Ambassadpersonal möttes av tomt kontor – 35 miljoner borta

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Ambassadpersonalens fältbesök hos biståndsorganisationen blev en kalldusch. De larmade i en rapport om ett tomt kontor och miljonbelopp på avvägar. Men det skulle dröja ett år innan deras larm resulterade i en polisanmälan, rapporterar SVT.

Berthollet Kaboru

När inspektörer från den svenska ambassaden i Kongo-Kinshasa besöker kontoret till den organisation man betalat ut 50 miljoner kronor får man en obehaglig överraskning. Det svenska miljonbiståndet borde ha skapat en omfattande verksamhet. Men istället befinner sig inspektörerna i ett spökkontor. I sin rapport den 27 april 2023 skriver de: ”Det finns skrivbord i varje rum, men förvånansvärt lite papper på dem. Intrycket är att det inte pågår särskilt mycket jobb på kontoret.”

Snart står det klart att 35 miljoner kronor, som skulle gått till utsatta människor, är borta. Även terrängbilar som köpts in till verksamheten är försvunna. Bara drygt en fjärdedel av pengarna tycks ha använts i organisationen enligt revisionsfirman KPMG, som skriver:

”Av den totala summan mottagen (USD 4 453 970,77), har bara en total summa av USD 1 192 449, 18 (ungefär 27 procent) verifierats och funnits tillfredsställande dokumenterad av KPMG”

Nästan precis ett år efter fältbesöket skickar Sidas generaldirektör Jakob Granit in en formell polisanmälan om misstänkt korruption. Sida har även krävt tillbaka pengarna.

I centrum för korruptionsskandalen står den misstänkte chefen, Berthollet Kaboru, på Sida som suttit häktad. Han var ansvarig för biståndsprojektet, men nekar till brott. Misstankarna mot honom kvarstår.

Personer med insyn som SVT talat med ställer sig nu frågan hur så mycket pengar kunde försvinna. Och varför Sida väntade med att göra anmälan. SVT har sökt Sida som avböjt en intervju.

***

TIDIGARE 2024-06-18 Sida-chefen Berthollet Kaboru släppt ur häktet, misstankar kvarstår

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Åklagaren har i dag beslutat att häva häktningen för en Berthollet Kaboru som misstänks för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri inom biståndsmyndigheten Sida. Förundersökningen är inte avslutad och brottsmisstankarna mot mannen kvarstår.

Jag har i dag beslutat om att försätta mannen på fri fot. Brottsmisstankarna kvarstår men det kan inte anses proportionerligt att ha den misstänkte fortsatt frihetsberövad, säger statsåklagare Thomas Forsberg som leder förundersökningen.

Berthollet Kaboru kommer att försättas på fri fot med reseförbud och får ej lämna landet.

***

TIDIGARE 2024-06-14 Sida-chefen Berthollet Kaboru lockade med 40 miljoner i bistånd

BISTÅND & BEDRÄGERI. Sida-chefen Berthollet Kaboru misstänks ha stoppat tiotals miljoner kronor i biståndspengar i egen ficka. Sedan i maj sitter han häktad. Nu berättar en organisation för SVT om hur den högt uppsatta tjänstemannen försökt att locka dem med bistånd på 40 miljoner kronor. 

Nu vittnar en organisation om hur den häktade chefen på Sida lockat dem med bistånd på över 40 miljoner kronor. Men chefen krävde att pengarna skulle gå via en tredje part och organisationen valde att anmäla honom. – Plötsligt sa han att han ville ha med en helt okänd aktör som han kände från Kongo, säger en person från organisationen till SVT.

Chefen på Sida sitter häktad sedan början på maj misstänkt för att ha förskingrat miljonbelopp. Enligt SVT:s uppgifter rör misstankarna pengar som försvunnit ur biståndsprojekt till utsatta människor i Kongo-Kinshasa.

Berthollet Kaboru misstänks för grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta och för grovt bedrägeri i Stockholm. Bland annat misstänks han fått lokala företrädare att betala mutor till honom för att vinna anbudsförfaranden, enligt åklagaren. Brotten ska enligt åklagare ha begåtts på en svensk ambassad i Afrika under nästan tre år, fram till slutet av förra året.

Berthollet Kaboru i medias variant

***

TIDIGARE 2024-05-10 Berthollet Kaboru, chef på Sida häktad för bedrägeri och mutbrott

BISTÅND & BEDRÄGERI. Berthollet Kaboru, född 1971, ambassadråd och biståndschef på Sveriges ambassad i Zimbabwe, har idag häktats vid Stockholms tingsrätt målnummer B 8214-24, misstänkt för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri, vid Svenska ambassaden i Kongo och i Stockholm.

Herr Kaboru är född i Demokratiska republiken Kongo, och kom till Sverige via Kenya som 27-åring 1999. Han är svensk medborgare sedan 2004. I september 2017 får Berthollet Kaboru anställning på Sveriges ambassad i sitt hemland Kongo. Han arbetar där med biståndsfrågor knutna till sjukvård- och hälsa. Drygt fyra år senare, i november 2021, blir han befordrad till ambassadråd, biståndschef och vice myndighetschef vid Sveriges ambassad i Zimbabwe.

-Pettersson såg det komma…

***

TIDIGARE 2024-05-05 Anställd på Sida anhållen misstänkt för mutbrott och bedrägeri

BISTÅND & BEDRÄGERI. Under tisdagen har en tjänsteman på den svenska biståndsmyndigheten Sida gripits och anhållits, skriver Dagens Industri. Mannen misstänks för att ha tagit emot stora summor i mutor under tre års tid. – Misstankarna gäller mycket pengar, så mycket kan jag säga, säger statsåklagare Thomas Forsberg vid riksenheten mot korruption till DI.

Steget Efter

Brotten som tjänstemannen misstänks för är grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta samt grovt bedrägeri mot svenska staten. Mannen har tidigare jobbat på en svensk ambassad i Afrika, där brotten misstänks ha begåtts. Utrikesdepartementet har informerats om gripandet, enligt Sidas presstjänst.

Statens biståndsram för 2024 uppgår till 56 varav 50 miljarder går till internationella insatser. För att skattepengarna ska användas på rätt sätt följer biståndsmyndigheten Sida upp insatserna i flera olika steg. Misstankar om korruption och andra oegentligheter hanteras av en särskild utredningsgrupp. Gruppen har rutiner för att ta emot tips och underlag från såväl egna anställda som anonyma visselblåsare.

-Pettersson är inte förvånad, där det finns mycket av andras pengar samlas kriminella och de goda för att dela.

När 68-vänstern marscherade in på SVT och SR vandrade de som inte fick plats inom public service vidare till biståndsorganisationerna för att göra ”gott” med andras pengar och tjäna bra själv. Nu har deras barn och barnbarn tagit över.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Ambassadpersonal möttes av tomt kontor – 35 miljoner borta

  1. Det är att göra det enkelt att skylla på Afrika och Afrikanerna men det stora problemet finns i Sverige och hos Socialdemokraterna . Deras dåliga politik och obefintliga ordning och kontroll i och på myndigheter. De är helt enkelt inte Regeringsdugliga .
    Att akutrensa SIDA från oduglingarna är ett viktigt steg I paradigmskiftet .
    Efter nästa val när Moderaterna och Sverigedemokraterna konsoliderat sina ställningar i Sverige börjar den arbetsamma uppstigningen från det Hades som Sossarna baxat ner landet i .

  2. Våra naiva politiker på vänsterkanten inkl miljöpartister & aktivister simmar runt i samma ankdamm. De förstår ingenting, fattar ingenting och ser ingenting om vad som rör sig i alla länder som erhåller bidrag från SIDA och OpenAID. De blinda leder de blinda!

  3. Sluta med den galna biståndspolitiken. Pengarna behövs i Sverige. Sverige och svenska medborgare förtjänar inte alla nedlagda sjukavdelningar, sjukplatser och BB:n för de har betalt så mycket skatt under alla år i generation efter generation. Gåvor och bistånd ska främst göras frivilligt privat och staten kan hjälpa till internationellt vid större akuta katastrofer.

    11
  4. I god socialistisk ordning förskringades skattemedlen av en av AS utnämnd kulturberikare och socialist som jobbar för det AS infekterade Sida.

    13
    • Håller med, Sida och många andra liknande statliga pengaslukare bör läggas ner och nytt rimligt bistånd med fokus på katastrof, svält och sjukvård byggas upp. I länder som Kongo kanske vi inte behöver dyra ambassader ens? I vart fall inte om vi slutar strö pengar i dessa länder.

  5. Det finns nog INGEN riktig svensk som förvånas

    IQ och DNA ligger djupt rotat i generna

    PARADIGMSKIFTET HAR INTE PÅVERKAT SKOJARNA SOM IMPORTERATS GENOM ÅREN AV DE GODHJÄRTADE IDIOTERNA (S) + (MP)

    24
    1
  6. Jag kommer ihåg från jag var i unga år en äldre man som sa att han håller negrerna för sämre på alla sätt och vis… utom på en punkt och det är att skaffa en jävla massa ungar sa han.
    Dessvärre tar dom inte ens reda på dom sade han utan dom får svälta ihjäl.
    Han sa dessutom att negrer är lata och ligger i skuggan på dagarna och vilar medan fruntimmerna får bära hem vatten på huvudet.
    Sedan när solen gått ner kommer dom fram och sätter igång med tillverkningen av ungar igen.
    Det ligger nått i vad den gamle mannen sa för ganska länge sedan, brukar
    tänka på dessa ord ibland när man ser hur dom sköter allt i Afrika.
    Och ekonomi vet dom tydligen inte ens hur det stavas

    35
    1
    • Karl.

      Träffade en svensk ingenjör(typ 50år nånting) i Thailand som sa några kloka ord om negrer i Afrika på 70talet, han jobbade med SIDA projekt.

      Ger man en ett jobb så kan han helt plötsligt vara borta efter 14 dagar.

      Han frågade varför, nu har jag fått ihop 20dollar och de räcker i 14 dagar för min familj.
      Och då han givet vill ha arbetet kvar igen om 14 dagar, men så funkar det inte att göra sa han…

      Så det finns inget behov för större konsumtion i Afrika, de är nöjda med det som finns för dagen, förrutom de besuttna som tar genvägar och inte bor i hydda på landsbyggden.

      15
      1
      • Roger P.
        Ja det är nog många som insett vad det handlar om i Afrika.
        Ett till exempel var när det till ett större läger i något afrikanskt land kom en större hjälpsändning med mat och förnödenheter i containrar.
        Ett antal män från lägeret med hundratals svältande barn kvinnor och män blev anvisade att dela ut maten och förnödenheterna, när hjälporganisationen återkommer en vecka senare är ingen container öppnad och mycket är förstört
        Stor idé att samla in pengar och hjälpa till då.

KommenteraAvbryt svar