Regeringen får kritik för att inte kräva kollektiv avtal men kritikerna glömmer det viktigaste

FACKLIGT. Fackförbundet ST riktar kritik mot regeringskansliet för att det använder sig av bemanningsföretag utan krav på kollektivavtal. Dessutom tycker ST att regeringskansliet pressar priserna alltför hårt på tjänsterna, uppger Sveriges Radios Ekot.

Här har vi en regering som försöker slåss för kollektivavtal och ordning och reda på arbetsmarknaden och sedan går dess egen förvaltning ut med den här typen av väldigt problematiska upphandlingar, säger Britta Leijon som är ordförande för fackförbundet ST.

Finansdepartementet säger till Ekot att regeringen arbetar för att få in krav på kollektivavtal vid upphandlingar. Departementen får hjälp från bemanningspersonal inom ekonomi, juridik och administration.

-Pettersson läser om kritiken mot att regeringen inte kräver kollektivavtal och kan till viss del förstå detta men dagens upphandlingar förstör samhället. I jakten på låga priser glöms kvalitén fullständigt bort, vi ser det på område efter område, färdtjänst, kollektivtrafik, äldrevård osv. och ingen kan inbilla mig att kollektivavtal garanterar ett bra utfört arbete. Däremot betyder extremt låga priser att något är fel, svarta pengar, fusk och tilläggsfakturor så att det billiga priset blir betydligt högre.

När det sedan handlar om regeringskansliet, där de bästa av de bästa borde jobba, så förstår jag att det inte fungerar när man  jagar lågt pris eller partitillhörighet.

Annars har den före detta fackpampen för vana att anlita människor utan kollektivavtal, både privat och på regeringskansliet…inget konstigt med det, det kallas socialdemokrati…

17 thoughts on “Regeringen får kritik för att inte kräva kollektiv avtal men kritikerna glömmer det viktigaste

  1. Bra att ST säger ifrån och trycker på säkerheten, – förutsätter att alla som jobbar på Regeringskansliet dubbelkollas av SÄPO.
    PRISET måste komma efter att alla krav uppfyllts som ska ställas, de ska självklar ha fast anställd personal där, de upprepar ju hela tiden att Sverige är så rikt.

  2. Saknar 80-talets Sverige när jag var liten. Att jag då som barn skulle ha dessa framtidsutsikter , då – var helt uteslutet.

    Saknar gemenskapen och är trött på denna , av makten skapade splittring och oro.

    Fy fan för hundarna som låtit sig köpas! Dessa förrädare skall arkebuseras mot ett bollplank av kommande regering!

KommenteraAvbryt svar