Årets första skörd

KLIMAT & VÄDER. I dag, fredagen den 24 maj är bönderna ute och bärgar årets första skörd på vallen. Vall är en åker där det växer olika sorts gräs och klöver som blir till foder till djuren. Många bönder som har djur odlar ofta vall, framför allt bönder som har kor. Vallen är Sveriges vanligaste gröda och odlas på nästan hälften av åkermarken.

24 maj 2024

På 1950-talet och senare var det vanlig att hässja hög en gång per säsong och en dålig skörd kunde innebära en katastrof. Idag är det inte ovanligt med fyra skördar per säsong i Södermanland och jag har till och med hört om femskördar per år.

Det är märkligt att det bara rapporteras om negativa konsekvenser och elände med de förändringar av klimat och väder som sker. Det är bara eländes elände, inget om det utmärka sol ovärme ch badvädret, inget om den längre växtsäsongen som ökar skördarna, att energiförbrukningen minskar med varmt väder är också bortglömt liksom att många fler dör av kyla än av värme globalt. Det verkar som SVT med flera längtar tillbaka till 1800-talets hungersnöd och svält.

Text: Povel Ramel, 1966. Monologen framfördes av Lars Ekborg i revyn PÅ AVIGAN, 1966-67.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Årets första skörd

  1. Folk tror ju att jorden ska bli som Venus och alla kommer dö (alla kommer ju dö, men inte pga koldioxidhalteni atmosfären).
    Venus har dock 96,5% koldioxd, inte 0.04% som jorden. Dessutom befinner sig Venus i genomsnitt på bara ca 2/3 av jordens avstånd från solen, eller 0.72 astronomiska enheter om man så vill.

    Fast vid närmare eftertanke är det nog inte alls det folk är rädda för. Tanken är nog inte så pass rationell.

  2. För just Sverige finns oerhört få nackdelar med ett något varmare klimat. Inte ens eventuellt stigande havsnivåer är något större problem eftersom nästan hela landet fortfarande stiger. Lite problem med något fler skadedjur och växter, kanske någon mer sjukdom. Något kortare skidsäsong i Dalarna…
    Större skördar, möjlighet till fler grödor, varma sköna somrar, mer sol och vindkraft (om man nu gillar det), troligen mer vattenkraft (snabbare väderomsättning), mer växtkraft i skogen – vårt gröna guld, lägre uppvärmningskostnad, mindre snöröjning, djuren kan beta ute längre o.s.v. o.s.v….

  3. Ännu en IQ befriad SVT’are.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/varen-kommer-allt-tidigare-tydligt-tecken-pa-klimatforandring-i-sverige

    Jämförelse av klimat sker, mellan nutid och tids spannet 1873 till 1917.
    Under perioden sker ett av de kraftigaste vulkan utbrotten under historisk tid
    https://en.wikipedia.org/wiki/1883_eruption_of_Krakatoa
    Där bland annat Edvard Munch producerade https://en.wikipedia.org/wiki/The_Scream
    baserad på atmosfäriska efter effekter år 1893.
    Under början av 1800 talet skedde även https://en.wikipedia.org/wiki/1815_eruption_of_Mount_Tambora .
    Samt 1859, den intensivaste observerade solstormen i historisk tid https://en.wikipedia.org/wiki/Carrington_Event .

    Ingen av ovannämnda faktorer nämns i artikeln…

    21
    • Finns det någon människa som tyckte april var extra vårligt i år? Det snöade i Stockholmsregionen ett flertal gånger och var synnerligen vintrigt. Men nu är det skönt, som maj skall vara.

  4. Den absoluta merparten av svenskarna verkar ha sovit på biologilektionen när det talades om fotosyntesen och CO2´s betydelse för denna. Tack vare ökningen av denna och värmen så har skördarna flerfaldigats sedan 50-talet och världssvälten minskat dramatiskt.
    När vi kommer under 200 ppm CO2 så dör allt liv på jorden.

    34
  5. Min granne som är ekobonde lyckas med två eller kanske tre skördar av ganska medioker vall per säsong. Undantaget var det året när han var ute med traktorn väldigt sent på kvällen när det mörknat. Efter det växte det lika bra som på de riktiga böndernas åkrar. Tänk att lite traktorspår ute på åkrarna kan ha den effekten…

    31
    • He he, samma fenomen som tyska vinbönder och vin producenter svarar på frågan ”vad skiljer ekologiskt vin från vanligt vin?”, svar, att ekologiska producenter sprutar på natten och vi övriga på dagen.

      26

KommenteraAvbryt svar