Nya ytstridsfartyg till marinen

FÖRSVARSMAKTEN. Vid Försvarets Materielverk, FMV, pågår sedan 2021 arbetet med utveckling av nya ytstridsfartyg till Försvarsmakten. – Marinen har ett behov av ökad uthållighet, fartygen ska kunna vara till sjöss längre. Dessutom tillkommer behov av luftvärnsförmåga med längre räckvidd, möjlighet till utökad ledningsförmåga för förbandsledning, det vill säga att man har en nationell eller internationell stab ombord, och utökad förmåga att operera helikopter från fartyget. Det här gör att fartygen blir större och får en utökad förmåga och kapacitet jämfört med Visbykorvetterna, säger Johan Edelsvärd, projektledare FMV.

HMS Karlstad är en av fem Visbykorvetter, den senaste byggdes 2009. Längd 72,8 m

Storleksmässigt kommer den Luleåklassen att bli större än Visbykorvetterna i och med att den kommer att ha en utökad mängd förmågor, som medför fler sensorer och vapensystem för att kunna verka under och på ytan, samt i luften.

Detta beror på att marinen har ett behov av ökad uthållighet och utökad förmåga inom främst luftförsvarsområdet, men också på att vi behöver framtidssäkra fartygen i den mening att kommande modifieringar och förmågetillväxt inte ska behöva påverka den operativa tillgängligheten i allt för stor utsträckning, säger Johan Edelsvärd.

Fartygen har en livscykel på 40 år och under den tiden kommer man att behöva tillföra ny materiel och nya system. – Det vi gör nu är att vi har tagit höjd för ombyggnader, det vill säga att vi skapat tillräckligt med volym och utrymmen ombord, utrymmen som i arrangemanget inte är allokerade för någonting utan står helt tomt, så att man inte behöver bygga om hela fartyget när man tillför nya förmågor.

Kriget i Ukraina har visat att obemannade farkoster, både sjöburna och luftburna, på kort tid utvecklats till en stort hot. De används av Ukraina med stor framgång mot ryska fartyg.

Konceptbild på de nya fartygen av Luleåklass. De kommer att bli c:a 100 meter långa

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Nya ytstridsfartyg till marinen

  1. Det politiska läget gör att också Imperialst KINA måste hanteras. En köpbojkott kan vara en väg att gå även om det inte är lätt att helt undvika produkter tillverkade i Imperialist KINA. I vår familj och bland våra närmaste vänner har vi redan börja leta andra alternativ när vi handlar.

    https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/kommunala-bolag/politisk-kritik-mot-kinesisk-jatteinvestering-staten-gor-fordjupad-sakerhetsgranskning/

    BOJKOTT VAROR PRODUCERADE I IMPERIALIST KINA!!!

    16
    4
  2. Vi kan tacka Fascist Ryssland för vår egen militarisering. Utan deras ondska och erövrar mentalitet hade vi haft mer pengar till skola, sjukvård, äldrevård, … etc etc.

    Hoppas att PETTERSSON lägger ut hela deklarationen från fredsmötet i Schweiz.

    Ukraina behöver allt stöd och det är viktigt att deklarationen blir synlig för så många som möjligt. Att SVT/SR, TV4, PK eliten eller massmedia kommer att presentera hela deklarationen tvivlar jag på. Det finns för många ”Tant Brun” i Sverige.

    28
    8
    • Sala.

      Haft mer pengar till skola, sjukvård, äldrevård…….????

      Det har det pratats om i decennier, och vad har hänt under åren, strejker, lika skolan m.m.

      Samma tugg år ut, år in, inget sker eller lite för de anställda, det är ju ett kall att jobba inom sjukvården som någon sa..?

KommenteraAvbryt svar