Journalisten som ber om ursäkt


– Petterson har fått ett mejl från en journalist som vill vara anonym. Jag har namn och kontaktuppgifter men vi respekterar givetvis hans önskan. Arbetsmarknaden för journalister är inte så lysande.

Hej Petterson

Jag skriver som privatperson; eftersom beslutsmakten för hur trådarna på tidningen modereras ligger över mitt huvud, är det bättre att jag skriver om min personliga uppfattning.

De tre aporna som inte säger något, inte ser något och inte hör något får symbolisera den svenska journalistkåren.

De tre aporna som inte säger något, inte ser något och inte hör något får symbolisera den svenska journalistkåren.

Denna är att jag betraktar mig själv som liberal utan prefix. I min tolkning av liberalismen är yttrandefriheten en grundbult. I min värld ska alla åsikter få komma till tals; så länge de inte går att anse som hets mot folkgrupp. I praktiken innebär det att jag tycker att invandring och islamism ska debatteras så öppet som möjligt. Både du och jag vet att verkligheten inte är sådan.

Svenska tidningar, inga nämnda och inga glömda, är fulla av journalister med bakgrund i 68-rörelsen. Det ligger inprogrammerat i deras journalistiska DNA att deras uppdrag är att få läsarna att tycka rätt, i rätt frågor. Olyckligtvis är många av dessa journalister relativt högt uppsatta i redaktionsleden. Deras riktlinjer följs av yngre journalister, som hoppas på fasta anställningar efter sina många vikariat, och fega mellanchefer, som mest av allt är intresserade av ett bekvämt liv, i vilket bostadslånen kan fortsätta amorteras.

Personligen delar jag din uppfattning om islamism, men vidhåller att Sverige bör ha en generös invandringspolitik. Däremot anser jag att du ska ha den fulla rätten att uttrycka din åsikt. Utifrån min position som anställd, har jag försökt påverka debatten i en mer öppen riktning. Mellan skål och vägg kan jag säga att i valrörelsen till EU 2009 och till riksdagsvalet 2010 sorterades fullt legitima insändare från SD bort. Sverigedemokraterna och deras sympatisörer behandlades inte på samma sätt som de andra partierna.

Du skulle bara ana hur många gånger jag slitit mitt hår i konflikten mellan journalistikens vackra tal om ”yttrandefrihet” och hur debattklimatet ser ut på journalisthögskolor och redaktioner. Tyvärr kan jag inte göra mer än vad jag har gjort. Mina åsikter är inte uppskattade av tidningens chefredaktör.

Mina försök att öppna debatten har misslyckats. Det enda jag kan göra är att be om ursäkt å journalistikens vägnar.

Mitt löfte till dig är att den dagen när jag inte jobbar kvar som journalist, kommer jag att skriva en debattartikel om mina upplevelser och försöka att få den publicerad. I flera år har jag samlat på mig mail i vilka chefredaktören beskriver hur Sverigedemokraterna bör motarbetas och hur man till exempel bjöd in en lokal socialdemokrat till ett möte på redaktionen i samma ämne. Det senare var ett rejält demokratiskt övertramp, vilket jag påpekade, men inte fick något vidare gehör för.

I övrigt kan jag bara önska dig lycka till med bloggandet. Mitt råd till dig är att tona ner de grövsta generaliseringarna och göra bloggen så professionell som möjligt. Just nu blandas vettig granskning med tveksamma generaliseringar. På samma sätt litar jag på att du respekterar min vilja att svara privat och att mina svar tills vidare stannar mellan oss.

Simma lugnt.


77 responses to “Journalisten som ber om ursäkt

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: