdigheten viktiga publicitetsregeln finner SN anledning att fästa avseende vid.

I reportaget ingress anges att ”andra kallar” bloggen “Pettersson gör skillnad” rasistisk. Vilka dessa ”andra” är får läsaren inte veta. Som tidigare nämnts är angivande av källa en hörnsten i god journalistik. På EK och lokalavdelningarna räcker det med att komma med antydningar. Fakta är dock att bloggen av SN återkommande kallas rasistisk. Nu heter det i SN att det är ”andra” som satt den stämpeln på bloggen. Om det är att ta ett publicistisk ansvar får läsarna bedöma. Även Eskilstuna-Kuriren har kallat bloggen rasistisk när en rektor länkade till ett inlägg om en FN-rapport på bloggen.

2014-12-04_1536

På detta följer att SN:s platschef i Nyköping, Anna Falk, får komma till tals och uppmanar alla som vill ha “opartisk fakta” att läsa SN. Vad hon menar med “opartisk fakta” framgår inte. Fakta är väl ändå fakta och kan näppeligen vara vare sig opartisk eller partisk! Bra vore om SN:s platschef utvecklar hur hon tänkte där.

Verkligt knepigt blir det när jag, Tommy Pettersson, som står bakom bloggen “Pettersson gör skillnad” i SN-reportaget sägs hävda att alla journalister har en dold agenda och att många svenskar misstror traditionella medier och flyttar över till sociala medier där bland annat bloggen “Pettersson gör skillnad” finns. Det är inget personligt tyckande av Pettersson. Det är en sammanfattning som görs i en ny studie gjord av Nepa och Handelshögskolan i Stockholm i samarbete med sju medieföretag: Aftonbladet, DN, Expressen, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, SVT och Upsala Nya Tidning samt slutsatser som dras i Barnhorst och Nerones (amerikanska presshistoriker) bok The form of News. A history (utkom 2001).

Anna Falk har också svårt att se att det funnits någon censur för att jag fått ett tiotal insändare publicerade sensommar 2010. Efter valet 2010 fick jag ett mejl från en journalist som arbetade på en av Eskilstuna-Kurirens tidningar, journalisten bad om ursäkt för hantering av insändarna och en hel del annat.

Falk nämnder heller inte alla insändare som jag fått refuserade. Några nedan.

Inför valet 2010 införde SN, som första tidning i landet, partibloggar, där de lokala partierna fick komma till tals. Alla partier ville vara med skrev dåvarande chefredaktör Carstorp. Att ett parti nekades och fick vänta i nästan två år glömde SN nämna. Så var det med den demokratin.

Som så ofta tror jag inte redaktionerna förstår att det största problemet är inte vad som skrivs, utan vad som inte skrivs. Att inte säga hela sanningen, utan bara delar av den, leder till att aningslösa medborgare bara förstår fragment av den verklighet som de lever i.

Nedanstående bild visar ett typfall av de etablerade tidningarnas journalistik, alla svenska tidningar skrev likadant, de åtta misstänkta var inte svenskar, de var somalier och somaliska medborgare, samt någon irakier. I finsk media var man lite bättre och skrev män boende i Sverige. I alternativa medier kallade vi somalierna för somalier. Vad som är mest sant och relevant får läsarna bedöma.

2015-02-04_1234

-Pettersson har säkert rätt att få ett genmäle på artikel i de tre lokaltidningarna som är en, men avstår, jag har en blogg att sköta på lediga stunder.

Men jag håller med om att lokaltidningarna behövs, men då krävs att de skriver sant och relevant samt lokala nyheter och inte fyller tidningarna med billig färdiginköpt spaltutfyllnad, sedan ska jag inte glömma att berätta om när SN blev fällda av Pressens Opinionsnämnd för grova journalistiska övertramp…

…men frågan kvarstår och de tre Eskilstunastyrda lokaltidningarna har inget svar – Varför pixlar de, när sanningen är så mycket bättre?

12 thoughts on “Varför pixlar Södermanlands Nyheter?

 1. Dom tre damerna på bilden borde kanske klä
  sig i Schal, man vet aldrig var det finns en k-t Arab
  som ser deras långa hår, tro inte att dom tar speciell
  hänsyn till att damerna jobbar på en tidning?

 2. ”Sörmlands lokaltidning Kerberos” , slår på stort med en ny artikelserie.

  Man öppnar grandiost med att bl.a. säga, ”Det här vet du tack vare tidningen”. Vilket får mig att fundera om de skämtar?

  Samtidigt blir jag då lite imponerad över mig själv, utan att ha ” ”Sörmlands lokaltidning Kerberos”. För jag vet tydligen väldigt mycket, om olika saker, som aldrig lokaltidningen skriver om.

  Jeanette Gustafsdotter, en mycket partisk VD för Tidningsutgivarna, fortsätter med att säga, ” Lokaltidningarna är demokratins hörnstenar”.

  Ska man skryta och göra PR för sin produkt, så ska man naturligtvis bre på mer än vad som är riktigt sant. Det gör partiska Jeanette Gustafsdotter, så det slår gnistor om det. Vackert så.

  Själv ställer jag nog högre krav på vad som ska vara ”demokratins hörnpelare”. Vilket nog fler än jag gör också. Synd att inte fler av dagens journalister gör det.

  Anna Falks uttalanden var väl mest välsmord PR-reklam för sin ”produkt”. Inget nytt under solen där.

  Så det lär fortsätta att dröja, innan jag ens kan fundera på , att börja betala för ”Sörmlands lokaltidning Kerberos”.

  Fast jag hoppas den tidpunkten inte ligger för långt fram i tiden.

 3. Följer SN, K-kuriren & E-kuriren ungefär samma etiska regelverk som Aftonbladet … Ja, då kommer Sörmlandstidningarnas upplagesiffrorna sannolikt att falla så här djupt …

  https://i1.wp.com/nyatider.nu/wp-content/uploads/2017/01/Untitled.jpg
  Statistik från kia index. Siffrorna visar miljoner sidvisningar (lila) respektive miljoner webbläsare (blå) som besökt Aftonbladets nätupplaga.

  … och partisympatierna för Socialdemokraterna visar en likartad långsiktiga trend nedåt. D v s jakten på noll-punkten.

  https://pbs.twimg.com/media/CaeSGZHW4AA_IFi.jpg

  Vi får väl hoppas att chefredaktörerna på SN, K-kuriren & E-kuriren gör en någorlunda mjuklandning när de når nollpunkten … och att de hunnit utlösa sina fallskärmar så att de slipper uppleva en mycket hård och livsfarlig kraschlandning.

 4. Tycks överlag vara populärt med gruppbilder på kvinnor just nu: Isabella Lövin med mäktiga kvinnor, smartaste tjejgänget(pretentionerna är inte stora) samt Löfvéns feministiska entourage i Iran. Det är klart att Sörmlands tidningar måste anamma trenden.

 5. Svensk pressetik kräver att pressen ska undvika publicering av negativa nyheter om invandrare. Eftersom Petersson bevisligen ej gör det utan beskriver en verklighet som innefattar negativa nyheter om invandrare så är det väl naturligt att de undviker att publicera positiva fakta om Petterssons blogg.

 6. Tröttsam terror som florerar i vårt arma, plågade land!
  Vart man än vänder sig möts man av detta eviga kjolregemente och deras evinnerliga femimarxistiska förnumstighet, vilken har ETT enda syfte, nämligen det att krossa vad de benämner som det vita patriarkatet. Vilka högst genanta resultat dessa feministfjollor i sina litterära lekstugor åstadkommit har vi alla kunnat konstatera, och ingen av deras politiserade insatser äger några genuina kvaliteter till fromma för en värdig nordisk nation med vuxen insikt, naturlig stolthet och självbevarelsedrift.
  Andreas.

 7. Förstår de inte själva vilka klumpiga övertramp de gör sig skyldiga till?

  Det finns ju ett gammalt uttryck om att hålla rent framför sin dörr, men det tycks de inte ha hört talas om.

  De vinklar, ljuger, undanhåller och snedvrider – och skäller på alternativmedia för att dessa inte är seriösa… Men, hallå??

  Inte undra på att tidningarna får avskeda personal, trots presstöd.

Kommentera