Historien om en gång och cykelväg i Oxelösund

OXELÖSUND. I Oxelösund finns ett f.d. Folket Hus, numera är fastigheten privatägd sedan den socialdemokratiska Folkets Hus-föreningen gått i konkurs på grund av att kommunen vägra pumpa in miljoner i stöd till socialdemokraterna. Sossarna ville fortsätta med stödet men Vänsterpartiet och borgarna röstade emot. 

Folkets Hus i Oxelösund är numera privatägd. Här är SD och alla andra välkomna, till och med den odemokratiska arbetarrörelsen
Folkets Hus i Oxelösund är numera privatägd. Här är SD och alla andra välkomna, till och med den odemokratiska arbetarrörelsen. 

Nåväl, efter några år och byte av privat ägare dök det upp ett antal frågor om mark- och fastighet kring den före detta Folkets hus-fastigheten. Det handlar bland annat om att kommunen äger trapporna upp till huvudentrén och att en kommunal gång- och cykelväg sneddar över fastigheten. Samt kulvertar för värme, el och telekommunikation.

Anledningen är troligen att den röda kommunen, det röda Folkets Hus och den röda Konsumfastigheten styrts av delvis samma personer, socialdemokrater, som inte varit så noga med vem som äger vad eftersom sossarna räknat med att de skulle ha makten i evighet. Amen.

Efter att ägaren av f.d. Folkets Hus och kommunen försökt komma överens under flera år utan att lyckats har Lantmäteriet bringat klarhet i frågorna.

 

  • Sammanfattning från lantmätaren: Oxelösunds kommun ska betala 956 204 kronor till ägaren. Detta belopp ska vara betalat senast tre månader efter det att fastighetsregleringsförrättningens ersättningsbeslut vunnit laga kraft. Dessutom ska avkastningsränta enligt 5 § räntelagen utgå från beslutsdagen fram tills den dag betalning sker. Om betalning sker efter förfallodagen så utgår dröjsmålsränta enligt 6 §
    räntelagen.
  • Kommunägda Oxelö Energi AB ska betala 251 074 kronor direkt till ägaren. Samma villkor som ovan.
  • TeliaSonera Skanova Access AB ska betala 19 601 kronor direkt till ägaren. Samma villkor.

Oxelösund kommun får alltså betala drygt 1,2 miljoner för sin envishet och agg till en privat fastighetsägare i en fråga som enkelt hade kunnat lösa över en kopp kaffe.

Tidigare fanns även en fjärrvärmecentral i källaren till Folkets Hus som matade vårdcentralen med värme, där kunde Oxelö Energi gjort upp med ägaren och betalat c:a 250 000 kronor. Kommunägda Oxelö Energi valde i stället en betydligt dyrare lösning och drog nya ledningar runt Folkets Hus. Det är ju bara kommuninvånarnas pengar verkar ledningen tycka.

Gång på gång görs sådana affärer i vår lilla stad. Se nedan om Vivesta Havsbad, vi har tomter vid Björntorpsvägen, småbåtshamnarna, båthallar och det ena med det tredje. Representanter för kommunen, både politiker och tjänstemän talar i klarspråk om att det får kosta vad det kosta vill men vi gör inte upp om det inte är på våra villkor. Det vill säga gratis eller nästan gratis.

-Pettersson misstänker att Oxelösunds Kommun inte är så glada åt detta utlåtande från lantmäteriet och kommer att göra allt för att överklaga och därmed fördyra för kommunens invånare som de brukar göra. Det verkar vara något i väggarna på kommunen och dess bolag som gör att de vägrar lära av sina misstag.

Ett gott råd som man inte behöver vara jurist eller ekonom för att följa kan Pettersson ge. Tänk som så, skulle jag göra denna affär med mina egna pengar. Svårare än så är det inte.

Bus på Nationaldagen

TIDIGARE 2015-07-09. Världens dyraste cykelställ och annat skattemissbruk

SKATTER. Det påstås att vi måste höja skatterna för att klara välfärden i framtiden. Om vi bortser från det uppenbara som vi debatterar här varje dag – invandringen – och tittar på annat så är det inte svårt att hitta andra exempel på hur lätt det är att slösa med pengar när det är någon annan som betalar. Det visar inte minst olika exempel i Ångermanland.

  • Skattebetalarna i Ö-vik har tillsammans med två andra kommuner betalat en halv miljard kronor för att odla sockerrör i Tanzania.
  • Skattebetalarna i Sollefteå har med viss hjälp av EU tvingats betala 25 miljoner kronor för ett planetarium, som sedan såldes till en privat ägare för 1,7 miljoner.
  • I Kramfors hemlighölls under lång tid planer på att bygga en slalombacke inomhus för 120 miljoner kronor.
  • I Västernorrlands landsting beslutade politikerna om undantag från reglerna om intern representation, för att själva kunna festa för 53 000 skattekronor.
  • I Härnösand, har man förmodligen byggt världens dyraste cykelställ. 36 000 kronor per cykelplats har det gått lös på – eller totalt nästan en halv miljon kronor. Ansvarig politiker medger att det blev lite dyrt, men klargör samtidigt stolt att det är ett riktigt fint cykelställ, med både inbyggd cykelpump och tak.
Cykelställ för 431 000 kronor.

Detta är bara några av väldigt många exempel på hur lätt det är för våra folkvalda att slösa bort dina pengar. Ofta med goda intentioner. Investeringar som ska sätta kommunen på kartan, attrahera turister, generera arbetstillfällen eller bidra till en bättre miljö.

Allt för sällan ställs de helt centrala frågorna. Behövs pengarna bättre någon annanstans. Kanske det är bättre att lägga 431 000 på äldrevården än ett cykelställ.

I Oxelösund, en liten kustkommun i Södermanland, är man inte sämre, där har det de senaste 15 åren slarvats bort minst 100 miljoner på idiotaffärer. Man ska visserligen ha rätt att göra misstag men man måste inte göra samma misstag gång på gång när det egentligen inte är svårare än att tänka, skulle jag göra den här affären för mina egna pengar.

Nyligen har man grävt fjärrvärmeledning till vårdcentralen för ett okänt antal dyra pengar trots att det fanns ett fungerande system. Man ville inte teckna avtal med fastighetsägaren om det befintliga värmesystemet för en betydligt mindre summa.

Vivesta havsbad, heter ett strandbad norr om Oxelösund, det har varit privatägt i 17 år, och kommunen vill att det ska vara öppet för allmänheten. Kommunen har erbjudit ägaren till badet 40 000 kronor om året för att hålla det öppet, städa toaletter, sköta underhåll på byggnader, klippa gräsmattor, städa stranden osv. Alla utom kommunen inser att det är ett skambud. Ägaren har erbjudit sig att sköta badet för 150 000 kronor om året, vilket är otroligt billigt för att få en extra badplats för allmänheten.

Kommunen har kontrat med ett hot att tvångsinlösa badet och lämnat ärendet till Lantmäteriet för värdering. En sådan affär kan sluta på flera miljoner kronor och sedan måste kommunen anställa någon som klipper gräs, städar toaletter osv. Bara en kommunchef som handlar med andras pengar kan tycka det är en bra lösning…Nåväl, vi får kanske anledning att återkomma till Oxelösund. Det är fler idiotgrejor på gång, hela tiden, så de som påstår att skatterna måste höjas vet inte vad de pratar om…

Uppgifterna utom om Oxelösund från Skattebetalarna

10 thoughts on “Historien om en gång och cykelväg i Oxelösund

  1. Man kan undra om sossar är dåliga på ekonomi? Jag vet inte hur många Folkets Hus som har gått i KK, nu senast det hände var i Sveg.

    Har också sett många exempel på verksamheter som övergått i privat ägo men betraktas som ”folkrörelseägt” ändå. Även här hände det med flera badanläggningar som förväntades hålla öppna för simskolor gratis.

  2. ”Anledningen är troligen att den röda kommunen, det röda Folkets Hus och den röda Konsumfastigheten styrts av delvis samma personer, socialdemokrater, som inte varit så noga med vem som äger vad eftersom sossarna räknat med att de skulle ha makten i evighet. Amen.”

    Samma orsak till krisen runt Krim, ingen kommunist kunde i sin vildaste fantasi tänka sig att Sovjetunionen skulle implodera och då spelade det ingen roll om det var Ryssland eller Ukraina som stod som ”ägare”

KommenteraAvbryt svar