Journalist säger upp sig

I ett öppet brev till kollegorna på SvD berättar journalisten Malin Ekman varför hon nu säger upp sig efter 5 år som USA-korrespondent.

Beslutet har tagits efter svensk medias rapportering om det amerikanska valet och åren efter. En nyhetsbevakning som Ekman menar varit väldigt ensidig.

”Dåvarande redaktionschef Martin Ahlquist och jag diskuterade vad som fattades i USA-rapporteringen. Bristande granskning av amerikansk vänster. Baksidan av progressiv könslagstiftning. En tilltagande laglöshet i storstäderna. En allt större andel minoriteter som röstar republikanskt”

Malin Ekman är märkbart besviken på svensk media och nyhetsrapporteringar som bär en stark vänsterprägel, inte bara när det kommer till USA och hanteringen av valresultatet och efterspelet 2019.

”Jag förlorar min arbetsglädje och känner att jag sviker läsarna”

All heder till Malin Ekman som väljer att lämna sin arbetsgivare p.g.a. dess undermåliga journalistik. Läs det öppna brevet här.

16 thoughts on “Journalist säger upp sig

  1. Senast idag lyssnade jag på Taimaz Ghaffari och Frida Strannes podcast USA & Co där bl.a. detta diskuterades. Och de exempel de tog upp där är rent ut sagt skrämmande. Hur man tar amerikanska tv-kanalers nyheter och i princip översätter rakt av. Med följden att det hamnar helt ur kontext. Nyheterna är redan redigerade som det är och den svenske läsaren får inget sammanhang överhuvudtaget. Heja Malin Ekman!

  2. Malin Ekman är en riktig korrespondent som inte dagtingar med sin uppgift. Mycket starkt.
    Efter att ha läst hennes ”avskedsbrev” inser man hur det går till på alla MSM redaktioner.
    Sanningen skall döljas till varje pris. ”Fel” åsikter skall aldrig publiceras. Detta pågår dagligdags hos SVT, DN, AB etc. Vilken ynkedom hos ”våra” nyhetsmedia. De som skall vara folkets öga mot makthavare etc. Tur att alternativmedia har vuxit sig starka!

    12
    1
  3. Verkar snarare vara reporter än journalist. Ni vet som de som vi såg på TV eller hörde i radio på 1960-talet. Innan 68-vänstern tog över.

    12
    1
  4. Vi vet det sedan tidigare, majoriteten av Sveriges journalistkår representerar inte landets befolkning åsiktsmässigt. Men det finns undantag.

    26
    1
  5. Makten tystar
    Våga stå upp mot woke, cancelkulturen, islamiseringen, IQ-politiker, BLM, judehat, hedersvåld, ofrihet, tystnadskulturen, åsiktskorrid

    36
    1
  6. En annan journalist med den rätta agendan var Carina Bergfeldt som befann sig i USA och rapporterade om Trump men som drog hem när Biden kom till makten .

    28
    2
    • SvD är snart borta. Lämna över till DN för de som inte orkar/klarar att hitta läsalternativ till DN SVD eller Aftonslasken o Expressen. Ni journalister får väl skola om er till sjukvårdsbiträden numera heter de undersköterskor. Samma kunskapsnivå.

      14
  7. 😂 Intressant, för här kommenterar många som sväljer allt amerikansk vänstermedia skriver, t.o.m Pettersson själv. Speciellt om det är positivt om Biden och negativt om Trump.

    43
    1
  8. Den här passusen i Ekmans text får mig att tänka på hur ensidigheten också påverkar skribenter utanför den traditionella mediesfären. Propagandan funkar helt enkelt. Hur många karikatyrbilder av ”skurken Trump” i fångkläder har man inte sett i t.ex. denna blogg?

    ” Rapporteringen om USA – i Sverige liksom andra länder i väst – införlivas i ett färdigt narrativ om Donald Trump som demokratins fiende. Journalister har kommit att ställa sig på en sida i tron om att denna är “den rätta” och indirekt bekämpa den andra. Eftersom den “andra sidan” betraktas som “värre” slätas problem hos den egna över.

    Det innebär att uppgifter som i vanliga fall hade ansetts relevanta för allmänheten, enligt principen om konsekvensneutralitet, nu inte rapporteras, alternativt förpassas till marginalen. Som uppgifter om hur demokrater använder rättssystemet som ett vapen mot republikanska motståndare. ”

    Trump går naturligtvis att problematisera men om man glömmer det som t.ex. tar upp i sista meningen och det färdiga narrativ Ekman nämner är man en nyttig idiot.

    51
  9. Har inte uppfattat Ekman som särdeles annorlunda än de andra. Det säger en del om hur smal korridoren är. Undrar om hon dyker upp i Kvartal som så många andra?

    32
  10. Malin Ekmans sakliga artiklar läser jag alltid. Flera av hennes journalistkolleger i tidningen hoppar jag över eftersom det är ointressant propaganda, främst de som skriver från Tyskland och Schweiz. Ibland väl putinvänligt från en viss kvinna. Synd att inte någon av aktivisterna slutar istället för Malin Ekman. Annars har SvD känts ganska saklig jämfört med DN som nu är ren vänstermegafon och rent hatisk mot Tidöpartierna.

    55
  11. Sanningsenlig journalistik i dagens Sverige leder inte till hedersdoktorat och eget program på SVT, utan snarare förorsakar att vederbörande missar jobbet.
    Jag kommer sakna hennes utmärkta journalistik. SvD ,s redaktion borde skämmas.

    48

KommenteraAvbryt svar