Solenergi för fyra elsystem på kö, fossilgas måste balansera

ENERGIPOLITIK. Solenergi med en maxkapacitet motsvarande 50 kärnkraftsreaktorer står i kö för att installeras på elnätet, trots larm om balanseringsproblem redan idag. Samtidigt slås rekord i negativa elpriser och du får ta smällen, varnar elprisanalytikern Johan Sigvardsson. ”Någonstans kommer pengarna ifrån”, säger han till Tidningen Näringslivet.

Solcellspark utanför Nyköping på fin jordbruksmark. Bild: Svea Solar

För att förstå vilka problem solceller skapar för elsystemet behöver vi titta på hur elsystem fungerar.

Elektricitet måste konsumeras i exakt samma sekund som den produceras vilket betyder att varje gång du slår på spisen eller tänder en lampa så behöver ett kraftverk någonstans i det europeiska elsystemet öka sin produktion och vice versa när du sedan stänger av spisen.

Frekvensen kan förstås öka eller falla lite under eller över riktvärdet 50 hertz innan problem uppstår så sådana mikroskopiska förändringar har inte så stor betydelse men i grunden är det så det fungerar.

När det finns mycket väderberoende produktion i systemet så måste elektricitet alltså tappas ur, så kallad nedreglering, annars skadas eller kollapsar elsystemet. Detta kan ske genom att man drar ned produktion, stänger av anläggningar eller ökar konsumtionen. Detta är naturligtvis inte önskvärt om det betyder ökade personalkostnader, onödigt materialslitage eller för att man slösar bort potentiell energi exempelvis genom att skicka vatten genom dammluckor i stället för att låta dem passera turbiner eller att ett vindkraftverk eller solpaneler behöver stänga av trots att väderförutsättningarna egentligen medger produktion, så kallat ”curtailing”.

Läs hela artikeln…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Solenergi för fyra elsystem på kö, fossilgas måste balansera

  1. Det kommer att lösa sig när de rödgröna tar makten kommer de att införa solskatt, så att de privatpersoner som skaffat solceller inte längre ska ha råd att ha kvar dem. Man kommer att hävda ”alla har inte råd med solceller, så varför ska rika människor betala mindre för sin elförbrukning”. Helt i linje med Socialdemokraternas ledstjärna att alla ska ha det lika dåligt.

  2. Kanske dags att sätta våra politiker i skolbänken igen, och denna gång lära sig att det behövs stabil baskraft i elsystemet. Istället ska det drällas miljarder över sol och vind till förbannelse.

    31
  3. När jag var ute och segelflög kunde man ibland hitta en åker och där finna termik.
    Svarta solceller blir varma och säker har vi termik där också.

    13
  4. El i form av solenergi är inget problem – om den används rätt. Men den är ingen baskraft som kärnkraft och vattenkraft. Man skulle dock kunna använda solenergi att ladda elbilar och värma vatten – om man hade infrastruktur för det. Vilket vi inte har. Istället har man lagt ner fullt fungerande kärnkraftverk på grund av att några få underbegåvade har mentala problem.

    40
    0

KommenteraAvbryt svar