Vinodlarna sprider sig norrut

KLIMATFÖRBÄTTRINGAR. Nästan dagligen får vi rapporter om klimatförändringar och att de ställer till en massa elände. Det verkar som våra så kallade journalister missade historielektionerna om Lilla istiden i skolan. Det var då floden Themsen i England frös till is och vi hade missväxt med svält i Sverige och det är den tiden dagens klimatuppvärmning jämförs med.

Det pratas sällan eller aldrig om de fördelar ett varmare klimat kan ge. Ett varmare klimat i Norden kommer att leda till en förlängd odlingssäsong som kan ge ökade skördar. Det kommer även leda till att nya typer av grödor kan introduceras, till exempel majs och djurfoder som nu importeras.

Ett varmare klimat i Norden kommer att leda till en förlängd odlingssäsong som kan ge ökade skördar. Det kommer även leda till att nya typer av grödor kan introduceras, till exempel majs och djurfoder som nu importeras från andra regioner.

Ett varmare klimat leder till en längre växtsäsong och kan därmed leda till en ökad skogstillväxt.

Idag dör betydligt fler människor av kyla än av värme, den skillnaden kommer att minska.

Den grönländska bonden som nu kan odla potatis har nog inget emot lite värme även om det finns nackdelar också.

I Sverige har vinproduktionen ökat kraftigt under de senaste åren och vinodlingarna sprider sig norrut. På Selaön i Mälaren, Södermanland finns numera det som påstås vara den nordligaste vingården som producerat eget vin i Sverige. Den drivs av makarna Lena Magnergård och Erik Björkman, som främst producerar mousserade vin. På senare tid har intresset för vinodling spridit sig på ön. – Det är en bra odlingszon just här där vi bor. Det är varmt och det regnar inte så ofta. Och när en börjar odla, poppar det upp fler, säger Lena Magnergård.

-Pettersson har en vinplanta vid torpets södervägg och det ser ut att bli en del klasar i år. Här gör vi inte vin utan äter upp druvorna som de är.

Apropå ingenting så plockade jag smultron till gårdagskvällens efterrätt i går.

Smultron plockade av Pettersson

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Vinodlarna sprider sig norrut

  1. Jag läste en rapport om den gobala uppvärmningen. I takt med att vi slutat använda kol och olja, industrin renar sina utsläpp och bilar har partikelfilter har luften blivit renare. Då tar jorden emot mer värme från solen.
    Så tyvärr klimathysteriker, i takt med elbilar och elektrifiering av samhället kommer det att bli ännu varmare.
    Vi i Sverige kan vara nöjda.

    31
  2. Snart kan de som bor på island,färöarna, och grönland odla jordgubbar,smultron,vinbär,fläder,maskros,äpple,päron,plommon,och körsbär samt klarbär,och vi i Sverige kan snart om klimatförändringen håller i sig börja odla persikor,aprikoser,nektariner,citroner,bananer,apelsiner,ananas,kiwifrukt,med flera och det vore bingo för vingårdar i Sverige att de får tillstånd att från och med 1 januari 2025 starta gårdförsälning av vin,sprit,öl,cider,mousserande drycker,likör,med mera som har producerats av vindruvor,körsbär,vinbär,klarbär,äpplen och päron ,potatis,havre,maskros,med mera .Hoppas att statens alkoholmonopol rämnar så att förutom gårdbutiker till och med livsmedelswbutiker,bryggerier med flera får sälja alkohol och systembolaget kan läggas ner för gott. och åldersgräns för alkohol ska sänkas från 20 till 18 år men det ska va kontroll på ID-handlingar hos de som köper ut alkohol .

    12
    1

KommenteraAvbryt svar