Nära 200 ryska fartyg misstänks för spioneri i Nordsjön

FÖRSVAR. Närmare 200 ryska civila fartyg visar misstänkt beteende i Nordsjön. Några av dem har varit kopplade till spioneri på havsbotteninfrastruktur sedan 2014. En gemensam utredning mellan Follow the Money och De Tijd kartlade de mest misstänkta händelserna och visar varför lite kan göras åt dem.

Några exempel på misstänkta ryska fartyg
  • Ryska fartyg försöker samla in underrättelser om platsen för viktiga kablar och rörledningar på havsbotten i Nordsjön för att potentiellt sabotera eller störa dem.
  • Ryssland använder fiskebåtar, lastfartyg, oljetankfartyg, forskningsfartyg och fritidsbåtar för att göra det. 
  • Följ Money och den belgiska tidningen  De Tijd har kartlagt allt möjligt spionage, sabotage och andra misstänkta aktiviteter av ryska fartyg i Nordsjön sedan 2014. 
  • Det fanns 1 012 ryskflaggade fartyg aktiva i Nordsjön under det senaste decenniet; nästan 60000 gånger hängde de runt till synes planlöst; 950 gånger inom 1 kilometer från kablar eller rörledningar. 167 civila ryska fartyg var inblandade.
  • Europeiska länder har få alternativ att ingripa även om misstankar om spionage bekräftas

Ryska fartyg misstänks ha ägnat sig åt nästan 1 000 incidenter av spionage i Nordsjön, har en gränsöverskridande utredning funnit. 

Nordsjön är av avgörande betydelse för europeiska länder, med data-, kraft- och kommunikationskablar, samt olje- och gasledningar som löper på havsbotten.

Under de senaste månaderna har ryska militära forskningsfartyg upprepade gånger  misstänkts för sabotage. Det ryska forskningsfartyget Admiral Vladimirsky har ofta setts i europeiska hamnar och ertappats med att bete sig onormalt, medan marinens spionfartyg  Yantar  skapade internationella rubriker ända sedan det togs i bruk 2015 för sin förmåga att rikta in sig på undervattensinfrastruktur.  Yantar  bär ubåtar ombord som påstås användas för underhåll och reparationer under ytan  men som kan skära av kablar på flera kilometers djup.

I slutet av förra månaden misstänktes en rysk ubåt ha navigerat i irländska vatten. Bekymrade över potentiellt sabotage av kablar och rörledningar hjälpte Frankrike, Norge och Storbritannien landet, som inte har militär kapacitet att göra det, att jaga fartyget. 

Hela artikeln…

Admiral Vladimirsky
Yantar spion/forskningsfartyg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Nära 200 ryska fartyg misstänks för spioneri i Nordsjön

  1. Fascist Ryssland har en trogen supporter i Jens H. Om han får betalt för sitt stöveĺslickande vet inte. Men att han inte kommer att stå upp för Sverges frihet verkar vara helt klart

    14
    9

KommenteraAvbryt svar