Värnpliktiga utbildas på patriotsystemet

FÖRSVARSMAKTEN. I tisdags ryckte ett 80-tal värnpliktiga in på Luftvärnsregementet, Lv 6. Hälften av dem kommer att utbildas till gruppchefer och några av dem blir de första någonsin som genomför sin värnplikt med inriktning på luftvärnssystem 103 Patriot.

Under den första tiden av utbildningen får de värnpliktiga lära sig om alla delar av den personliga utrustningen. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Tisdagens inryck markerar en milstolpe i luftvärnets historia då luftvärnssystem 103 hittills bemannats av fast eller tidvis tjänstgörande soldater.

Gruppchefer och soldater med teknisk inriktning rycker in tidigare än övriga soldater, detta för att hinna tillgodogöra sig rätt utbildning för att till exempel kunna leda trupp.

Jag ser fram emot att få lära mig att bli en bättre lagspelare och att få vara i en bra sammanhållning, säger Maya Canery som är en av de blivande gruppcheferna.

Totalt väntar en drygt tolv månader lång utbildning för rekryterna och den inleds med grundläggande soldatutbildning, följt av särskild gruppchefsutbildning och därefter befattningsutbildning. Liknande inryck sker just nu på flera andra regementen inom armén.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

KommenteraAvbryt svar