Kampen mot inflationen är över

EKONOMI. Finansminister Elisabeth Svantesson tvekar inte, kampen mot inflationen är över. Detta trots att majsiffran gjorde marknaden besviken och att det varnas för framflyttade räntesänkningar. ”Vi ser inte att riskbilden är så stark just nu”, meddelar Svantesson vid en pressträff.

Måndag den 24 juni presenterar finansminister Elisabeth Svantesson Finansdepartementets senaste prognos om det ekonomiska läget. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Efter att inflationsutvecklingen mattats av betänkligt den senaste tiden bedöms inflationen enligt KPI-måttet att uppgå till 2,8 procent. Det kan jämföras med 3,1 procent i aprilprognosen och lägre el- respektive drivmedelspriser ses som huvudskäl.

Riskbilden ser annorlunda ut jämfört med ett år sedan. Vi känner oss väldigt glada över att säga att vi lämnat inflationsbekämpningsfasen, säger Elisabeth Svantesson.

När det gäller den ekonomiska tillväxten höjs prognosen till 1,4 procent från tidigare 0,7 procent och Svantesson konstaterar bland annat att Europas största och viktigaste ekonomi – Tyskland – nu återhämtat sig. Detta är till fördel även för svensk del.

Ett problem är dock den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden. – Det är en alldeles för hög arbetslöshet. Det är tufft och mycket att göra för att underlätta för dem att komma tillbaka, säger Svantesson om den grupp som hamnat i arbetslöshet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kampen mot inflationen är över

    • Problemet är att bauget priset inverkan på energiförsörjningen är minimal. Det går åt väldigt lite elektricitet för att grädda av limpor..
      Du kan förvänta dig stora lustigheter om man börjar tillverka fosilfritt stål eller några andra energikrävande industri processer

  1. Den lär bli hög efter 2027 iom att EU får igenom sitt el avtal då man påstå sig vara för frihet och stå för demokrati men iom det nya el avtalet som redan används av vissa svenska elbolag.
    Det hela innebär att kokar jag kaffe och samtidigt tittar på tv så får jag betala mer elr om jag använder diskmaskin samtidigt som jag använder min dator lika där så vari ligger friheten nu börjar 1984 närma sig

    13
    1
    • Dino.

      Skrev detta för flera år sen på ny teknik.

      Tankar du din Diesel/bensin bil snabbt så blir soppan dyrare än om du gör det långsamt, som att välja lastbil-läget i stället för personbil för Diesel.

      Var ingen som fattade vad jag menade då..

      Bara trix för att höja elpriset eller annat påhitt, lika shrinkflation.

      Ju snabbare du springer/betalar genom kassan, ju dyrare blir maten……………typ.

      5
      1
      • Roger var för EU förr nu är jag emot trodde att mkt skulle bli bättre men nu med facit i hand så blev det blev det sämre.
        Iom EUs nya giv så ska all el fördelas i Europa och varför ska EU bestämma när,var och hur jag använder min el.
        Som tur är har jag bensin driven bil och inte elbil tänk vilket kaos det blir när alla ska ladda samtidigt men får inte pga höga kostnader.
        Ska jag strunta i fläkten när jag lagar mat pga EU direktiv för att det läggs på en kostnad utöver den vanliga taxan för i långa loppet kommer EU att styra ditt och mitt liv i mångt och mycket så var det med den friheten att bästämma själv.

        7
        1
    • Det stämmer inte nanbetala för dom kilowatt man förbrukar..
      Problemet ned el är att priset .A. för betala är inte konstant . Utan godtyckligt med aktion .ed något dom kallas nord pol där det
      manipoleras helt vilt

  2. Ja påståendet är intressant . Frågan är då vad har man vidtagit för åtgärder gör att återställer EL försörjningen.. Det är ju viktigt gör utan det då kommer energipriser att öka så fort vädret blir kallare vilket genererar en kostnadsökningar i industrin och en högre uppvärmnings kostnad.

    11
    1

KommenteraAvbryt svar