Ryssland har över 100 felbombningar – på fyra månader

UTRIKES. Ryssland har nått en ny toppnotering när det gäller att av misstag bomba sitt eget territorium. I veckan har ryska stridsflyg släppt minst tre bomber i Belgorod-regionen, vilket gör att totalsiffran nu är uppe i över 100 felbombningar. Det rapporterar oberoende exilryska Astra som granskat fenomenet de senaste fyra månaderna.

Putin den förskräcklige

Rapporter om att Ryssland av misstag bombat egna städer är knappast ett nytt fenomen. Senast i början av maj släpptes en tung sprängladdning från ett ryskt bombflyg ner på ett bostadsområde i Belgorod.

Minst 30 bostäder skadades, 10 bilar förstördes och 5 personer fick föras till sjukhus. I veckan hittades ytterligare tre ryska bomber av typen Fab-500 på platser runtom i Belgorod-regionen.

Nu menar oberoende exilryska Astra att Ryssland nått en ny toppnotering – över 100 felbombningar på fyra månader. Siffran har däremot inte bekräftats av officiella källor. Ryssland har heller inte kommenterat den.

I måndags hittades en bomb i byn Krapivnoje i Belgorod-regionen. Samma dag hittades ännu en bomb i den närliggande byn Dobroje.

Dagen därpå hittades en ny bomb i samma region. Ingen av sprängladdningarna hade detonerat och ingen person skadades, enligt Astra.

I april 2023 släppte flera ryska Mig-plan bomber av misstag i centrala Belgorod, något som enligt guvernören Vjatjeslav Gladkov skapade ”stora” kratrar i staden.

Tankesmedjan Institute for the Study of War uppskattar att Fab-500, en Sovjet-designad bomb som använts sedan 1950-talet, har en sprängradie på över 250 meter. De skriver även att bomberna kan förstöra högkvarter och bepansrade objekt.

Ryssland började använda bomberna i Ukraina i maj 2023, och ryska stridspiloter har tränat på att använda de sedan åtminstone november förra året, enligt ryska myndigheter.

Ryssland har tidigare medgett att det inträffat felbombningar och att man bombat områden under rysk kontroll. Majoriteten av sådana händelser har inträffat i Belgorod, skriver Newsweek.

-Pettersson säger att det är mycket som går fel i Ryssland…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ryssland har över 100 felbombningar – på fyra månader

  1. Ryska high tech vapen … då blir det så här, dom är inte bättre.
    Håller kärnvapnen samma klass blir det farligast för ryssarna själva.
    Tur man inte är rysk soldat nu när Ukraina får in alla vapenstöd från omvärlden.
    Snacka om köttkvarn framöver för dom ryska soldaterna.
    Gissar på många desertörer kommande halvåret.
    Vem fan vill kriga utan vapen och ammunition som fungerar, om motståndarna har toppmoderna vapensystem.
    Det är ju rena rama självmordet.

    3
    3

KommenteraAvbryt svar