Kubasvensken Mehdi Ghezali dömd till fängelse

ÖREBRO. Den ökände Mehdi Ghezali – Kubasvensken – som satt fängslat på Guantanamo-basen på Kuba och blev hämtad med det svenska regeringsplanet av den socialdemokratiska regeringen och behandlad som en hjälte av media och sina naiva stödtrupper när han kom hem dömdes idag i Örebro tingsrätt för grovt bedrägeri och bedrägeri till fängelse i 10 månader. Domen nedan.

Mehdi_Ghezali_pass

Mehdi Ghezali har enligt domen köpt två personbilar till värde av 285 000 kr respektive 241 890 kr och ett släp på kredit utan att göra några avbetalningar.

Mehdi Ghezali hävdar enligt domen att människor han haft spelskulder till tvingat ifrån honom bilarna då han inte kunnat betala skulderna. Släpet påstår han blivit stulet.

Från Ghezalis Forex-konto har även 73 000 kr tagits ut i samband med att flera SMS-lån tagits i hans namn. Ghezali säger sig inte minnas detta utan påstår att någon annan gjort det i hans namn.

Troligen har Ghezali sålt bilarna och släpet vidare. Enligt domen tror man att Ghezali tänkt lämna Sverige då han lämnade efter sig en uttömd lägenhet i Örebro och stora skulder till bostadsbolaget.

Ghezali föddes i Botkyrka och växte upp i Örebro. Hans far kommer från Algeriet och hans mor från Finland. Utöver sitt svenska medborgarskap har Ghezali sedan 1998 även ett algeriskt medborgarskap.

På sommaren 1999 reste han tillsammans med en vän till Algarvekusten i Portugal. Där greps han och vännen av portugisisk polis den 31 juli 1999, misstänkta för att ha stulit pengar och värdeföremål från turister, varpå de häktades och låstes in i var sin cell. Misstankarna ledde varken till åtal eller rättegång och Ghezali släpptes efter nära ett år i portugisiskt häkte.

Efter återkomsten till Sverige begav han sig till Saudiarabien för att genomföra en vallfärd till Mecka och Medina samt för att studera religion på Islamiska universitetet. Han kom inte in på universitetet, men valde att stanna kvar i Medina under en tid varvid han bodde hos algeriska studenter.

Han återvände till Sverige i mars-april 2001 för att en kort tid senare resa till London, där han studerade vid schejk Omar Bakris koranskola.

Därefter reste han till Pakistan för att studera vid koranskola, s.k. madrassa. Efter att ha misslyckats med att komma in på maderassan reste han med en bekant till Afghanistan sommaren 2001. Han hävdar själv att han under tiden i Afghanistan bodde hos en familj i Jalalabad.

Enligt andra uppgifter bodde dock Ghezali på ett träningsläger för al-Qaida i Jalalabad. Uppgifterna baseras på vad en algerier, Ahmed Ressam, har berättat i förhör efter att ha gripits av amerikansk polis 1999. Ressam dömdes sedermera för att ha försökt spränga en flygplats i Los Angeles. Mot löfte om ett kort fängelsestraff berättade Ressam bl.a. att han bodde i ett hus kallat ”Algerian House” i Jalalabad vilket han beskrev som ett känt tillhåll för al-Qaida-sympatisörer. Enligt Ressam träffade han i detta hus andra al-Qaida-sympatisörer från bl.a. Sverige. Därav tycks slutsatsen ha dragits att Ghezali har bott i huset.

Ghezali tillfångatogs av lokala krigsherrar i Pakistan den 8 december 2001, nära gränsen mot Tora Bora-bergen i Afghanistan. Han överlämnades till amerikansk militär för att därefter transporteras till Guantánamobasen på Kuba, där han satt fängslad utan rättegång i 930 dagar, för att frisläppas 8 juli 2004 eftersom han, enligt USA, ”inte längre utgör ett hot mot USA”. Efter hemkomsten till Sverige framträdde Ghezali vid en presskonferens i hemstaden Örebro, där han berättade att han blivit utsatt för olika former av tortyr. Han vägrade dock konsekvent att svara på frågor om vad han gjort i Afghanistan och om de tidigare brottsmisstankarna mot honom.

Ghezali misstänktes även av pakistanska myndigheter för inblandning i ett fånguppror, där Ghezali och 47 andra fångar kapade den fängelsebuss de transporterades i varvid skottlossning uppstod och 17 personer (varav 7 vakter) dödades. Fångarna rymde ut i vildmarken, men flertalet tillfångatogs igen. Incidenten inträffade i samband med att Ghezali greps och överlämnades till amerikansk militär 2001.

Den 28 augusti 2009 greps Ghezali tillsammans med elva andra personer, däribland Munir Awad i Dera Ghazi Khan-distriktet i Pakistan, samtliga misstänkta för samröre med al-Qaida.

-Pettersson ser att Ghezali enligt domen var på väg att lämna landet med sin familj, synd att han inte lyckades – islamisten verkar ha en väldig otur…

Tidigare HÄR      Domen B 399-14 

18 thoughts on “Kubasvensken Mehdi Ghezali dömd till fängelse

  1. Var det inte den här stollens farsa som bodde i en låda på Stureplan eller annat attraktivt område i Stockholms innerstad? Han fastade visst också och skulle fortsätta med det tills sonen kom hem. Finska gener går inte att blanda med så artfrämmande gener som Pack i stanska gener.

  2. Ett 35-årigt rötägg. Undrar hur mycket han kostat Sverige? Han är åtminstone född här och ändå inte lyckats bidra med mycket till landet.

    Men han är ju också algerier – skicka honom dit. Förmodligen smälter han bättre in i Nordafrika och blir en produktiv och skötsam medborgare.

      • Stenbock, vad betyder din kommentar? Ingenting. Dessutom är det allvarligt att beskylla folk för terrorism. Att angripa person utan att överhuvudtaget bemöta med ett enda argument tyder på att du inte vill eller kan diskutera sakfrågor.

      • Jag kan inte se att ”Stenbock” har angripit någon person, eftersom jag är tämligen säker på att ”Ed Crane” är ett lika anonymt nick som vad t ex ”Stenbock” är. Alltså KAN det inte vara frågan om personangrepp, eftersom personen inte finns!

    • Skatan, tror inte en sekund på att detta rötägg blir en bra medborgare ens i Algeriet, han tror på islam, men spelar och lånar och har all den dubbelmoral som kännetecknar islamister.

      Det bästa är att lämna tillbaks honom till amerikanarna på Kuba, det borde gå på garantin.

      • Pettersson,” rötägg har också en historia. Hur blev han som han blev?
        Jag tror vi gör klokt i att försöka förstå hur människor utvecklas snett.
        När vi förstår det kan det kanske undvikas att en del människor gör sig själv och andra illa.

      • Ed Crane, Medhi Ghezali blev som han blev när han började intressera sig för islam. Hur det var innan vet jag inte men en sak är klar, de som tror på islam är inte normalt funtade. Jag har i många år funderat på om islam gör människor galna eller om de tokiga dras till islam. Vet du Ed?

        Därmed inte sagt att alla muslimer är tokiga, det finns kulturella muslimer, uppvuxna i islamska länder som inte tror på skiten som kallas islam och nazismens uppfinnare Muhammed.

      • Tranan Ed , du kan väl dra den tårdrypande historien om Mehdi. För oss som inte förstår hur snett det har gått ?

        Tillsvidare kan jag bara hålla med Pettersson i att några år till på Kuba , hade nog sparat oss alla en del problem och kostnader.

      • Ed, finns det alltid förmildrande omständigheter?
        Det finns många svenskar som är kriminella, den enda skillnaden är att de är etniska svenskar och kan inte rå för det…
        Hade de invandrade ”svenskarna” stannat i sina hemländer hade de inte belastat det svenska samhället.

      • Vad jag vet var han en normal pojke, duktig i skolan, väldigt duktig i fotboll, spåddes en lysande karriär. Sen fick dom muslimska hatpredikanterna tag i honom och det var godnatt!

KommenteraAvbryt svar