Sara Karlsson (S) om asylsökandes rättigheter

 

Sara Karlsson (S)
Sara Karlsson (S)

Jag lyssnade på tisdagen till interpellationsdebatten i riksdagen, på SR. Där var justitieministern Beatrice Ask saklig och återkom gång på gång till, att om man hade fått sitt fall draget flera gånger utan att migrationsdomstolen kunde hitta något skäl till varför någon asyl skulle ges, så var den personen skyldig att acceptera detta beslut och fortast möjligt åka tillbaka till sitt hemland.

Men så sker nu inte särskilt ofta enligt justitieministern. Istället var det allt fler som oftast stöddes av sina advokater och andra vägledare, med egna ekonomiska skäl att dra fallet så många gånger som möjligt genom systemet. Till dessa kunde man oftast också foga någon politiker från Riksdagen, med billiga politiska poäng som ledstjärna och mål.

Den Sörmländska riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) från Eskilstuna, har skickat en interpellation till justitieminister Beatrice Ask (M). Innebörd: Kommer ministern göra något för att ändra polisens prioritetsordning gällande utvisningar? Och ska hon initiera en analys av polisens metoder?

I regeringens regleringsbrev till bland annat polisen står, att man ska effektivisera arbetet med utvisningar och öka antalet verkställda beslut under 2013. Det här och uppgifter som förekommit i media där polisen bevakat barnpsykiatri och skolor – men också de kontroller man gjort i tunnelbanan i Stockholm, är anledningen till att jag skickat interpellationen till Beatrice Ask, säger Sara Karlsson.

Hon menar att de uppgifter som framkommit är oroande och att de metoder som polisen kan ha använt är tveksamma ur ett etiskt men också juridiskt perspektiv. Hon har nu fått skriftligt svar från Beatrice Ask, men är inte helt nöjd.

I svaret står det att polisen ska följa lagen men att det inte är regeringens sak. Men om inte politikerna tar ansvar, vem ska då göra det? Regeringen måste ta ett politiskt ansvar och jag tycker man måste initiera en analys av polisens arbetsmetoder, säger Sara Karlsson

Under tisdagen kommer interpellationen debatteras i riksdagen. Klockan ett ska jag debattera med Beatrice Ask om det här. Jag vet inte hur många andra som anmält sig till debatten, men jag tror det finns ett intresse för den här frågan, säger Sara Karlsson.

Sara hade sällskap av en person, som jag trodde hade flyttat till Norge, och därför inte längre hade kvar någon riksdagsplats i Sveriges Riksdag, nämligen Ali Esbati tidigare i Vänsterpartiet i Sverige. Några andra hördes inte till.

Sara påstod att man inte kan gå omkring och ta personer som är mörka och har bruna ögon samt ser utländska ut. Man måste ha något konkret att gå efter, och att detta tog stor del av polisens budget, som bättre behövdes för att utreda andra brott, menade Sara och fick givetvis stöd av Ali Esbati

Hon fick svar av justitieministern att högst 0, 5 % av polisens budget gick till denna angelägna uppgift, och att de som togs i tunnelbanan var de som hade plankat in, och därför inte kunde uppvisa något giltigt färdbevis. Hon menade också att ett organ för att granska polisens arbete kunde vara ett sätt att se till att det går rätt till.

Hon tillade också att så länge en reglerad invandring till Sverige var lagstadgad, så skulle de som fått avslag medverka till att omedelbart åka hem. Domstolarnas beslut måste verkställas, sa Justitieminister Beatrice Ask.

De illegala asylsökande uppgår till minst 20 000, som oftast bor kvar i migrationsverkets lokaler, och tar upp plats som andra asylsökande behöver. Dessa 20 000 kostar statskassan minst 1,6 miljarder/år, pengar vi behöver på andra platser i statsbudgeten, sa Beatrice Ask, och med det fick de båda vänsterpolitikerna nöja sig den här gången också.

1 thoughts on “Sara Karlsson (S) om asylsökandes rättigheter

KommenteraAvbryt svar