Tre skivor till kaffet – CCR Creedence Clearwater Revival’s

Creedence Clearwater Revival, CCR, eller bara Creedence, var ett  amerikanskt rockband som bildades år 1967. Gruppen bestod av bröderna Tom Fogerty och John Fogerty, båda på gitarr och sång, Stu Cookelbas ochDoug Cliffordtrummor. Under gruppens femåriga karriär, gav den ut en uppsjö av stora hits, många av vilka än i dag räknas till klassiker. CCR:s musikaliska ledare var John Fogerty, vars färgstarka personlighet också var en av de bidragande orsakerna till bandets tidiga splittring.

Trots att CCR var från Kalifornien, inspirerades dess musik främst av swamp blues från Louisiana-regionen, något som inte minst syntes i många av sångtitlarna. Ett annat återkommande tema i sångtexterna var Vietnamkriget, som pågick under bandets aktiva år. Förutom bluesen, inspirerades musiken av tidig, energisk rock n’ roll à la Little Richard och Jerry Lee Lewis.

Mycket av CCR:s särprägel byggde på John Fogertys dominerande förstagitarroch distinkta sångröst.

Upptakten till CCR var 1959 när John Fogerty bildade bandet The Blue Velvets tillsammans med Doug Clifford och Stu Cook (piano och senare elbas). Bandet spelade huvudsakligen coverlåtar av instrumentala artister som Duane Eddy, Johnny and the Hurricanes och The Ventures på lokala danser och fester. När Johns äldre bror Tom Fogerty anslutit sig som sångare och gitarrist bytte gruppen namn till Tommy Fogerty and the Blue Velvets. De fick i mitten av 1960-talet kontrakt med skivbolaget Fantasy Records som vid tiden för british invasion-eran ändrade bandets namn till det mer brittiskt klingande The Golliwogs. Bandet gav ut sju brittpop-inspirerade singlar, utan någon större framgång.

År 1967 var bandet redan på branten av en splittring, då såväl John Fogerty som Doug Clifford blev inkallade till armén. Båda lyckades ändå bli befriade på grund av hälsoskäl. Vid samma tid bytte Fantasy Records ägare, och den nya ägaren Saul Zaentz erbjöd dem möjligheten att spela in ett fullängdsalbum, under villkoret att bandet bytte namn. Medlemmarna beslöt sig för att satsa på musiken på heltid, och lämnade sina ”vanliga” jobb, och döpte om gruppen till Creedence Clearwater Revival. Ordet ”Creedence” härstammar från en gemensam vän, Credence Nuball, som arbetade på skivbolaget, ”Clearwater” reflekterade medlemmarnas miljömedvetenhet (även om ordet lånades från en ölreklam), och ”Revival” stod både för medlemmarnas återfunna tro på gruppen, och för att den musikaliska riktningen styrdes bort från brittpopen mot ”rötterna”, bluesrocken. En annan förändring var att John Fogerty nu axlade sångaransvaret i stället för brodern Tom.

Storhetstiden

1968 fick CCR sitt genombrott med låten ”Suzie Q.”, en cover av en rockabillylåt av Dale Hawkins. Den första LP:n med samma namn som gruppen kom ut samma år, och blev likaså en storsäljare.

Singeln ”Proud Mary” var den första att nå top 10 på Billboardlistan. Den nådde en andraplats. Gruppens andra singel på denna top 10-lista var ”Bad Moon Rising”, som också steg så högt som till nummer 2. Både den låten, och den tredje nummer 2-singeln, ”Green River”, fanns med på skivan Green River från 1969, en skiva som släpptes bara månader efterBayou Country. Samma år uppträdde CCR på den legendariska Woodstockfestivalen – men på grund av att Grateful Deads extensiva jammande drog ut på tiden fick bandet komma in på scenen så sent att en stor del av publiken redan hade gått och lagt sig.

Bara tre månader senare släpptes skivan Willy and the Poor Boys, med hits som ”Down on the Corner” och ”Fortunate Son”.

Samma år släpptes också skivan som av många kritiker betraktas som bandets främsta, Cosmo’s Factory. Namnet kom sig av bandets långtida replokal – och Doug Clifford, som lystrade till smeknamnet Cosmo, på grund av sitt intresse för allt kosmiskt. Skivan nådde första platsen på poplistan, och innehöll klassiska låtar som ”Up Around the Bend”, ”Lookin’ out My Back Door”, ”Long As I Can See the Light”, ”Run Through the Jungle” och ”I Heard It Through the Grapevine”.

Här kommer mitt skivval för dem som inte vill läsa mer. Det fanns för en gångs skull än rätt så fyllig text på svenska Wikipedia, fast den engelskspråkiga var ju som vanligt  lite mer av allt.

Bad Moon Rising

 Proud Mary

 Fortunate son

 Have You Ever Seen The Rain

Midnight Special

Looking out my back door

Det är så många bra låtar att det är svårt att få alla med. Jag vill därför att ni som vet mer än jag ensam, presenterar era favoriter i kommentarsfältet. Så kommer dem också med. Det finns många långspelande videor som Best of CCR och liknande, som ni kan ladda ner till er själva när ni behöver något att koppla av med. Så jag lägger inte in något, det är så tråkigt att komma tillbaka och se att YouTube tagit hem dem igen. Olli hoppas ni gillar vad ni ser och hör. Här är vi ju i slutet av 1960-talet och en del i 1970-talet. Vi gjorde ju om reglerna så att tre skivor alltid ska vara från 60-tal eller tidigare, och för att kunna spela artisternas lite senare utgivna låtar har vi ju ändrat så att vi även får med det man gjorde efter 31- 12- 1969. Ha ett bra slut på helgen.

Här ska vi ha 45 visningar som kom genom att jag missförstod vad reblogga är och rebloggade från Petterssonsblogg. Jag antar att de visningarna hade kommit med det vanliga flödet annars.

20 thoughts on “Tre skivor till kaffet – CCR Creedence Clearwater Revival’s

  1. Du som är så bra på att lägga in musik här i bloggen kan väl hitta någon bra mörkhyad spirituals (Negro spirituals) att spela.

    • Du lägger bara in den översta länken ”Get Video URL” Men är du säker på att just det här är vad Grune vill ha. Nu har jag tagit bort det, eftersom det var helt väsensskilt till det CCR stod för, och jag kan inte hitta minsta samröre mellan dessa båda musikslag.

      • Olli :
        Njuter av musiken du har valt inte endast i den här länken utan under lång tid, tack.
        En av mina favoriter här.
        https://www.youtube.com/watch?v=yuoXzn6O8ZY
        Hoppas att du inte misstycker.

        Nej inte kan jag misstycka till det du skriver, eller Georgie Fame då det är den sortens musik jag spelar.Tack för att du lyssnar/Olli

    • Svar nej Grune. Den musiken är alltför långt ifrån populärmusiken för att komma ifråga här, åtminstone så länge som jag är redaktör för musiken.
      Dessutom tror jag att du bara vill provocera. Det får du göra om du vill, men då ska det ligga mycket närmare populärmusiken, för att kunna komma ifråga.

      • Mrs jag var tvungen att gå in på ditt område och skriva, jag hoppas att du inte misstycker. Det är ju tyvärr inte alla kommentarsfält som har svara utanför och då kan det bli långa avstånd och svårt att hitta fram till den man skriver till. Det är ju lika viktigt att kunna samtala, som i det här fallet att lyssna först och samtala sedan. Att göra som du gjorde och visa på någon du vill höra, är ju bra för mig, men i Georgie Fames fall så finns för få låtar på YouTube och vevo för att få ihop ett helt inlägg. Det kanske finns fler låtar men utrikes, då kan ni visa mig så kan ett inlägg göras. Eller gör i ordning ett inlägg så postar jag det om 3 låtar har släppts före 1/1 1970. Detta för att det ska finnas ett slut på det decennium som jag håller på med. En sak i taget brukar vara en bra metod, eller hur?

      • Olli :
        Det är i denna tråd helt OK för min del, då det är ett neutralt ämne.
        Jag noterade och uppskattar att du berättade.

  2. Johnny M Månsson – Malmö – Nöjesjournalist & Kritiker sedan -85. Startade Nättidningen Månssons kultur 2000. 2014 blev den Recensionsblogg. Min bakgrund; Studerat Drama, Teater & Film, Information/PR/Journalistik & Internetpublicering. Sjungit opera, skådespelat & regisserat.
    Johnny Månsson skriver:

    Reblogga detta på MånssonsKultur och kommenterade:
    Otroligt bra låtar än idag….

  3. Mmmm, nu vatt jag ölsugen 😀 typisk sommarmusik, sitta på ett utehak en ljum sommarkväll dricka en kall bärsa, creedence från någon trubadur och spana på damer 🙂

  4. Du är toppen Olli! Ännu en humörhöjare som man kan stampa takten till. CCR hör också till dem vars texter man kunde utantill. Dessutom var låtarna toppen att dansa till.

    Tänk vilken skillnad mot den invandrade prat(rap)musik man matas med idag. Inte åker mungiporna upp och kroppen gungar av den skiten.

  5. Tack för de fina låtarna. De väckte ungdomsnostalgier.
    Tack än en gång för musiken, den ger oss energi inför kvällens debatt.

    • Tack själva Pica pica och Mimi N. Det är alltid trevligt att få bra kritik. Det får upp mungiporna på mig med. Feedback kallas det ju för ”over there”.
      Jag hade missat era kommentarer tidigare, men ville tacka när jag var inne och tog bort en ”Proud Mary” och satte in en ”Have you ever seen the rain”. Det är en singel. Troligen hade jag tagit den låten från en spellista på YouTube. Då kommer den ju igen med jämna mellanrum, men man kan ju inte få den när man kanske vill höra den. Den har lite mer än 21 miljoner visningar. Det är i USA som de flesta visningarna finns, men inte alltid den bästa musiken, eller den mest varierande.

KommenteraAvbryt svar